Stát chystá majetkové testování příspěvku na bydlení a revizi podpor

47417
majetkove_testovani
Foto: Redakce FinTag.cz

Stát chystá majetkové testování příspěvku na bydlení. Zvýšit plánuje rodičovský příspěvek i příspěvky na péči ve všech jeho stupních. Hovoří se také o zrušení některých sociálních podpor. A neutěšená je stále situace na úřadech práce.

Příspěvek na bydlení aktuálně úřady práce vyplácejí 260 tisícům domácnostem v Česku. To je nejvíce za posledních deset let. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že letos s ohledem na ustupující inflaci a zlevňování cen energií očekává snižování příjemců příspěvku.

„Zastavuje se inflační růst a také propojujeme klienty žádající o příspěvek na bydlení s programem Nová zelená úsporám,“ řekl ministr s tím, že v programu mohou i tyto domácnosti žádat o dotaci na zateplení oken, dveří a nákup solárních panelů a tím si snížit výdaje na bydlení.

Chudým domácnostem stát nově přispěje i na soláry

K dalšímu snížení rekordního počtu příjemců příspěvku na bydlení by mohlo vést i takzvané majetkové testování žadatelů o příspěvek, které by zajistilo jeho výplatu jen skutečně potřebné skupině osob.

„Je to jedna ze změn, kterou tam chci zavést,“ řekl Jurečka s tím, že jde o menší skupinu příjemců sociální podpory.

„Ale není normální, aby lidé, kteří mají dost svého majetku, aby dostávali vysoké měsíční příspěvky na bydlení,“ dodal.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Příspěvek na bydlení, jak uvedl, je sociální podporou určenou pro ty domácnosti, které nedokáží svou tíživou situaci odvrátit jiným způsobem.

Majetkové testování příspěvku na bydlení

Podle někdejší ministryně práce a sociálních věcí Janě Maláčové [ČSSD], která přístup vlády Petra Fialy [ODS] v systému sociálních podpor kritizuje, mělo MPSV s majetkovým testováním žadatelů o příspěvek na bydlení začít dříve. I podle ní státní dávku některé domácnosti zneužívají.

„Bohatí lidé příspěvek zneužívají na hypotéky, protože se netestuje,“ řekla Jana Maláčová.

Dalším z chystaných kroků MPSV je revize a zřejmě i redukce státních sociálních podpor. A cílenější adresnost vyplácených státních sociálních dávek.

„U některých oblastí přemýšlíme nad redukcí,“ naznačil ministr Jurečka s tím, že uvažují o zrušení doplatku na bydlení.

Nyní obsahuje systém státních sociálních podpor 21 dávek a je podle Jurečky docela komplikovaný. Úřady měsíčně vyplatí přibližně dva miliony sociálních podpor. Nejčastějšími příspěvky jsou příspěvek na bydlení, na péči a rodičovský příspěvek. Návrh na změny chce mít ministr hotový do konce letoška s tím, aby začaly ideálně platit v průběhu roku 2024.

Exministryně uznává, že je systém státních sociálních podpor v Česku komplikovaný. Na druhou stranu podle ní ale v mnohém supluje jiné “politiky”.

„V České republice nemáme žádný systém podporovaného státního bydlení, nemáme dostatek sociálních služeb,“ oponovala Maláčová ministrovi.

Proto odmítá tvrzení, že velký počet dávek je špatnou cestou. Díky tomu je podle ní systém pružnější a reaguje na nejrůznější sociální situace občanů.

Bydlení ve vlastním stát odpískal, mladé natlačí do nájmů

S revizí sociálních podpor vyjádřila souhlas místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková [SPD]. O jejich aktualizaci a úpravy její strana, jak uvedla, usilovala již dávno, aby nedocházelo k jejich zneužívání ze strany nepřizpůsobivých občanů. V minulém volebním období jim návrh ve 3. čtení ve Sněmovně zablokovali Piráti, dodala.

„Jsme připraveni na tomto spolupracovat. Takové věci prosazujeme a podporujeme,“ řekla s dodatkem, že dosud ale neviděli žádný návrh.

