Frakční akcie jsou novinka, jež nabízí investice docela každému

480
frakcni_akcie
Foto: XTB

Jako hlavní bariéry investování na vlastní pěst zájemci o něj nejčastěji zdůrazňují nedostatečné znalosti a kapitál potřebný k vybudování solidního portfolia. Řešením druhého problému jsou takzvané frakční akcie.

Ty nyní nově nabízí svým klientům v Česku a na Slovensku brokerská společnost XTB. Frakční akcie fungují tak, že zájemce nemusí nutně koupit jeden “kus akcie” dané společnosti či burzovně obchodovaného fondu [ETF], ale koupí si pouze část podílu z “kusu akcie”. Společnost XTB je nabízí již od 10 eur [cca 237 Kč].

„Zavedení frakčních akcií otevírá investorům nové možnosti. Na jedné straně snižují vstupní bariéru pro ty, kteří právě začínají svou investiční cestu, na straně druhé slouží jako důležitý nástroj umožňující správné vyvážení a diverzifikaci investic pro zkušenější účastníky trhu,” říká generální ředitel XTB Omar Arnaout a podotýká, že Češi a Slováci jsou mezi prvními, kterým firma frakční akcie nabízí.

XTB nově nabízí frakční akcie. Rozšiřuje možnosti investorů

Případné zájemce o frakční akcie pak láká následujícími slovy: „Představte si, že byste si mohli koupit akcii nebo ETF fond v hodnotě 2 000 EUR, i když momentálně nemáte k dispozici dostatek finančního kapitálu.“

Jak investovat do akcií pomocí zlomků?

Nákup akcií a ETF pomocí zlomků je stejně snadný jako klasický nákup akcií. Avšak má tu výhodu, že velikost objednávky si investor upravuje podle jím investované částky, ne podle počtu akcií.

  • Do „okna objednávky“ stačí uvést částku v eurech [nebo jiné měně, kterou využíváte], kterou chcete investovat, a objem akcií v objednávce se automaticky upraví.
  • Můžete také nakupovat zlomky akcií nebo ETF tak, že přizpůsobíte počet akcií [např. 0,03 SXR8, ETF kopírující index S&P 500] v okně objednávky, jako by to byly celé akcie.
  • Pokud se chcete dozvědět o všech funkcích a výhodách frakčních akcií, které můžete využít při investování, pokračujte ve čtení článku.
  • Během 70 sekund Vám vysvětlíme vše, co potřebujete vědět o zlomkových akciích. YouTube video: Manuál pro Frakční akcie

Kolik stojí investice do Frakčních akcií a Frakčních ETF?

Frakční akcie, které jsou novým způsobem nákupu akcií, jsou také zahrnuty v 0% sazbě XTB. Ta investorům umožňuje investovat až 100 000 EUR v nominální hodnotě každý měsíc do zlomkových akcií a zlomkových ETF bez placení provize.

Jaké výhody mají Frakční akcie?

Skutečnost, že můžete investovat do akcií pomocí zlomků, činí vaše peníze v XTB efektivnějšími tím, že zvyšujete svou diverzifikační kapacitu. Pokud bychom například chtěli každý měsíc investovat 50 EUR do společnosti, jako je Microsoft, která se obchoduje za 308 USD, museli bychom čekat téměř šest měsíců, než si budeme moci koupit akcii. Nyní můžete s pomocí frakčních akcií tuto investici uskutečnit už dnes a za částku, která bude vyhovovat vašim potřebám. Jako bonus si můžete nechat vyplácet dividendy i pokud vlastníte jen zlomek akcie.

Například: Kolik by nás stála investice do vyváženého portfolia amerických technologických společností?

Představme si, že chceme diverzifikovat portfolio tak, že budeme nakupovat čtyři velké americké technologické společnosti, a do každé z nich investujeme 10 euro měsíčně.

Rozdíl v měsíční investici s a bez frakčních akcií
Akcie Apple Microsoft Amazon Meta Minimální požadování investice do portfolia
Bez frakčních akcií 172$ 309$ 110$ 233$ 824$
S frakčními akciemi 10€ 10€ 10€ 10€ 40€

[Zdroj: XTB]

Díky tomu, že jsme použili frakční akcie, jsme byli schopni snížit minimální kapitál potřebný k tomu, abychom mohli vyváženým způsobem investovat do čtyř největších amerických technologických společností, a to o celých 95 procent. Tedy platí, že už neplatí [:-)] žádné výmluvy, proč nemůžete každý měsíc investovat do svých oblíbených akcií!

Nabízí se otázka: Jaký je rozdíl mezi akciemi, frakčními akciemi a CFD? I zde lze snadno a přehledně odpovědět pomocí tabulky.

Jaký je rozdíl mezi akciemi, frakčními akciemi a CFD? Odpověď v tabulce
Produkt Akcie a ETF Frakční Akcie a ETF Deriváty [CFD]
Dostáváte dividendy ANO ANO ANO
Jste vlastníkem aktiva ANO ANO NE
Žádný denní poplatek za údržbu pozice [swap] ANO ANO NE
Má pákový efekt NE NE ANO
Jedná se o derivát NE NE ANO
Nákup si můžete rozdělit NE ANO NE
Můžete přikupovat postupně až do získání 1 celého titulu NE ANO NE

[Zdroj: XTB]

Jak už bylo řečeno, frakční akcie, které jsou novým způsobem nákupu akcií, jsou také zahrnuty v 0% sazbě XTB. Ta vám umožňuje investovat až 100 000 EUR v nominální hodnotě každý měsíc do zlomkových akcií a zlomkových ETF bez placení provize.

Jaké akcie si nyní mohu koupit již od 10 €?

U XTB máte k dispozici více než 800 akcií a více než 125 ETF, které můžete nakupovat jako zlomky a další společnost postupně přidává.

Příklady dostupných ETF:

iShares NASDAQ 100 —- 730€
Core S&P 500 iShares — 404€
iShares USD Treasury Bond 7-10yr — 165€
Core EURO STOXX 50 iShares — 156€
iShares Core DAX — 136€

Kompletní seznam akcií a ETF, které si můžete koupit ve zlomcích, si můžete prohlédnout zde: Specifikační tabulka instrumentů.

Jak se liší frakční akcie a frakční ETF? A jak je to u XTB?

Frakční akcie a frakční ETF u XTB nejsou deriváty. Je to prostě nový způsob, jak koupit své oblíbené akcie nebo ETF, kde nezáleží tolik na počtu titulů, které máte, ale důležitá je částka, kterou chcete investovat.

Od okamžiku, kdy si zakoupíte zlomek podílu akcie, máte také nárok na dividendy vyplácené společností, a to v poměru ke zlomku, který vlastníte. Pokud například koupíte 0,25 akcií AENA, která vyplácí dividendu ve výši 2 EUR, obdržíte 0,50 EUR [0,25 x 2 EUR = 0,50 EUR].

Kromě toho, pokud po součtu zlomků akcií dosáhnete celkového počtu jedné celé akcie, XTB tyto zlomky automaticky konsoliduje a do 48 hodin Vám poskytne kompletní jednu akcii, kterou uloží na Váš účet. Přičemž v té době získáte všechna práva, která má akcionář.

–Adman’s Choice–

Frakční akcie vydává XTB dle fiduciárního práva na zlomky k akciím a ETF. Seznamte s  nimi zde! >

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here