Přinášíme ozdravný balíček, uvedli zástupci vládních stran

680
stran
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hovoří na dnešní tiskové konferenci / Foto: Redakce FinTag.cz

Dlouho očekávané představení úsporných opatření vláda zprvu pojala spíše jako politické představení. Dnes přesně v 11:55 hodin jako první na speciální tiskové konferenci vystoupili předsedové vládních politických stran.

Premiér Petr Fiala [ODS] vystoupil jako první a v souvislosti s rychle pokračujícím zadlužování Česka konstatoval: „Situace by se za několik let vymkla z ruky a odnesli by to naše děti a naši vnuci. A to nemůže nikdo rozumný dopustit.“

Řekl, že vláda provedla první škrty už ve chvíli, kdy se dostala k moci. A podle něj tím ušetřila 80 miliard korun. Zároveň ale připustil, že desítky miliard korun Česko stála uprchlická krize v důsledku války na Ukrajině. Na další desítky miliard korun pak vyšla pomoc státu domácnostem a firmám na zvládnutí vysokých cen energií.

Co se týče návrhů na úsporná opatření, premiér Petr Fiala uvedl: „Celý rok pracovali experti. […] Vše bylo podloženo daty. […] Dnes prezentované výsledky nejsou výsledkem nahodilých politických rozhodnutí, ale důkladných analýz.“

Přehled konkrétních opatření ozdravného balíčku a jejich dopadů na státní rozpočet >

Změny podle jeho slov mají jednoznačnou podporu vlády a vládních koaličních stran. A jde o kompromis.

My nečekáme dnes slova chvály. Nečekáme ani masivní pochopení. Ale čekáme debatu na to, co nyní předkládáme,“ řekl.

Za příklad opatření uvedl omezení neinvestičních dotací, které státnímu rozpočtu v příštím roce přinese 46 miliard korun [ministr financí Stanjura následně hovořil o 55 mld. Kč, pozn. red]. Stát zároveň podle něj ušetří 20 miliard korun na běžných výdajích. Daň z přidané hodnoty [DPH] nebude mít tři sazby, ale dvě [12 a 21 %].

„Více zdaníme alkohol a tabák, které zatěžují naše zdravotnictví. A zlevníme potraviny a bydlení, bez čehož se nikdo z nás neobejde,“ řekl.

Léky zdraží. Vláda je zdaní 12% namísto 10% DPH

Upřesnil, že vláda zruší 22 daňových výjimek. Čímž se mimo jiné i zkrátí daňové přiznání. Zdůraznil změny v důchodovém systému. Důchody se tak stanou udržitelné podle něj i v dalších letech. Řekl, že vláda ve svých opatřeních nejde radikální cestou. Naopak navržená opatření jsou podle něj střízlivá a vyrovnaná.

„Samozřejmě, že tato opatření jsou nepříjemná a bolí. […] Ale naše země bude ve formě,“ vyjasnil.

Co řekla Pekarová a Rakušan

Po Petrovi Fialovi nastoupila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta veřejnosti sdělila, že „každý přece ví, že dluhy se splácí. A to i s vysokými úroky”.

„Dali jsme našim občanům jasný závazek uzdravit naše veřejné finance. A také to splníme,” uvedla s tím, že dnes vládou představený „ozdravný balíček je protiinflační a protidluhový“.

Lehce se dotkla změn v daních. Zdůraznila, že horní sazba DPH se nezvýší. A za pozitivní považuje nulovou DPH na knihy. To zejména podtrhla.

„Ukončujeme chaos v daních,“ vysvětlila a řekla, že vláda peníze ušetří i na provozu státu.

Přinášíme ozdravný balíček, uvedli zástupci vládních stran

„Přebujelý stát nerovná se efektivní stát,“ vyjasnila a dodala, že vláda stabilizuje i důchody.

„Pokud bychom nešlápli na brzdu už teď, důchody by nešly zaplatit,“ řekla.

Po předsedkyni TOP 09 k řečnickému pultíku přistoupil předseda STAN Vít Rakušan. Podle jeho názoru na tom Česko není vůbec špatně. Naopak, jak řekl, podle mnoha měření patří k nejlepším zemím na světě. Také si ale položil řečnickou otázku, jak dlouho to ale může trvat při rychle se zhoršujících veřejných financích.

