Chudým domácnostem stát nově přispěje i na soláry

5336
solary
Zleva: Ministr životního prostředí Petr Hladík, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a ředitel SFŽP ČR Petr Valdman při představování dotací na soláry pro chudé domácnosti. / Foto: MŽP ČR

Od 2. května budou moci senioři, lidé s nárokem na příspěvek na bydlení a invalidé 3. stupně žádat o dotaci na solární panely na ohřev vody z programu Ministerstva životního prostředí ČR [MŽP] Nová zelená úsporám Light.

Podpora zateplení rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení ve stejném programu pokračuje. Dotační program Nová zelená úsporám Light [NZÚ Light] zaměřený na domácnosti s nízkými příjmy nabídne od letošního května peníze nově i na pořízení termických nebo fotovoltaických systémů na ohřev vody. Letos v lednu spuštěný program získá další tři miliardy korun z Modernizačního fondu.

„Rozhodnutí navýšit alokaci o další 3 miliardy korun bylo logickou reakcí na neustávající příliv žádostí o dotace na snadné a na úspory efektivní renovace. Chceme podporovat ohrožené domácnosti. A posilovat jejich energetickou nezávislost,“ řekl k programu ministr životního prostředí Petr Hladík [KDU-ČSL].

Dodal, že už více než 23 tisíc seniorů a domácností pobírajících příspěvek na bydlení z programu načerpalo na úsporná opatření, konkrétně na zateplení staveb, bezmála tři miliardy korun. Domácnosti mohou ze stávajících dotací od státu dostat až 150 tisíc korun na zateplení budovy, výměny oken a vchodových dveří.

I chudé domácnosti mají nárok na energii ze slunce

S platností od 2. května budou moci domácnosti nově požádat nově až o 90 tisíc korun na instalaci systému ohřevu teplé vody pomocí sluneční energie. O dotaci mohou žádat i ti, kteří už podporu z NZÚ Light čerpali. A stejně jako v pilotní výzvě nabízí úřad čerpat dotaci zálohově.

„Jsme přesvědčeni, že i nízkopříjmové domácnosti mají mít možnost využívat energii ze slunce. Proto rozšiřujeme podporu v NZÚ Light i na instalace solárních systémů, které dokážou pokrýt až 80 % spotřeby tepla na ohřev vody,“ říká k podpoře ministr Hladík.

V Brně děkují Bohu za to, že šel Petr Hladík do Prahy

Dvoučlenná domácnost, ve které žijí senioři nebo rodina pobírající příspěvek na bydlení, tak na energiích podle Hladíka ročně ušetří kolem čtyř tisíc korun. Ve většině případů ale musí počítat i s finanční spoluúčastí na z podstaty věci nákladný energetický projekty, aby dotaci získala, nedodal.

„U čtyřčlenné rodiny využívající fotovoltaický ohřev vody se úspora může vyšplhat i přes 10 tisíc korun za rok. Pokud si nízkopříjmové domácnosti v rámci programu zažádají až o 90 tisíc korun… získají do budoucna velmi zajímavý zdroj na výrobu teplé vody,“ přidal odhad Hladíkův stranický kolega a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Nová etapa NZÚ Light naváže na tu stávající. Příjem žádostí v první výzvě skončí k 30. dubnu. A 2. května úřad otevře příjem žádostí podle nových pravidel. Všechny parametry z první výzvy zůstávají stejné. Jen v nové fázi programu se stávající nabídka rozšíří o dotace na pořízení solárních systémů ohřevu vody.

„Žadatelé nemusí spekulovat, která z etap je pro ně výhodnější. Ani odkládat podání své žádosti. Ti, co už svoji žádost na zateplení v první výzvě podali a chtějí v úsporách pokračovat, si podají novou žádost o dotaci na soláry,“ upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Soláry musí namontovat certifikovaný subjekt

Nicméně na rozdíl od zateplení, které si mohou šikovní domácí kutilové za podpory státu provést sami, montáže solárů pro ohřev vody s podporou dotace už musí provést odborně způsobilá osoba s oprávněním podle zákona 406/2000 Sb., o hospodaření energií.

Dotační program Nová zelená úsporám Light zaměřený na domácnosti s nízkými příjmy ministerstvo spustilo 9. ledna 2023. Podpory na úspory energií z něj čerpají výhradně senioři. Dále domácnosti pobírající příspěvek na bydlení a lidé se zdravotním hendikepem ve třetím stupni invalidity. Na provedení opatření jim dávají dotační pravidla jeden rok. O dotaci mohou domácnosti žádat i zpětně, a to na opatření provedená po 12. září 2022.

Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

„Na rozdíl od klasické Nové zelené úsporám nemusí mít žadatelé peníze dopředu našetřené. Protože dotaci až 150 tisíc korun dostanou zálohově ještě před tím, než se do stavebních prací pustí,“ dodává MŽP s tím, že výše přiznané dotace může být až stoprocentní.

–VRN–

1 komentář

  1. Může žádat o dotace i student, který sice bydlí sám (zdědil bydlení po prarodičích), ale všechno mu hradí matka (matka samoživitelka – tedy plat, který se rozhodně nepřibližuje průměrné mzdě, otec – alimentář? Protože podle sociálky jsou rodiče povinni se postarat? Tudíž nepobírá žádný příspěvek?

    Student chodí na brigádu (což nám vláda vlastně nakázala, podle ní je totiž velmi snadné si brigádu při studiu najít, absolvovat ji a v pohodě z ní vyžít), jen pro info, má 100 Kč hrubého na hodinu, a díky každodennímu studiu v jiném městě nemůže být v práci každý den – jen jeden den v týdnu.
    Matka sice celý život pracuje, ale naspořit není a nebude z čeho.
    Kdo je ten chudák? Pár důchodců? Nebo samoživitelka se studentem?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here