Hlas z Karviné: Jsme rádi, že tady to Polsko máme

9838
Karvine
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

„Za Polsko jsme rádi, že ho tady máme. Tam nakupujete za rozumné ceny, protože tam mají zastropované ceny do konce roku. Do Polska teď jezdí celá severní Morava,“ říká Jiří Janeček [47] z Karviné, montážní dělník.

Podle něj do Polska jezdí nakupovat lidé z Ostravska, Karvinska i okolí Českého Těšína. A i on se akorát vrátil z nákupů v Polsku. Jezdí tam jednou týdně. Každý nákup ho v přepočtu vyjde na 1 500 až 2 000 korun. Důležitý je i kurz koruny vůči zlotému, který se aktuálně pohybuje kolem pěti korun za jeden polský zlotý.

„Dám 1 500 až 2 000 korun a mám plné dva nákupní košíky. Na benzinu mě to stojí 00 nic. Mám to 15 kilometrů do Polska. Cesta mě vyjde na 200 až 300 korun na palivu, víc to nebude,“ říká Jiří Janeček.

Popisuje, co a za kolik dnes v Polsku nakoupil:
  • 15 kg brambor: 150,- Kč
  • Chleba [1 kg]: 25,- až 40,- Kč [podle místa nákupu]
  • Máslo [250 g]: 35,- Kč
  • Hovězí [zadní]: 110,-Kč/kg
  • Vepřová plec: 60,- Kč/kg

Důležitý je i benzin. Ten Jiří Janeček v Polsku natankoval za 30 korun/l. I u této položky je oproti Česku znatelný rozdíl. Podle informací společnosti CCS benzin Natural 95 minulý týden čeští motoristé tankovali za 42,39 Kč/l. Litr nafty pak v průměru za 47,08 Kč/l.

Kolik lidé v Karviné vydělávají…

„Tady, když vyděláte 19 tisíc čistého, tak jste rád. A to jdete soboty a neděle,“ říká dál Jiří Janeček s tím, že platy a mzdy v regionu jsou podstatně nižší než vykazuje  celorepublikový průměr. 

„Do Polska jezdíme, protože naše vláda nezastropovala ceny potravin. Taky se nám nelíbí, že na nás vláda zapomněla,“ popisuje svůj náhled na věc.

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

„A sem na severní Moravu se nedávají ani žádný peníze na rozvoj těžkého průmyslu. Tady všechno chátrá. Mladí utíkají pryč, je tu málo práce. Tady výdělky nejsou jako v Praze nebo Brně,“ dodává.

„Nejsme furt ve válce,” říká Jiří Janeček

Podle něj v regionu panují obavy o další udržení zaměstnání. To vzhledem k charakteru tamějšího průmyslu, který je extrémně náročný na dnes drahé energie. Sám se vyjadřuje i k výkonu vlády Petra Fialy [ODS].

„Proč naši republiku vtahuje do věcí, které nám nejsou blízké. První pomáhejme našim lidem. My jsme na prvním místě. Je to všechno pěkný, hezký, ale první jsou naši lidi. A my furt budeme někomu pomáhat a nám nikdo nic,“ tvrdí.

Schodek rozpočtu dosáhl v říjnu 286,7 miliardy korun

Názor má i ve věci války na Ukrajině: „Já si myslím, že nejsme furt ve válce. To je USA a Rusko válka. Tam my víme, že Ukrajina je bohatá na plyn a naftu.“

Co se týče pomoci ukrajinským uprchlíkům v jeho kraji, pak říká: „Tady jich zůstává minimum. Jdou dál a většinou chtějí Brno, Prahu a pryč. Málo jich tady u nás zůstává.“

Daniel Tácha

Aktualizace: Moravskoslezští kriminalisté 4.11. odhalili početnou skupinu lidí, kteří obchodovali s nelegálními cigaretami. Na trh dodali miliony kusů kuřiva bez platné tabákové nálepky a desítky kilogramů řezaného tabáku. Na daních stát připravili zhruba o 24 milionů korun.

Cigarety v Polsku jsou o polovinu levnější. A tak se pašují

Policisté obvinili jedenáct lidí. Čtyři z nich skončili ve vazbě. Informaci potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Skupinu složenou z deseti mužů ve věku od 31 do 69 let a šestačtyřicetileté ženy policisté sledovali několik měsíců. Podezřelí pocházejí z okresů Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava.

8 KOMENTÁŘE

  1. Když píšete články, ověřte si pravdivost tvrzení. Litr benzinu v Polsku nemohl rozhodně koupit za 30Kč, ledaže by nakoupil zloté za 4 kč…Máslo tam je 200 g, ne 250g…

  2. Benzín 95 dnes ceny Cieszyn 6,65-6,95Zl x kurz +-5,30Kč (35-37Kč), Dynamic 98 Lotos 7,36zl (39Kč), obyč. nafta cca 7,95Zl a více (42Kč).
    Potraviny někteté také zdražily třeba balený krájený chleba 500g stál 3,29Zl a dnes ten stejný v Kaufu 4,49Zl apod.

  3. P.Fiala ani netuši o kolik přichazi tou svou hlouposti a aroganci vuči lidem teto republiky !Stat dovedl komplet na buben…UK maj s vas radost.

  4. Ještě doplním, nakoupil jsem margaríny Delma (v ČR Perla) zrovna byly v akci za 4,69Zl (asi 25Kč bez akce stojí 5.99Zl (asi 32Kč) a až teď jsem si všiml že ubrali na všech typech z 500g na 450g byť je balení stejné, takže to také asi začínaji o…., každopádně u nás ta samá Perla je za 59.90Kč no nekup to :).

  5. Byly jsme na wellness pobytu v Polsku, nákup v Lidlu mix, máslo doma po kontrole 65% tuku (auvajs) a tak jsem mazal do Lidlu doma pro 82%.
    Běžný pohled na benzinku a ani jsem nezastavoval… rozdíl až takový nebyl a kvůli 15 litrům nebyl důvod tankovat.
    Ale chápu mít to do Polska stejně daleko jako doma do obchodu tak jezdím asi taky…

  6. W Polsku leta jsou máslo 200, 250, 300g. Jeslí na kostce není napsáno masło ale podobné slovo tak to není máslo jenom narážka itd, itd. Všechno musí se čist.

  7. Pan asi nečetl,co bylo asi před měsícem zveřejněno,co dělají Poláci s masem.Když to bylo zveřejněno,měli ještě tu drzost,že zveřejnili ,,doufáme,že to čechuni nečetli.Raději si připlatím 20kč na kilu,ale nebudu podporovat to,co Poláci dělají s potravinami a ještě to jíst? Hnus.Vždy to byli kšeftaři,na kvalitě jim nikdy nezáleželo.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here