O státní příspěvek ve spoření na penzi přijde skoro milion lidí

46765
statni
Jedním ze škrtů ministra financí Zbyňka Stanjury [ODS] je i sebrání státního příspěvku důchodcům, kteří pokračují ve spoření na penzi ve třetím pilíři důchodového systému. / Foto: MF ČR

Jednou z vládou schválených změn ve třetím důchodovém pilíři je odebrání státního příspěvku těm účastníkům penzijního spoření, kteří si dál spoří v penzijních fondech se státním příspěvkem, ale už i pobírají státní penzi.

Nejspíš už příští týden Sněmovna v prvním čtení projedná vládní návrh na změny ve třetím pilíři důchodového systému. Zákon, který upravuje fungování penzijního připojištění [PP] a doplňkového penzijního spoření [DPS], by měl začít platit od ledna příštího roku. Pokud zákon projde legislativním procesem, přinese těm, kteří si spoří v transformovaných fondech [v PP] nebo účastnických fondech [v DPS], ale už i čerpají starobní penzi, konec výplaty státního příspěvku.

„Pokud zákon projde, znamená to, že v lednu ti účastníci transformovaných a účastnických fondů už nedostanou žádný státní příspěvek. To ale jenom v tom případě, že již i pobírají starobní důchod,“ potvrdil pro FinTag.cz mluvčí Asociace penzijních společností ČR [APS ČR] Jan Sedláček.

IT systémy samotných penzijních společností sice neevidují, kdo z jejich klientů čerpá starobní penzi. Penzijní společnosti už ale vědí, že stát jejich prostřednictvím každý rok na prodloužených nebo nových smlouvách penzistů vyplatí státní příspěvek ve výši zhruba dvě miliardy korun. Dále i to, že penzisté, kteří pokračují ve spoření mají v penzijních fondech zainvestováno 130 až 140 miliard korun.

Celkově stát vydá ročně na státních příspěvcích pro všechny účastníky spoření 7,5 miliardy korun. Daňové úlevy ho vyjdou na čtyři miliardy korun [data z roku 2021, pozn. red.].

Změna se dostala do zákona na poslední chvíli

Viceprezident APS ČR Radek Moc říká, že návrh na odebrání státního příspěvku těm, kteří pokračují ve spoření na stáří i poté, kdy se stanou starobními důchodci, se do vládního zákona dostal na poslední chvíli. To navzdory absenci hlubší debaty.

„Toto se dotkne v Česku podle našich propočtů zhruba tři čtvrtě milionů lidí. To je obrovské číslo a je to problém. Státní příspěvek patří k hlavním motivátorům, proč si lidé spoří na stáří ve třetím pilíři důchodového systému,“ uvedl pro FinTag.cz.

„Tato změna by rozhodně neměla platit na stávající smlouvy. A pokud ministerstvo financi deklaruje, že mu vadí, že lidé, kteří již dosáhli 60 let, využívají DPS jako krátkodobý, pětiletý spořicí produkt se státní podporou, šlo by to vyřešit aplikací tohoto opatření právě jenom na nove vzniklé smlouvy, což by eliminovalo související dopady,” dodal.

Pojištění dlouhodobé péče chce 69 % Čechů

Stát přitom uvažuje i o prodloužení zmíněné lhůty pěti let, kdy lidé spoří a nevybírají ze spoření peníze, na deset let. Související problém pak podle Moce je, že penzisté, kteří přijdou o státní příspěvek ve spoření, produkt nejspíš i okamžitě ukončí.

„Odebrání státního příspěvku okamžitě přiměje důchodce opustit celý systém. Donutí je peníze si vybrat. Má to i další souvislosti. Jejich majetek ve fondech je necelých 150 miliard korun. A většina z něj je uložena ve státních dluhopisech,“ upozornil.

Z jeho slov vyplývá, že případný masivní odliv klientů z penzijních fondů ovlivní i finanční trhy a financování státního dluhu. Na druhé straně i podle něj dává tato změna při současné snaze vlády šetřit smysl. Ministerstvo financí totiž deklarovalo, že jako problematickou vnímá praxi, kdy lidé takzvaně „točí“ smlouvy v penzijním spoření. Má ale i výhrady.