Vláda Petra Fialy je pomalá, tvrdí Jana Maláčová

Jana Maláčová současné vládě vyčítá pomalý přístup k úpravám, respektive zvyšování sociálních podpor s ohledem na rychlé zdražování. Již od letošního ledna měla vláda zvýšit rodičovský příspěvek a příspěvek na péči ve všech jeho stupních.

„Tam vidím prostor, aby vláda plnila své sliby a to bleskurychle,“ řekla směrem k Jurečkovi s tím, že rodiny s malými dětmi jsou na inflaci extrémně bití.

Podle ministra Jurečky se na zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun dohodne koaliční vláda již příští týden s tím, že počátkem června odešle návrh do legislativního procesu. Platit by měl nejpozději od ledna 2024. A uvažuje se i o jeho dřívější platnosti. Konkrétní podmínky nároku rodin na jeho novou výši ale ministr odmítl sdělit. Zatím se tedy neví, jestli se zvýšení dotkne rodin s již schváleným příspěvek nebo až těch, kterým dávku úřady odsouhlasí od ledna 2024.

Stejně tak se podle Jurečky pracuje na zvýšení, případně valorizaci příspěvku na péči ve všech jeho čtyřech stupních. K tomu ve hře zůstává, jak uvedl, i zvažovaný pátý stupeň příspěvku pro hendikepované osoby, které se snaží udržet ve vlastním bydlení, nikoli ústavním zařízení. Zároveň nevyloučil zavedení kontroly nad využitím vypláceného příspěvku. Jeho příjemci by úřadům doložili, které služby si za něj skutečně nakoupili.

„I na toto je potřeba se podívat, aby ty peníze šly za tou péčí,“ řekl.

Příspěvek na péči lidé často škudlí, MPSV to chce změnit

Podle něj v praxi nejde o žádné výjimky, kdy je příjemce dávky v domácí péči nalezený v doslova zuboženém stavu. Peníze, za které si má nakoupit služby, si vezme někdo jiný. I kvůli tlaku na terénní sociální služby se chystá posílit i tuto oblast sociálních služeb.

Úřady práce stále nestíhají včas vyřizovat dávky

Absolutní neshoda panuje mezi ministrem Jurečkou a exministryní Maláčovou v oblasti fungování úřadů práce. Jana Maláčová tvrdí, že většinu digitalizace započaly úřady za jejího působení na resortu. Ke zlepšení neutěšené situace na úřadech práce a ve vyplácení sociálních podpor by podle ní vedlo zlepšení odměňování prvoliniových pracovníků na úřadech. A jejich přeřazení do vyšších platových tříd a personální posílení.

„A neřešit velké krize přes dávky, to je nesystémové,“ doplnila svůj výčet, jak zlepšit fungování úřadů práce, Jana Maláčová.

„Já nevěřím tomu, co tady říkáte,“ reagoval na její slova ministr Jurečka.

Podle něj za jejího působení na ministerstvu nebylo digitalizováno nic. Když resort přebíral, úřady práce podle jeho slov patřily k druhým nejhůře odměňovaným úřadům mezi státními institucemi v zemi.

„Tam zůstaly jen průšvihy, mějte soudnost v tom, co tady říkáte,“ reagoval na její slova Jurečka s tím, že zanedbanou digitalizaci nyní klopotně dohání úřad pod jeho vedením.

Pracuje se podle něj i na propojení registrů tak, aby se využívala nahrávaná data i pro jiné úřední záležitosti. Brzy by tak podle něj i minimálně gramotný člověk nemusel kvůli vyřízení sociální dávky navštěvovat úřady práce fyzicky, ale vše vyřídí elektronicky.

„To je důležité, a to budeme muset udělat nejen na úřadech práce, ale i na ostatních státních úřadech,“ dodal Jurečka.

Veronika Táchová

28 KOMENTÁŘE

  1. Stejný postup jako na začátku téhle éry, když si začali lidé chodit pro podpory. A to byly změny spojené s budováním lepšího světa. To není kritika, jenom konstatování. Všeobecně jsem přející a nikomu nezávidím.

