Dodavatel technologií pro výrobu čipů rozšiřuje výrobu v Česku

1011
exyte
Foto: Exyte

Výrobce produktů a technologií pro čisté prostory a polovodičový průmysl německá společnost Exyte rozšiřuje výrobní kapacity v Česku. Zkraje roku již otevřela velký závod na výrobu bateriových článků v Arnstadtu v Durynsku.

Německý závod společnost Exyte navrhla a postavila pro jednoho z největších světových výrobců autobaterií čínskou společnost Contemporary Amperex Technology Co. Limited [CATL]. Exyte už má dva výrobní závody v Americe a tři licenční závody v Asii. Její dceřiná firma Exyte Technologie CZ působí také v Česku.

Němci řeší buď továrnu na čipy, nebo Green Deal

Ve svém stávajícím závodě v Krupce nedaleko Teplic, který je vzdálený přibližně 20 minut jízdy autem od německých hranic, nyní zaměstnává kolem 70 lidí. Od roku 2018 v závodě vyrábí především různé typy ventilátorových filtračních jednotek a výrobky pro řízené výrobní prostředí. Jde o části klimatizačních systémů a komor z nerezové oceli. Kromě polovodičového průmyslu se tyto produkty používají také ve výrobních závodech pro farmaceutický a biotechnologický průmysl. Aktuálně firma zřizuje další dva výrobní závody v Hostomicích u Bíliny a v průmyslové zóně Triangle u Žatce.

„Vzhledem k tomu, že po produktech a službách společnosti Exyte je velká poptávka a prostory v současném závodě v Krupce u Teplic jsou na hranici své kapacity, otevřela dceřiná společnost Exyte Technology druhý závod v Hostomicích, asi 50 km od německých hranic,” píše firma v tiskové zprávě.

V Hostomicích plánuje společnost opět vyrábět produkty pro čistá prostředí. Tyto produkty se používají především v Evropě v halách pro výrobu polovodičových zařízení. Celková plocha závodu zabírá téměř 6 500 m². Exyte vytvoří v nové lokalitě přibližně 70 pracovních míst. V průmyslové zóně Triangle u Žatce na ploše větší než 9 000 m² bude vyrábět patentované strojírenské výrobky pro polovodičový průmysl.

Nová gigafactory v Německu

Letos 26. ledna čínská společnost CATL slavnostně otevřela nový závod na výrobu bateriových článků v Arnstadtu v německém Durynsku. Gigafactory, Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH (CATT] navrhla a postavila právě společnost Exyte. Závod produkuje lithium-iontové baterie pro pohon elektromobilů. Podnik v hodnotě 1,8 miliardy eur [cca 42,2 mld. Kč] plánuje dosáhnout kapacity 14 gigawatthodin [GWh], zaměstnává na dva tisíce pracovníků.

„Od roku 2019 společnost Exyte usilovně pracovala na vybudování zařízení na výrobu bateriových článků, a to i v bezprecedentních časech během celé pandemie,“ uvedl generální ředitel společnosti Exyte Wolfgang Büchele.

Z hlediska čínské firmy jde o první výrobní podnik mimo Čínu. Firma již spolupracuje na otevření obdobného závodu s automobilkou Ford na území USA.

Americký závod na baterie postaví Ford s čínskou firmou CATL

Společnost Exyte čínské firmě v případě německého závodu poskytla služby v oblasti projektování, inženýringu, zadávání veřejných zakázek, řízení projektu a výstavby. Stavbu zahájila před více než 2,5 lety. Závod najede na plnou výrobu do konce letošního roku.

„Tento projekt je jedinečný svým rozsahem, protože disponuje dosud největší suchou komorou v Evropě. Podílelo se na něm více než tisíc pracovníků, kteří vybudovali zařízení o rozloze více než 130 000 m², a výsledkem je špičkové zařízení pro předního klienta,“ popsal parametry podniku Wolfgang Büchele.

Exyte v Česku

Americká společnost FabTech, která je součástí skupiny Exyte, se do nového výrobního závodu v průmyslové zóně Triangle u Žatce přestěhuje v létě 2023. Zahájení výroby na ploše větší než 9 000 m² očekává letos na podzim. V novém závodě vznikne až 130 nových pracovních míst.

Důvodem rozšíření výrobních kapacit v Česku je podle Bücheleho vysoká poptávka po výrobcích společnosti Exyte. Ta pramení z výrazného růstu investic v polovodičovém průmyslu.

„Očekává se, že význam Evropy pro světový průmysl čipů poroste. S našimi výrobky ze severních Čech budeme zásobovat klíčové zákazníky z polovodičového průmyslu, kteří v Evropě, a zejména v Německu, budují nejmodernější závody na výrobu čipů,“ tvrdí Büchele.

Zároveň odkazuje k faktu, že Evropská unie chce do roku 2030 zvýšit podíl na celosvětové výrobě čipů na 20 procent. Přičemž několik výrobců již oznámilo, že v evropských zemích založí nové závody či rozšíří ty stávající. Příkladem budiž výrobní závod čínské firmy CATL.

Amerika dotacemi pro výrobce autobaterií zametla s Evropou

V roce 2021 dosáhla společnost Exyte obratu ve výši 4,9 miliardy eur [cca 115 mld. Kč]. Aktuálně zaměstnává přibližně 7 400 lidí po celém světě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here