„Pokud si stát opravdu myslí, že už penzisté nemají vytvářet rezervy pro pozdější věk, měl by to říci dopředu. To znamená před uzavřením tak dlouhodobé smlouvy, jakou je kontrakt v 3. pilíři. A neměnit v tomto ohledu podmínky aktuálním účastníkům,” říká.

Státní příspěvek a prodloužení spoření v praxi

Podle finančního poradce skupiny Partners Vladimíra Weisse není nic výjimečného, když i lidé, kteří začnou čerpat státní penzi, dál spoří v penzijních fondech se státním příspěvkem. A to přesto, že takových je podstatně méně než těch, kteří si peníze vyberou.

„Jedná se spíše o ty majetnější. Ty, kteří si mohou dovolit dál odkládat peníze do penzijních fondů,“ říká pro FinTag.cz poradce.

Jeho slova potvrzuje i pan Jaroslav z Prahy. Ten si užívá penzi zhruba tři roky a pokračuje v ní dál ve spoření se státním příspěvkem.

„Když jsem se stal penzistou, začal jsem pobírat starobní penzi, tak jsem prostě nechal tu svou starou smlouvu o penzijním připojištění dál běžet. Přijde mi to jako nejlepší spoření. Stát mi posílá nějaké peníze každý rok, a ještě si díky tomu snížím daňový základ. Protože si dál přivydělávám,“ popisuje.

„Podle mě v penzijní společnosti ani nevědí, že pobírám starobní důchod,“ dodal.

Podle Vladimíra Weisse je současná praxe taková, že lidé, kteří odejdou do penze, ale pokračují ve spoření, mají na výběr ze dvou možností. Buď si spoří prostřednictvím své stávající smlouvy, nebo ji zruší a založí si novou. V obou případech jim stát při úložce tisíc korun měsíčně vyplatí na státním příspěvku v součtu 2 760 korun ročně.

„Tento typ spoření vychází pak ještě výhodněji než třeba stavební spoření. A po pěti letech si mohou lidé peníze znovu vybrat,“ hodnotí penzijní spoření Vladimír Weiss.

Zaplatí poplatek za jednorázový výběr, plus 15% daň z výnosu. Ten bývá ale za pět let nízký. Dalších 15 procent odvedou, pokud jim přispěl zaměstnavatel. Za ideální postup Vladimír Weiss považuje zrušit staré penzijní připojištění, které je málo výhodné, a začít si nově spořit v doplňkovém penzijním spoření.

Vládní návrh nejspíš ukončí současnou praxi

Pokud projde aktuální vládní návrh legislativním procesem a podepíše ho prezident, pak odebrání státního příspěvku výše uvedenou praxi zřejmě ukončí. Mnozí z ekonomů i finančních poradců v tom problém nevidí.

„Víte, toto využívali lidé, kteří peníze měli. A je to maximálně naštve, ale do chudoby je to nejspíš nepošle. Problém vidím spíše u těch lidí, kteří buď vůbec nemají na to, aby si na penzi spořili, nebo si spoří tak málo, že si toho mnoho v penzijních fondech na stáří nenaspoří,“ popisuje svůj pohled na věc Vladimír Weiss.

Obdobně situaci vidí analytik České spořitelny a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník. Vzhledem k vývoji veřejných rozpočtů je podle něj v pořádku, když vláda sebere státní příspěvek těm, kteří si dál spoří ve třetím pilíři, ale už i pobírají starobní důchod. Důležité je podle něj přilákat do třetího pilíře co nejvíce mladých lidí. Čím déle si budou spořit na penzi, tím více si naspoří a zajistí se na stáří.

„Státní příspěvek je samozřejmě mimořádně důležitý pro přilákání lidí ke spoření ve třetím pilíři. A tak se mi libí třeba návrhy na určité degrese [pozvolného klesání státního příspěvku v čase, pozn. red.] státního příspěvku vůči daným věkovým skupinám. To mi přijde jako velice zajímavá věc,“ říká.