  2. Stát chystá majetkové testování příspěvku na bydlení a revizi podpor. Jak je to dlouho, co nás premiér Fiala vyzýval, abychom se nestyděli požádat o příspěvek na bydlení? Někdy loni na podzim. Říkal tomu deštník proti chudobě. Dlouho to nevydrželo.

    • On někdo říká, že se máte stydět požádat o příspěvek na bydlení, pokud ho potřebujete? Naopak! Jakkoli je to šokující, žádat by o něj však měli jen ti, co ho potřebují…

      On je celkem problém v tom, že chudí se stydí požádat/nevědí, že mohou, zatímco někteří bohatí a znalí situace se vůbec nežinýrují…

      • Máte naprostou pravdou. Ti, co opravdu potřebují příspěvek, tak se přímo stydí požádat. Pak jsou ti, co se neštítí vůbec, ale vůbec ničeho a projde jim to bez problémů.

  3. Jsem názoru,že v oblasti pobírání a výplat sociálních dávek je třeba přitvrdit.Spoustě lidí s nižším vzděláním se ani nevyplatí pracovat a raději berou na vše možné i nemožné od státu příplatky,protože se jim to zkrátka vyplatí,od příplatku na bydlení,až po slevy na MHD.A zdaleka to nejsou jen příslušníci nepřízpusobivých menšin.Zkrátka mnoho lidí si zvyklo na skutečnost,že stát je dojná kráva.

      • A to ještě ani netušíte, jak dobře ho živíte! A MPSV je v tom ještě podporuje, bere jen tam, kde to jisté, ale že jsou lidi na ÚP celý život, to neřeší. Standardní situací je, že si 18ti letí odstehujído drahého bytu, že se chtějí osamostatnit to přijdou si pro své dávky. Už mám na dávkách 3. generaci. A k tomu peoklientský přístup ÚP, aby tam nemuseli chodit každý měsíc, jak nám z ministerstva doporučili!

  4. Digitální propojení různých registrů, institucí, pojišťoven už mohlo být provedeno pár let po zavedení internetu.
    Ale proč by si měli o dávky žádat lidé bez hendikepu sednutím k počítači a nacvakáním do něj údajů a obrázků, jejichž pravost stát nedokáže ověřit a které nejsou pro danou dávku relevantní. Pokud někdo nutně potřebuje sociální pomoc a může chodit, proč by si nemohl dojít na úřad a počkat, až se mu úředník pokusí potřebné vysvětlit. A jestli mu potřebné osobě vadí čekat, tak asi tak moc velkou potřebu pomoci nemá. Pokud někdo nechce slyšet od úředníka, co je pro dávku potřeba doložit, tak jak to může umět vložit do počítače správně tak, aby stejně na úřad nemusel jít osobně.

    • Máte pravdu, digitální propojení mohlo být už dávno, ale to by musel někdo chtít. Všichni zainteresovaní si hráli na svém písečku a stát to stálo majland. A kdepak ty penízky jsou ? Odpověz si sám.

  5. Všem na všechno přispějeme,všem rozdáme,nebojte nikdo nebude muset nic prodávat, peníze budú pro všechny. Peníze NATISKNEME, bude jich pro všechny dostatek , miliardy sem miliardy tam!!! Vyzkoušejte dluhy, lepší spoření neexistuje,na dluhy vám přispějeme,do práce nechoďte, mi vám život zaplatíme!!!

