V Americe se za covidu ukradlo víc peněz než v Česku

408
V_Americe
Ilustrační foto: Pixabay.com

Americká vláda už obžalovala 2 230 lidí kvůli zpronevěře peněz jim poskytnutých na zvládání pandemie covidu. A nejde zdaleka o konečné číslo. Ztráty veřejných financí v Americe počítají ve stovkách miliard dolarů. Uvedla to agentura AP.

Analytici Associated Press [AP] odhadují, že podvodníci z covidových podpor v USA rozkradli více než 280 miliard dolarů [cca 6,09 bil. Kč] a dalších 123 miliard [cca 2,67 bil. Kč] se ztratilo nebo zneužilo. Celkové ztráty z prostředků americké vlády poskytnutých na řešení problémů s pandemií dosahují 10 procent z celkem 4,2 bilionu dolarů [cca 91,4 bil. Kč], které vláda poskytla. I tato částka ještě nejspíš vzroste. Konečný účet ještě není ani zdaleka uzavřený. Podle AP americká vláda ve snaze rychle uvolnit prostředky na pomoc zanedbala přípravu a kontrolu pravidel pro jejich rozdělování a čerpání.

„Peníze se rozdávaly plnými hrstmi a dostat se k nim nebylo složité,“ říká šéf oddělení šetřící podvody na americkém ministerstvu spravedlnosti Dan Fruchter a dodává: „Lidé se domnívali, že jde o společensky přijatelné chování, i když to nebylo legální.“

Došlo ale i k vyloženým zpronevěrám. Podvodníci podle AP zneužívali čísla sociálního pojištění zesnulých, vězňové dostávali šeky s podporou v nezaměstnanosti. Peníze na činnosti neoprávněně čerpali také pastoři dávno zaniklých církví v Texasu, někteří američtí vojáci, bývalí státní návladní v Missouri nebo stavební firmy v Montaně. Agentura AP o rozkrádání covidových podpor hovoří jako o jednom z největších podvodů v americké historii. Podvodníci podle ní doslova shrábli miliardy dolarů na zvládání dopadů pandemie a stabilizaci ekonomiky.

Na podporu šly v Americe biliony dolarů

Podpůrné programy měly pomáhat hlavně malým firmám a nezaměstnaným, aby přežili pandemickou krizi. Od vypuknutí pandemie koncem roku 2020 v USA zemřelo více než 1,13 milionu lidí. Nejvíce peněz z této pomoci se rozkradlo ze tří balíčků podpor za vlády Donalda Trumpa. To, co šlo, se rozkradlo i za Bidenovy administrativy. Obě vlády byly totiž velkorysé.

Donald Trump schválil „pandemickou pomoc“ ve výši 3,2 bilionu dolarů [69,6 bil. Kč]. Joe Biden k ní později přidal dalších 1,9 bilionu dolarů [41,3 bil. Kč]. Zhruba pětina těchto částek má být ještě vyplacena.

Chytrá karanténa stála miliardu. Nově ji má zdravotnictví

„Je to největší transfer peněz v historii USA,“ uvedl v Kongresu vrchní účetní americké vlády [Comptroller General of the United States and Head of GAO, pozn. red.] Gene Dodaro.

Podle něj ještě nikdy nebyla pomoc v nouzi nalita do americké ekonomiky tak rychle. Tato rychlost a objem peněz jsou podle jeho názoru i příčinou miliardových pochybení. Na druhou stranu jsou tu i světlé stránky celé věci. Z částky 837 miliard dolarů [cca 18,2 bil. Kč] určené pro daňové poplatníky se podle amerických úřadů 99 procent využilo správně. Avšak ono “pouhé“ zbývající jedno procento, které obdržely nesprávné osoby, znamená částku osm miliard dolarů. Což je v přepočtu bezmála 175 miliard korun.

Agentura Small Business Administration a její role

Agentuře Small Business Administration [SBA], která jinak stojí stranou většího zájmu, se během pandemie dostalo v USA nečekaně významné role. Za 70 let své existence agentura na pomoci malým podnikům přerozdělila 67 miliard dolarů [cca 1,458 bil. Kč]. V době covidu ale dostala za úkol přerozdělit přes tři biliony dolarů [cca 65,3 bil. Kč] pomoci. Šlo o nadlidský úkon, v němž hrál prim zdravotní úsek agentury. Přerozdělit tak velký objem peněz agentura zvládala velmi obtížně. Vláda na ni ale tlačila, aby jednala rychle. A tak agentura jen od března 2020 do července 2020 přerozdělila mezi 3,2 milionu firem a jejich zaměstnance 169 miliard dolarů [cca 3,67 bil. Kč]. Podle AP se tak stalo to, co se stát „muselo“. Selhaly kontrolní mechanismy, kdy nikdo neprověřoval oprávněnost požadavků.

„Vyšetřujeme to,“ říká dnes generální inspektor SBA Hannibal „Mike“ Ware.