Přivítal by i větší podporu státu vůči zaměstnavatelům, kteří přispívají pracovníkům na spoření na penzi. V tomto ohledu ale dodává, že je možné, že i tento návrh, stejně jako další návrhy na zlepšení efektivity penzijního spoření, k nimž patří i například automatický [povinný, pozn. red.] vstup do třetího pilíře s prvním zaměstnáním, je za současného ladění důchodového systému v Česku pouze „výkřikem do tmy“.

Daniel Tácha

28 KOMENTÁŘE

  1. Jsem již v důchodu a mám penzijní připojištění – měsíčně platím 1000 Kč. Pokud nebudu dostávat od státu nic, mohu si snížit měs. platbu na částku např. 300 Kč nebo úplně vypovědět smlouvu bez nějakých sankcí či podobných nevýhodných podmínek??? Děkuji.

    • Dobrý den, jelikož dojde k zásadní změně na uzavřené smlouvě, je předpoklad, že vypovězení smlouvy o DPS bude možné bez sankcí. Nicméně bych zvážil možnost vypovězení co nejdříve. S úctou M. Fiala

    • Můžete, ale počítejte s tím, z toho co Vám přidal stát zaplatíte daň. Jen z toho co přidal stát. Je tam nějaký počet let spoření, ale tose Vás asi týkat nebude, spoříte zřejmě dlouhou dobu.

  2. Ze všech rozhodnutí vlády mi plyne jedno poučení. Všechny peníze prochlastat, probendit, nešetřit, jinak tě stát potrestá. Je třeba pomáhat těm, co si neodkládají, ti co spoří, ti na to zjevně mají a nestrádají. A důchodcům nedáme nic! Že se zvyšuje věk dožití a mohou později potřebovat třeba peníze na to, aby jim někdo pomáhal, aby se stáří nemuseli bát, to je jedno!

    • Dovolil bych souhlasit jen částečně. Ono je třeba sledovat politiku a vědět, jak se věci mají. A ty se mají tak, že když si spořím, to mi nikdo nevezme, ale současně očekávám, že mi stát něco přidá, tak musím vědět, že stát peníze nemá. A nikdy je neměl. Musí je vzít jinému a mně je dát. Ovšem ten druhý je musí mít. A jak je ten druhý získá, aby mu je stát mohl vzít? Jednoduše tak, že ekonomika šlape jak švýcarské hodinky a že stát samotný rozumně hospodaří. Takže třeba já, když jsem viděl, jak se Green deal do politiky zabydlel a začíná se z něho stávat Otesánek a současně jsem viděl, jak se za Babišovy vlády snadno rozdávalo, obzvláště za covidu, nemyslím prvním rokem, to ještě nebylo jasné, komu je covid nebezpečný, ale jak to dalším rokem vesele pokračovalo a současně jak se zde i ve světě lily do ekonomik prázdné peníze, tak mi bylo jasné, že to nedobře skončí. Prostě že to skončí tak, že peníze, které jsou kryté hodnotami potřebnými k životu, ty peníze, které bych tím pádem mohl dostat a za ty hodnoty směnit, jednoduše dojdou. Proto jsem to, o čem se v článku píše a co jsem si také spořil, vybral najednou. Začínám se pomalu smiřovat s tím, že jsem zažil rudý komunismus a že ještě stihnu zažít i zelený komunismus. A každý komunismus znamená nedostatek a drahotu. Inflace požírající úspory a tohle osekávání, že už stát nebude dávat to a to také ne, je podle mne jen začátek zákonitého ekonomického vývoje. Ale nezoufejte, že je třeba podporovat někoho jiného, jak píšete, ale vás ne. O komunismu platí, že na jeho barvě nezáleží. Takže na každého dříve či později dojde. Tedy, skoro na každého. A jestli máte pocit, že by toto mohla vláda vyřešit, tak bohužel jen částečně. Ale když vidíte, že má hlavní starost o to, jak honem podepsat dohodu o migraci, což se stalo a jakou péči má nyní o instanbulskou úmluvu, kterou pošle do parlamentu, tak od ní nic nečekejte. Je to nemohoucí spolek. Podle mne má Babiš cestu slušně umetenou.