    • Píšete to naprosto přesně. Nejhorší na tom je však to, že se to s těmi zelenými komouši přesouvá i do hospodářské oblasti, kde to postupně začíná vytlačovat trh. Do té oblasti, která vytváří hodnoty potřebné k životu a které je pak možné v sociální oblasti rozdávat, rozhazovat a podobně. Přesný výraz si může člověk dosadit sám. Zelení komouši už rovnou novými zákony určují vyvolené segmenty v ekonomice, které se budou hřát v hřejivých paprscích dotací, i když je jako nejlepší trh nevyselektoval a ty, které jsou „fuj“, i když jsou třeba mnohem efektivnější a které tím pádem mají postupně zanikat. Ale jen v Evropě. A to je vždy konečná. Protože svět, přesněji ti hlavní ekonomičtí giganti, což jsou dnes USA, Čína (která čím dál tím víc pálí, co hoří), nemluvím o rozvíjející se Indii, tak ti si jedou svoje a budou ekonomicky, na rozdíl od Evropy, růst a sílit. Rudí komouši měli svoji mantru společenské vlastnictví výrobních prostředků jako nástroj k šťastnému životu člověka bez vykořisťování. Skončili s tím na politickém smetišti dějin. A dnešní komouši, ti zelení, zase mají jako důvod zasahování do hospodářství svoji mantru záchrana planety a tím i život člověka přes dotace. Lidi sledujte, jak to přesně píše Denis, ten plíživý a mohutnějí mor vytlačující nejen trh, ale křivící i sociální oblast. Dotace, dotace a nic jiného, než jen dotace (jednomu vzít a druhému dát, případně zadlužit příští generace). Ale jak říkala Margaret Thatcherová. Problém všech komunistů je ten, že jim nakonec vždy dojdou peníze těch druhých. Tedy ty naše, které nám dělají životní úroveň. Už ty jejich prsty máme v našich peněženkách. Daně se plánují zvednout, aby na ty dotace bylo.

  6. Příspěvky na péči a v nouzi je potřeba především nastavit podmínkami tak, aby se nemohli záměrně vyrábět další lidé, kteří je budou pobírat – např. když geneticky postižení mají děti se stejným postižením a nepřizpůsobiví mají mnoho dětí, které jednak jsou příčinou jejich chudoby a jednak je vychovávají ke stejnému způsobu života. Kdo se nedokáže uživit sám, nemůže mít děti, jinak to je problém donekonečna pořád to samé.

  7. Testovaná dávka = drahý úředník. Problém testovaných dávek je v tom, že je v přímém rozporu s teorií štíhlého státu. Testovat dávku může úředník, který má dobré ekonomické a právní vzdělání, zkušenosti a motivaci…a tedy nadprůměrný plat a skvělé zázemí mocného úřadu. Naopak, štíhlý a levný stát sype na chudé plošné dávky (obědy pro děti zdarma, potravinové banky, kapesné vyplácené týdně v hotovosti na ruku, kolektivní noclehárny…). Můžeme si vybrat jedno nebo druhé, jinak budeme cálovat relativně slušné dávky a tvářit se, že vyhořelí a demotivovaní úředníci zkoumají ekonomickou situaci beneficientů…ale vlastně…přesně to děláme:-)

    • A já věřím, že pokud se podaří dotáhnou digitalizaci a propojení státních institucí, měla by větší část testování být možná jakýmkoliv proškoleným úředníkem. Zažádat o data z Katastru, finančáku, požádat banky o sdělení o výši zůstatku na účtu (nebo o hypotéce) by časem měla zvládnou i umělá inteligence.

      • Tohle bych řekl, že už teď není problém. I neschopný úředník rozpozná v majiteli tři mercedesu a dvou vil osobu neoprávněnou čerpat dotace…co je složitěji je poznat, zda tato osoba nesdílí společnou domácnost s nebohou samozivitelkou.

  8. Je to také velký podvod. Bohatí vykukové si nakoupili byty, stanoví tam přemrštěně vysoké nájemné a pak ty byty pronajímají. Nájemníci většinou na tak vysoké nájmy nemají a tak o ten příspěvek musí žádat. Peníze pak stejně shrábnou majitelé bytů od těch chudých nájemníků, kteří by jinak na nájem neměli. Právě takoví majitelé bytů bohatnou na úkor těch, kteří si pro příspěvky na bydlení musí chodit. Je to svým způsobem velká zlodejina posvěcená a podporovaná státem.

    • To nejsou jen majitelé bytů, ale i přímo rodinní příslušníci. Třeba mají rodiče barák, nechají v něm bydlet vdanou dceru s manželem. A uděljí s nimi nájemní smlouvu na vysoké nájemné. A ti si pak žádají o příspěvek na bydlení. Tady záhy bude na nějaké sociální dávce úplně každý, když je stát tak štědrý, rozdává plnými hrstmi a nic nekontroluje.