Policie vyšetřuje nakládání s penězi u Chytré karantény

Zároveň ale odmítá zveřejnit, jak vysoká částka se v programech pomoci nejspíš zpronevěřila. Již nyní audity a výsledky některých šetření ale zjistily, že při přerozdělování pomoci došlo k minimálně 80 000 trestných činů. Mluvčí SBA Han Nguyen uvedla, že „převážná část pravděpodobných podvodů se odehrála za prvních devět měsíců programu pomoci v době činnosti Trumpovy administrativy.“ Její odhad zpronevěřených prostředků činí zhruba 28 miliard dolarů [cca 609,3 mld. Kč].

„Když otevřete bankovní přepážky a řeknete si o předložení žádosti o podporu a spolehnete se jen na poctivost žadatelů, banku zaplaví podvodníci, a právě to se stalo,“ komentuje výsledky rozdělování covidových podpor v USA Michael Horowitz, generální inspektor ministerstva spravedlnosti, který předsedal federálnímu Pandemic Response Accountability Committee.

Za jednu z hlavních chyb Horowitz považuje to, že vláda Donalda Trumpa okamžitě nevyužila databáze amerického ministerstva financí, která by zamezila vyplácení podpor kontraktorům, uprchlíkům, podvodníkům nebo lidem, kteří se dopustili daňových podvodů. K tomu podle něj mohlo dojít snadno. Nápravu sjednala až Bidenova administrativa, která se více soustředila na potírání podvodů. Ale ani to nebylo zadarmo. Na boj proti podvodníkům vyčlenila částku 1,6 miliardy dolarů [34,8 mld. Kč].

Peníze spolkly navazující podpory v nezaměstnanosti

Přímá pomoc při pandemii podle AP nepředstavuje jediné prostředky, které si covidová doba vyžádala. Pandemie uvrhla americkou ekonomiku do krátké, ale silné, recese. Míra nezaměstnanosti dosáhla dvouciferné hodnoty a vláda ve Washingtonu následně poslala na pomoc nezaměstnaným další miliardy dolarů. Avšak bohužel tím poskytla podvodníkům další příležitosti.

„Mnoho státních úřadů práce má zastaralý počítačový systém nebo málo zaměstnanců na to, aby pokusy o podvod odhalily,“ uvádí AP.

NKÚ: Stát loni při nákupu ochranných pomůcek selhal

Podle odhadu inspektora práce na americkém ministerstvu práce Larryho Turnera dosáhly podvody s podporou v nezaměstnanosti 76 miliard dolarů [cca 1,653 bil. Kč]. Navíc jde podle něj o velmi konzervativní odhad. Dalších 115 miliard dolarů [cca 2,5 bil. Kč] se podle Turnera vyplatilo lidem, kteří neměli nárok na podporu.

„Musíme zjistit, kam se peníze poděly. Kolik skončilo v rukou podvodníků nebo osob, které na podporu neměly nárok a co je třeba dělat, aby se to už neopakovalo,“ uvedl v této souvislosti republikán James Comer.

Výdaje za AG testy ukazují na turecké hospodářství

Nyní už i Bílý dům oznámil, že každá další krize, která si vyžádá rychlé vládní intervence, nesmí být volbou mezi pomocí lidem v nouzi a dotováním podvodníků.

„Preventivní strategií je, abychom se v případě krize soustředili na rychlou pomoc lidem v nouzi, ale nezanedbali při tom ostražitost,“ konstatoval Gene Sperling, koordinátor American Rescue Plan při Bílém domě.

Michal Achremenko

Pozn. red.: Rozdíl mezi Amerikou a Českem, které zmiňujeme v titulku, je v tom, že zatímco v Americe intenzivně řeší, kam se poděly peníze na podporu lidí a firem v době pandemie covidu, v Česku se to stejné téma intenzivně neřeší. A rozdíl je to velice zásadní.

1 komentář

  1. Když je ruka Páně otevřena…….! Ale nově se schyluje k velké třenici v EU. EU má na roky 2021-2027 rozpočet a ten vlivem neplánované pomoci Ukrajině už dost vyschl. Takže komise vyzvala členské státy, aby dodatečně přispěly. Požaduje na podporu Ukrajiny dalších padesát miliard euro. Pokud bude zachován stávající mechanizmus, na ČR připadne 1,7%, což je osm set padesát miliónů euro. V přepočtu cca dalších dvacet miliard korun na podporu Ukrajiny. I když při tomto hlasování o navýšení platí jednomyslnost (a i v této oblasti se EU zoufale snaží o změnu na hlasování většinou), bude na tomto shoda. Avšak tam jsou i další oblasti. Migrace, dotace evropskému průmyslu (z nich si přijdou k lizu státy, kde průmyslové podniky sídlí), tak bude velmi zajímavé sledovat vývoj v této věci, protože všechny státy nyní musí poněkud více šetřit, než tomu bylo dříve, tak je otázka, kdo a v čem nakonec „utře nos“, protože na všechny se podle jejich představ nedostane. Na tomto chci poukázat na to, že volby obecně, i do evropského parlamentu, jsou velmi důležité. Není jedno, kdo a s jakým názorem na konkrétní věci, tam za nás sedí. Protože i na ten pošahaný Green deal jsou také potřeba peníze, které tímto způsobem, občanům se vezmou a přes EU na vybrané věci jako půjčky a dotace, zase doputují zpět.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here