  3. žE JE NENÍ HANBA ,,DŮCHODCI SI ODTRNOU OD PUSY MĚLI ,,,NA ZADNÍ KOLEČEKA,,A TA BANDA JIM TO VEZME§!!!!!!!§§§§§§§

  4. Zase dělají nelogické věci.. Stejně jako plošné prodlužování odchodu do důchodu.
    Někdo je zdravý, proto počítá s penzijním příspěvkem do budoucna. Někdo si ho zase vybere se ztrátou hned jak je to možné.
    Pokud se bude pro příspěvek rozlišovat věk a stav ve společnosti, bude to soudně napadnutelné.

  5. Vážení spoluobčané, jak si jistě od začátku tohoto roku všímáte, začínají velké tanečky kolem našich peněz naspořených v penzijních fondech. Jde jenom o cca 589 mld. Kč. A tak politici rozjíždí “hru” (a snaží se na ně vztáhnou své pařáty), jak jim jde o blaho úspor budoucích penzistů. Přitom jde jenom o to, jak si na ty prachy přes DPH šáhnout. Proto se snaží všechny současné spořitele vylekat, vystrašit, znejistit jenom proto, aby to zrušili. A pak to z nich přes DPH vytáhnou.
    A pokud to nepůjde dobrovolně, tak vám nedáme státní podporu, minimum spoření prodloužíme na 10 let (120měs/60let), znepříjemníme výběr (občan přece netuší co s jednorázovým výběrem peněz dělat) a jinak to všemožně “zašmodrcháme”. Tj. donutíme ho k ukončení a výběru.
    A proto nutno být “ve střehu”, neboť oko politika ty mld. na penzijních fondech vidí.

  6. Stále tvrdím, že dělají všechno pro to, aby jsme vyřešili svoji situaci, až nebudeme mít na živobytí a byli by jsme přítěží pro naše děti, tím, že se necháme na stará kolena zavřít! Teplo, klid a pravidelná strava, bezproblémová lékařská péče, to je to, co starý člověk potřebuje. Ve vězení to je, lepší, než chcípat někde v důchoďáku, kde na nás budou muset ještě naše děti platit.

    • A ještě kolem Vás budou tancovat všelijací ochránci lidských práv, zatímco na lidi v důchoďáku se převážně kašle…

  7. Vážení,
    systém důchodového připojištění je určeno pro spoření občanů v produktivním věku na stáří, na což stát dle výše úložné částky přispívá v odpovídající výše. Přiznáním důchodu pak má občan možnost si nechat vyplácet rentu nebo si vybrat naspořenou částku pro přilepšení důchodu. Je tudíž zavádějící a provokativní titulek, že stát “připraví až milion lidí o státní příspěvek”, neboť tento produkt skutečně není určen pro střádání důchodců, ale právě pro přilepšení při odchodu do důchodu. Nevím tudíž, co se tady řeší, pokud je důchodce na tom tak dobře, že má na to si ještě odkládat stranou, jsou u nás další možnosti – např. investiční fondy, podílové listy atd.

    • Smlouva byla daná. Pokud ji chce stát změnit, nelze trestat u uzavřených smluv. Stát místo toho aby učil mladé šetřit, zvyšuje minimální příspěvek. Ano já jsem začínal také se 100 Kč, z jedné výplaty jsem živil 4 lidi a stavěl barák. Problém vidím v hospodaření fondů, lidé k tomu nemají důvěru. To stát neřeší.