  9. nejhorší na těch příspěvcích je to, že staří a chudí si o žádný příspěvek nepožádali, protože to neumí, nemohou chodit nebo se prostě stydí!!!! A ty mladí, co by mohli pracovat se nestydí a žádají o všechno, na co jen dosáhnou!!!! Je to smutné. A příspěvek na péči? TO JE Výsměch. Já jsem po 10 operacích-většinou nohou, onkologická operace, gynekologická operace atd. Neudělám si nic, nejsem schopná, na vše si musím zjednat službu, jezdím taxi atd. Pobírám 800 kč příspěvek na péči! Z toho si toho moc nekoupím. Lidé probuďte se!

    • Existuje spousta organizací, které vám pomůžou s podáním zádosti o změnu PnP. Mimochodem, příspěvek 800 Kč byl už hodně dávno zvýšen na 880 Kč. Tím nechci říct, že si jeho příjemci výrazně polepšili. Jen mám pocit, že nadáváním nic nezlepšíte a pokud nemáte ani základní informace, měla byste najít někoho, kdo se v problematice orientuje. Požádala jste si třeba o příspěvek na mobilitu?

  10. Prokazování využití příspěvku na péči je určitě krok správným směrem To, co zažívám v praxi je kolikrát jen pro otrlé……

  11. Mne by zajímalo jak bude úředník testovat majetek žadatelů o příspěvek na bydlení. Co vše bude nadstandart a co bude normání vybavení domácnosti.Je nadstandart aut.pračka,televizi nebo auto? Opravený dům ,který má 300 let a 20 let jsme ho opravovali? V naši obci není púrodejna , autobusové spojení je nevalné. Vzhledem k mému věku a špatné chůze jsem odkázaná na auto abych mohla jít na nákup a k lékaři. Tak jsem opravdu zvědavá jak se bude zjišťovat majetnost žadatelů.

    • Myslím, že to s nemovitým majetkem bude podobné jako u exekucí, určitě nikomu nebudou jako nadstandart počítat pračku, televizi,… Auto v případě, že máte plnou garáž Ferrari, meďourů nebo sbírku veteránů. Dům/byt v případě, že v něm bydlíte (ńení určen k pronájmu a není to obří vila) taky nejspíš nebude do testovaného majetku zahrnutý. Musí být nastavena kritéria přiměřenosti, metodika.

  12. Nejdřív příspěvek navýšíme a pak ho lidem sebereme. Kdyby majetkové testování neřídili tihle vládní ulhaní šmejdi, souhlasil bych. Tihle to zkonstruují zase jako podraz.
    Podpory v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení slouží k tomu aby občan nemusel brát každou špinavou práci v nedůstojných podmínkách. To ovšem nikoho z diskutujících ani nenapadlo, je to projev zaostalosti myšlenkových modelů, které si každý nosíme v hlavách.
    Chybí trochu velkorysosti.

  13. Takže pokud to chápu dobře, je lepší jít do podnájmu za 15 tis., než si vzít za 10 tis. hypo. Sice nebudu mít své bydlení, ale 15 t. se započítá do dávky na rozdíl od hypo, která dávku nezvyšuje, takže na tom budu finančně lépe a nebudu muset platit hypo.. budu jen platit nájem, jinak řečeno.. zase si nahrabou bohatí, jen si to výčtujivýčtu přes chudé, protože kde dávka skončí..

  14. […] Do budoucna by však množství Čechů, kteří na příspěvek dosáhnou mohlo poklesnout. Stát totiž chce zavést takzvané majetkové testování žadatelů. Cílem má být, aby podporu dostávali skutečně jen ti, kteří ji opravdu potřebují. Jak řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) „není normální, aby lidé, kteří mají dost svého majetku, aby dostávali vysoké měsíční příspěvky na bydlení,“ cituje jeho vyjádření web FinTag. […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here