Trading chce silný žaludek i nervy z oceli, říká trader

4285
trader
Ilustrační foto: Archiv FinTag.cz

„Ztrátové pozice uzavírám i v červených číslech. Člověk může mít správnou tezi, ale trhy se občas prostě chovají iracionálně. Než riskovat vymazání velké části účtu, je lepší připsat si nižší ztrátu a zkusit to znovu a jindy,” říká investor a trader Radek.

Co vás přivedlo k obchodování, tradingu?

Chtěl jsem něco vlastnit, něco řídit, ale nemám vysokoškolské vzdělání. Což mi bránilo v realizaci tohoto mého snu v zaměstnání. Navíc samotné obchodování mě vždy bavilo. Často hledám výhodné ceny a porovnávám zboží na internetu, například při skládání nového PC. Trading je samozřejmě mnohem víc komplexní, ale základní myšlenka je v zásadě stejná. Takže jsem se to jednoho dne prostě rozhodl zkusit. Od té doby je obchodování na finančních trzích součástí mého života.

Na jaké instrumenty se zaměřujete?

Své portfolio rozděluji na investiční a tradingové. V investičním portfoliu se zaměřuji hlavně na akcie. Jsem zastánce stock pickingu, mám ale i ETF. Při výběru akcií do mého portfolia mě nejvíce zajímá konkurence v daném sektoru a také kvalita produktu, který daná společnost vyrábí, nabízí. Velmi důležitý je pro mě příběh dané firmy a její plány do budoucna. Pokud jsou ty plány reálné, začnu řešit cenu samotné akcie.

Jaký je váš obchodní styl? 

V tradingu zkouším různé obchodní styly a strategie. Snažím se hlavně čerpat informace od jiných zkušených traderů. A to vše pak zakomponuji do svého obchodního stylu pro co nejlepší výsledek. Vzdělávání v tradingu nikdy nekončí, je tedy důležité neustále na své strategii pracovat. Rád obchoduji například akciové indexy nebo některé komodity.

Stanovení vstupní a výstupní ceny je vždy problém

Můžete popsat, jak se rozhodujete, kdy vstoupíte do obchodu, nebo kdy z něj vystoupíte, jaké faktory zvažujete?

Abych byl vůbec ochotný do trhu vstoupit, musím nejdříve zhodnotit makroekonomickou situaci. To je třeba výška úrokových sazeb, míra inflace a podobně. U určitých instrumentů také hraje velkou roli sezónnost. A vždy se samozřejmě ohlížím na cenu. Zda je daný instrument překoupený nebo přeprodaný. Částečně se spoléhám i na různé reporty, například CoT [Commitments of Traders].

Co je pro vás “dobrá cena”?

Samotné stanovení vstupní a výstupní ceny je vždy problém. Pokaždé záleží na specifické situaci. Často pomáhá třeba porovnání historických cen s aktuální situací.

Pracujete s obchodním plánem?

Bez dobrého obchodního plánu je podle mého názoru dlouhodobě úspěšný trading prakticky nemožný. Jak jsem zmínil dříve, já sbírám co nejvíce informací z trhu a od ostatních traderů. V tomto oboru člověk musí být připraven na cokoliv.

Když to nejde podle plánu

Co děláte, když obchody nejdou podle plánu. Jak eliminujete ztráty?

V případě mého investičního portfolia akcie a ETF držím i ve ztrátě. Pokud stále platí to, proč jsem je kupoval. V případě, že má investiční teze stále platí, cenový pokles beru jako příležitost k nákupu. Často své pozice ještě rozšiřuji. Zde hraje velkou roli hlavně makroekonomická situace.

A v případě tradingu?

U tradingu je taková situace složitější. Vzhledem k pákovému efektu si člověk nemůže dovolit vysedávat ztráty jako u investic. V určitých případech se i zde rozhoduji přikoupit. Tady je ale velmi důležitý risk management. Ztrátové pozice uzavírám i v červených číslech. Člověk může mít správnou tezi, ale trhy se občas prostě chovají iracionálně. Než riskovat vymazání velké části účtu, je lepší připsat si nižší ztrátu a zkusit to znovu jindy.

Jakou roli hraje technická analýza ve vašem obchodování? Jaké nástroje a indikátory považujete za nejužitečnější?

Technická analýza určitě hraje v tradingu důležitou roli. Osobně nejvíc používám MACD, Stochastic oscillator, RSI a Bollinger bands. Ze zkušenosti ale vím, že žádný indikátor nefunguje tak, jak bych si přál. Ideální indikátor bohužel neexistuje, člověk by se tedy neměl na žádný z nich přehnaně spoléhat.

Řeč o konkrétním obchodě i emocích

Co zajímavého teď obchodujete?

Nedávno jsem začal shortovat [sázet na pokles, pozn. red.] cukr. Jeho cena se pohybovala na historických maximech. Očekával jsem pokles, navíc nemusím za tento obchod platit swapové body. Zatím můj plán vychází skvěle. O tomto tradu ale přemýšlím v rámci týdnů až měsíců. Uvidíme tedy, jak to dopadne.

Říkáte, jak to dopadne… Sledujete a analyzujete své obchodní výsledky?

Já osobně toto nijak zásadně neřeším. Vím, že mnoho traderů si vede například deník svých obchodů a retrospektivně je pak analyzují. Pro někoho to může být určitě nápomocné, já se ale zaměřuji hlavně na mé aktivní pozice a budoucí možnosti.

Jste disciplinovaný trader?

Odpovím takto: Opakuji si důvody, proč jsem otevřel pozici. Přemýšlím nad jinými variantami, které by změnily můj pohled na věc. Pokud se z tohoto úhlu pohledu nic nezměnilo a má teze stále platí, není důvod cokoliv na dané pozici měnit.

Co považujete za největší výzvu z hlediska tradera?

Dnešní doba je specifická v tom, že máme na dosah ruky více informací a možností, než kdy předtím. Zásadní myšlenka ale zůstává stále stejná — překonat průměr trhu. Sám se snažím hlavně dlouhodobě překonávat indexy S&P 500 a NASDAQ.

Jak se pozná zkušený trader

Máte za to, že trading už ovládáte?

Asi každý musí dostat za uši, aby pochopil, že na štěstí se nehraje. Pro laika nahlížejícího na trading zvenčí se to může zdát triviální. Jednoduše nakoupím dole a prodám nahoře. Když potom nováček trading reálně zkusí, zjistí, že to tak není. Většina z nich přijme ztrátu a trading zase rychle opustí. Zlomový moment ale je, když se i po prvních ztrátách rozhodnete zůstat a začnete na svých obchodních dovednostech opravdu pracovat.

Pozor! Trading na Forexu může být návykový

Kdo je podle vás zkušený obchodník? A co je pro získání zkušeností potřeba?

Je potřeba silný žaludek, nervy z oceli, a člověk musí být připraven i prohrát. Žádný trader nemá jen ziskové obchody. To, jak se stavíme ke ztrátám, rozhoduje o tom, zda jste dobrý, nebo špatný trader.

Jaká je vaše “rada” pro obchodníky, kteří nejsou zatím příliš úspěšní?

Začněte s opravdu malými částkami, ideálně s mikro lotem a mějte trpělivost. Začátky jsou vždy nejtěžší, ale pokud se člověk přes tuto propast dostane, trading a investice mají potenciál vám změnit život.

–Adman’s Choice–

Pokud vás téma tradingu zajímá, obchodování je možné bezplatně vyzkoušet na testovacím účtu společnosti XTB. Vše bez nutnosti nahrání finančních prostředků.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here