Nezaměstnanost v Česku klesla na 3,5 procenta

133
nezamestnanost
Poměry na trhu práce aktuálně ovlivňují sezónní práce. / Foto: Redakce FinTag.cz

Ke konci května činila nezaměstnanost v Česku 3,5 procenta. Oproti dubnu je to pokles o 0,1 procentního bodu. Úřad práce ČR [ÚP ČR] evidoval ke konci května celkem 253 893 uchazečů o zaměstnání.

To je podle ÚP ČR o 7 790 osob méně než v předchozím měsíci, ale o 18 425 osob více než loni v květnu. Ve srovnání s loňským rokem je nezaměstnanost navzdory loňské ekonomické recesi a současné stagnaci jen o 0,3 procentního bodu vyšší. Aktuální data podle analytiků dál hlavně svědčí o přetrvávajícím napjatém trhu práce. To přesto, že některé z firem v květnovém průzkumu PMI již ohlásily propouštění zaměstnanců kvůli menšímu objemu nových zakázek.

„Podíl nezaměstnaných v letošním roce podle naší prognózy ale i tak stoupne pouze nepatrně. Po loňských průměrných 3,4 procenta by měl letos dosáhnout 3,7 procenta,“ říká analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Přesto upozorňuje, že poslední data o vývoji českého průmyslumaloobchodu příliš příznivá nejsou. Což by se mohlo odrazit v tlaku na propouštění zaměstnanců.

„Zatím však přetrvává snaha firem zaměstnance si držet v naději, že dojde k oživení poptávky,“ dodává analytička.

Aktuální poměry na trhu práce nyní ovlivňují podle ÚP ČR sezónní práce. To platí hlavně pro stavebnictví, gastronomii, cestovní ruch, hotelnictví, zemědělství, zahradnictví, ale i lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbu.

Nezaměstnanost podle krajů a okresů

Nejvyšší podíl nezaměstnaných v květnu ÚP ČR evidoval tradičně v Ústeckém [5,3 %] a Moravskoslezském kraji [4,8 %]. Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni.

„Tam, kde je vysoká nezaměstnanost, je volných míst málo, zatímco v místech s téměř neexistující nezaměstnaností neobsazených pozic přebývá. Příkladem budiž Praha na jedné straně a Karviná na straně druhé. Zatímco v Karviné se může o jedno místo ucházet osm lidí bez práce, v okrese Praha-východ na jednoho nezaměstnaného připadá až pět volných pozic,“ říká hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Nízká nezaměstnanost v Česku je problém, ne přednost

Fakt je, že nejnižší nezaměstnanost byla ke konci května v okrese Praha-východ a Pelhřimov [1,5 %] a Praha-západ [1,6 %]. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okresy Karviná [8,2 %], Most [6,9 %] a Chomutov [6,2 %]. Co se týče krajů, tak vůbec nejnižší nezaměstnanost v květnu hlásí Jihočeský a Zlínský kraj a pak Vysočina [2,5 %].

Volná pracovní místa a zaměstnaní Ukrajinci

Ke konci května nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR celkem 285 692 volných pracovních míst. To je o 1 162 více než v dubnu a o 51 639 méně než loni v květnu. Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Jsou tu ale i výjimky, jak už bylo řečeno. V následujících okresech na jedno volné místo připadá:

  • Karviná: 10,3 uchazeče
  • Bruntál: 4,8 uchazeče
  • Most: 4,5 uchazeče
  • Ústí nad Labem: 3,3 uchazeče

U přibližně 71,6 procenta z nahlášených volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním. 70,6 procenta tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích přetrvává v Praze [79 846 míst] a ve Středočeském kraji [57 992 míst].

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, zedníky, kamnáře a dlaždiče nebo uklízeče,“ uvádí ÚP ČR.

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Co se týče uprchlíků z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou, těch v Česku pracovalo ke konci května 99 374. Česko udělilo dočasnou ochranu zhruba půl milionu uprchlíků z Ukrajiny, zhruba třetina se jich vrátila zpět. Podle údajů ministerstva vnitra jich k letošnímu 1. dubnu v Česku pobývalo přibližně 325 000. Téměř 30 procent uprchlíků v Česku tvoří děti. Dvě třetiny dospělých jsou ženy, část pak senioři.

–RED–

1 komentář

  1. Tři a půl procenta. Sen většiny odborářů. Jinými slovy, je zaměstnán, nemusí to být ovšem pracovník ve smyslu tvořící hodnoty potřebné k životu, kdo má ruky a nohy. Pokud bych přijal to, že tato vláda má skutečný zájem ozdravit veřejné finance, ne jen z lidí vytáhnout daněmi další peníze a že je to v tomto směru vynikající vláda, tak vůbec nechápu, proč mnohem více nešetří na platech zaměstnanců placených z veřejných peněz. Samozřejmě jejich redukcí automatickým odchodem do důchodu s okamžitým stopstavem pro najímání nových. Hlavně v Praze, kde je koncentrace těchto míst a výška platů největší. Nemusí to být nutně drastické propouštění. Ale to byl jen řečnický obrat, že nechápu. Když šetření začala urychleným zvednutím svých platů, tak to v tomto světle plně chápu! Ne řešit především ozdravení financí, ale hlavně to, abych byl opět zvolen.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here