S úsporným balíčkem vlády souhlasí sotva 10 % lidí

1271
balickem
Foto: Úřad vlády ČR

Dvě třetiny Čechů nesouhlasí se zveřejněným vládním úsporným balíčkem. To přesto, že tři čtvrtiny české veřejnosti se shodují v tom, že je třeba šetřit s veřejnými penězi. Závěry vyplývají z průzkumu agentury STEM/MARK.

Šetření agentura provedla od 15. do 17. května mezi 800 lidmi staršími 18 let. Průzkum, jehož kompletní výsledky jsou zde, přináší i další zajímavá zjištění. Totiž to, že s celým balíčkem opatření k ozdravení veřejných financí, který minulý týden představila vláda, souhlasí jen necelá desetina lidí. 25 procent pak souhlasí jen s částí návrhů.

Z pohledu na jednotlivé návrhy úsporných opatření lidé podle agentury považují za rozumné nižší zdanění u některých potravin, zdravotnických potřeb nebo bydlení. Rozumné se jim zdá i vyšší zdanění tabáku a alkoholu, snížení objemu platů ve veřejné sféře, seškrtání národních dotací a zvýšení daně z příjmů firem.

Vládní balíček ohrožuje růst české ekonomiky, tvrdí firmy

Naopak jako nerozumné vnímají návrhy týkající se zvýšení odvodů osobám samostatně výdělečně činným [OSVČ], opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance. Jako nerozumné se jeví zdražení dálničních známek, zvýšení daně z přidané hodnoty [DPH] na noviny, léky a zvýšení daně z nemovitostí.

„Jako nerozumné hodnotí respondenti primárně oblasti, které jsou nelogické. Proč je jiná DPH u novin a jiná u časopisů, proč ještě jiná, nulová, u knih? Již se objevily věty typu: ‘Copak knihy mají nulovou přidanou hodnotu?’ Stejné je to u absence spotřební daně na jen jeden typ alkoholu,” uvedl ředitel agentury Jan Tuček.

Kdo a proč [ne]souhlasí s úsporným balíčkem

Při hodnocení subjektivních dopadů vládních návrhů úspor 59 procent lidí uvedlo, že je navržená opatření budou stát víc peněz. Častěji si to myslí Pražané, ženy na rodičovské dovolené a podnikatelé či OSVČ. Pětina lidí nedokázala dopady úsporného balíčku na svou peněženku odhadnout. 17 procent uvedlo, že je nepoznají. Čtyři procenta údajně ještě ušetří.

Podle autorů průzkumu byli jednotlivým návrhům opět více nakloněni lidé s vyšším vzděláním a voliči vládních stran. Také ale dodali, že významnou roli více než kdy jindy v hodnocení sehrává sociálně-ekonomické postavení dotázaných. To kvůli tomu, že jednotlivé návrhy dopadají na lidi z různých skupin odlišně podle toho, jak tyto úspory či zvyšování příjmů státu dopadají na jejich peněženky.

Přinášíme ozdravný balíček, uvedli zástupci vládních stran

Agentura se dotazovala i na názor lidí, jak vláda o úsporách komunikuje. Podle třetiny se kabinet Petra Fialy [ODS] komunikovat snaží, ale je zde prostor pro zlepšení. Oproti tomu dvě třetiny soudí, že vládě se komunikace vůbec nedaří. Myslí si to hlavně voliči opozičních a neparlamentních stran.

51 % lidí vidí zásah do veřejných financí za nezbytný

Kabinet počítá v balíčku se seškrtáním dotací, snížením sumy na provoz státu a na platy. Vzrůst by měla daň firmám, z nemovitostí, z hazardu, lidem s vyšším příjmem či u tabáku a alkoholu. Namísto tří sazeb daně z přidané hodnoty mají být dvě. Živnostníkům se mají postupně zvednout minimální odvody na sociální pojištění. Platit by pak měli tolik jako pracovník s minimální mzdou. Zaměstnanci budou nově odvádět nemocenské pojištění. Věk nástupu do penze by se měl řídit podle prodlužování průměrné délky života. Nové důchody mají být nižší a valorizace mírnější.

Komentář: Vládní balíček značí hlavně zdražení a nic moc navíc

Na otázky týkající se konsolidačního balíčku se po jeho zveřejnění dotazovala také agentura Median. Podle jejího zjištění pro Český rozhlas jej 51 procent považuje za nezbytný. Nicméně dvě pětiny lidí mu nerozumí. Necelé tři čtvrtiny navíc nečekají, že navržené změny v sazbách DPH sníží jejich náklady na život v Česku. Většina občanů si současně myslí, že návrh změn přichází pozdě. A podle více než dvou třetin občanů změny nevyřeší narůstající zadlužení státu.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Zajímavé, jak se skoro nikdy se spoluobčany neshodnu:-)
    vyšší zdanění tabáku a alkoholu – bezvýznamná položka, která zasáhne především chudé…holt děcka budou jíst ještě méně kvalitní jídlo, aby bylo na cigára
    snížení objemu platů ve veřejné sféře – nevýznamná položka, která jen dále prohloubí personální slabost státního aparátu; je-li cílem mít štíhlejší stát, musíme rušit agendy
    seškrtání národních dotací – prostor tu určitě je, ale ve světě, kde většina zemí dotuje jak divá, je to potenciální rána pro konkurenceschopnost našich firem
    zvýšení daně z příjmů firem – korporátní daň je u nás velmi vysoká už nyní, její další zvýšení po mém soudu znamená jen menší investice a větší optimalizace
    zvýšení odvodů osobám samostatně výdělečně činným [OSVČ] – naprosto rozumné, není náhodou, že je švarcsystém tak populární
    opětovné zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance – žádný problém
    zdražení dálničních známek – žádný problém
    zvýšení daně z přidané hodnoty [DPH] na noviny, léky – žádný problém
    zvýšení daně z nemovitostí – čím dříve, tím lépe, čím více, tím lépe, v této dani máme obrovské rezervy

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here