„Všichni víme, že když je pacient nemocný, tak je třeba zasáhnout hned a preventivně,“ vysvětlil politiku vlády.

Řekl, že další zadlužování státu by nás dostalo „na spirálu smrti“. A to on ani vláda nechce. Naopak on sám stejně jako vláda chce ekonomiku v dobré kondici, řekl.

Fialova vláda roztáčí dluhovou spirálu novými úvěry

„Soubor opatření neznamená zpomalení ekonomického růstu, ale znamená, že naše ekonomika může v budoucnu růst. A z toho vytěží veškeré vrstvy společnosti,“ vysvětlil.

Znovu se kriticky vyjádřil k zadlužování státu. Doslova řekl: „Půjčky, které my teď vyprodukujeme, bude splácet další generace a ještě další. A s tím jsme jako vláda do úřadu rozhodně nenastoupili.“

Co řekli předsedové dalších stran: Bartoš a Jurečka

Poté, kdy ukončil svůj proslov Vít Rakušan, promluvil šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ten veřejnosti sdělil, že si „přece všichni přejeme, aby se nám tu dobře žilo. A aby se zvyšovala naše životní úroveň”.

„Ale to bez zdravých veřejných financí nejde. A v minulých letech dostaly veřejné finance pořádně zabrat. A bylo by jednoduché zavřít oči a říci, že je všechno v pořádku. Ale od toho my tady nejsme. Slíbili jsme, že snížíme zadlužování a touto cestou jdeme,“ vysvětlil.

Cílem vlády podle jeho slov je, aby se Česko dostalo mezi nejvyspělejší země, dostalo se mezi Top Ten. Zdůraznil, že lidé mají obavy z budoucnosti a přicházejících změn. A to nejen v České republice, ale celosvětových změn.

„Našli jsme úspory na straně státu. Což platí i u důchodů. […] Neexistuje magický recept,“ řekl.

Přehled konkrétních opatření ozdravného balíčku a jejich dopadů na státní rozpočet >

Slovo si po Ivanu Bartošovi vzal šéf KDU-ČSL Marian Jurečka: „Nešli jsme do politiky, abychom mazali lidem med kolem úst. Anebo, abychom viděli věci přes růžové brýle. Naopak šli jsme do politiky, abychom problémy uměli včas řešit.“

A to je podle jeho slov případ ozdravného balíčku i na straně důchodové reformy: „Byly tady vlády, které ty hrozby viděly, ale neudělaly vůbec nic. Nebo měly jen proklamace.“

Řekl, že změny v oblasti DPH jsou velmi citlivé. Ale i dodal, že u třetiny výdajů domácností se DPH snižuje, například u potravin o tři procentní body [z 15 % na 12 %, pozn. red.]. Daň se sníží i u zdravotnických pomůcek. Což je podle něj dobrá zpráva. Daň ale naopak stoupne z deseti procent na 12 procent u léků.

„A budeme šetřit i na sobě, zlepšíme digitalizaci,“ řekl.

Následně přizval ekonomickou poradkyni Petra Fialy Helenu Horskou a šéfku někdejší důchodové komise a neúspěšnou kandidátku na prezidentku Danuši Nerudovou. Ty neřekly nic nového, za to ale mnohokrát poděkovaly vládě za odvahu přistoupit ke změnám s cílem ozdravit veřejné finance.

–DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. To bude diskuze! Ti, kteří se na balíček rádně finančně připravili, nás právě ozdravují. Tedy ne, že by ozdravování, i to tělesné, bylo nějak na škodu!

  2. Jsem rád, že v tom balíčku zatočí s odváděním daní do cizích států, jako je Kypr, Kréta a dokonce jedna tenistka odvádí daně v Monaku. Staňuro bravo.

  3. Můžeme poděkovat, že máme na počet obyvatel, tak velký vládnoucí aparát. Vláda, parlament, senát a neomezený počet ministrů a poradců i na hradě. Ve Švýcarsku musí být obrovský chaos. Jejich vláda má jen 7 členů a armádu nemají, protože každý voják má výzbroj doma v posteli. Já je lituji.

  4. Nejlepší je, že vláda vymyslí otravný balíček financí a sama tomu ani nevěří.
    Jediný kdo věří je možná Jurečka a to jen proto, že se vydává za katolíka.
    Ovšem opak je pravdou.
    Jurečka nevěří ani sám sobě.
    To už je velký alarm!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here