  8. Krásné je to jak okonomové z vlády nabádaji ať mlaďi spoři celý produktivňi věk když si člověk spočítá inflaci za ty roky a zúročeni zajimalo by mne co si pak za ty naspořene peňízky poříďi po ťech 40ceti letech asi velmi málo nedejbože že správce peňez bude pořád stejná parta

  9. Plně souhlasím se stanoviskem paní M.Semerádové, její hodnocení dané věci je odpovědné a jasné. I já sám jsem coby již důchodce využíval spoření dál,a přitom mi bylo zvláštní že mi k důchodu bylo umožněno získávat nějaký státní bonus. Takže díky odebrání tohoto bonusu bude pro mne tento produkt zbytečný s ohledem na inflaci, ale co nechápu je stanovisko vlády k daňovému odpočtu. Je mimo rozum že stanovením nejnižší částky od kdy bude lze uplatnit odpočet se to tak dotkne spíše těch kdo nemají možnost vysoké částky ukládat, a nejde o důchodce, ale o mladé rodiny, samoživitelky a ty, kdo jsou si schopni byť minima poctivě odkládat na časy pozdější a nyní počítají ve svých rozpočtech každou korunu. Takže hurá, kdo na to má tak si polepší o to víc. Stejně lze i nahlížet na prodloužení vázací doby pokud by se mělo vztahovat na stávající smlouvy. Princip retrosperity by měl zůstat zachován a ne aby byly změněny podmínky smluv uzavřených v dobré víře že budou na smlouvu neměnně platit po dobu trvání.

    • Už jsem alergický na to slovo “samoživitelka” Kdo to je? Jsou to ty ženy, co žijí se svými partnery dnes tsk moderně jenom “na hromádce” a berou sociální dávky? Jinak si nedokážu třicet let po revoluci vysvětlit jejich nezodpovědnost…

  10. Daleko víc mi vadí, že lidé, kteří už pobírají řádný důchod, nadále pracují. Myslím si, že to státní pokladnu stojí mnohem více peněz než se ušetří tímto plánovaným opatřením. Prostě buďto pracuji nebo pobírám penzi. Dělníci a prodavačky ze supermarketů tuhle praxi rozhodně ne provozují…

    • Ještě bych to pominul u některých potřebných profesí jako třeba dnes často zmiňovaní dětští lékaři a podobně.

    • Víte že nestojí víc? Ale naopak, proto to stát podporuje. Kdo pracuje, odvádí dál z příjmů daň i sociální a zdravotní, odvádí státu za něj i zaměstnavatel. Tudíž to tak vyjde třeba jedna ku jedné – ten pracující důchodce dostane od státu důchod, na který si ale přispěl částí nebo zcela svými odvody a odvody zaměstnavatele. Nečerpá pak v té chvíli nic nebo jen malou část z toho, co odvedou ostatní. A důchod dostává proto, že na něj má nárok – stejný jako ten, kdo už dál nepracuje. Nebo si fakticky myslíte, že má člověk dál pracovat, platit daně, sociální a zdravotní a státu ještě nechat další peníze tím, že nedostane to, na co má nárok? Pokuta za to, že dál pracuje?

  11. Vy chytrolíni, byli jste se někdy podívat nebo jste se někdy zajímali kde musí trávit čas nemohoucí, staří důchodci? Za jakých podmínek a za jakou finanční částku? Většina našich domovů důchodců je pro většinu důchodců drahá, nemluvě o poskytované péči v těchto zařízeních. O LDN ani nemluvě!! Důchod jsem měl začít pobírat od dubna tohoto roku, rozhodnutí doposud nikde, jsem rád, že mám nadále práci. Penzijko mám, a víte na co? Abych našetřené finanční rezervy nastrkal těmto nenažraným DD / LDN až budu nesoběstačný, inkontinentní, prostě před smrtí. Z tohoto mám největší obavy a tento problém bychom si měli uvědomit všichni, staroba obchází okolo nás všech co se ji dožijí.
    Dokud bude vládnout takováto podoba tzv.demokracie, půjde svět do kytek. Politika svět ničí, vládnout by měli odborníci. Chudáci naši potomci. Aktuální světové heslo: PO MĚ POTOPA. Toto je promiňte hnus.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here