Počty sjednaných hypoték rostly i letos v červnu

159
hypotek
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Objem poskytnutých hypoték byl v červnu nejvyšší za posledních 12 měsíců. Úroková sazba poklesla nejrychleji v letošním roce na 5,86 procenta. Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun.

Údaje vyplývají z aktuálního červnového Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA]. Objem poskytnutých hypoték v červnu vzrostl druhý měsíc v řadě dvouciferným tempem. Meziměsíčně se objem poskytnutých hypoték zvýšil o 13 procent. Červen bývá z pohledu aktivity na hypotečním trhu obvykle nejsilnějším měsícem v roce a oproti květnu tradičně příznivějším. Letošní červnový nárůst byl oproti běžné sezónnosti vyšší.

„Po zohlednění tradiční sezónnosti a faktu, že červen bývá obvykle nejsilnější měsíc v roce, bylo červnové oživení hypotečního trhu relativně mírné,“ okomentoval výsledky dění na hypotečním trhu hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Červnový objem poskytnutých hypoték je prozatím nejvyšší v letošním roce a zároveň nejvyšší od poloviny loňského roku, kdy začal trh citelně zamrzat. Situace ale není ideální.

„Ačkoli meziroční propad v samotném červnu zvolnil na 28 procent, za celou první polovinu roku hypoteční trh poklesl meziročně o 55 procent, podstatným omezujícím faktorem dostupnosti hypoték stále zůstávají vysoké úrokové sazby,“ dodává Seidler.

Hypotéky v červnu podrobně

Počet nově poskytnutých hypoték se v červnu zvýšil z 3,46 tisíce na bezmála 3,8 tisíce. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červnu dosáhl 11,6 miliardy korun po květnových 10,4 miliardy. Jde o nárůst o 1,2 miliardy korun [+12 % oproti květnu]. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, činil 2,3 miliardy korun [+0,3 mld. oproti květnu].

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v červnu poklesla nejrychleji v letošním roce. Dostala se z květnové úrovně 5,9 % na 5,86 %. Na této úrovni se nacházela i v březnu letošního, respektive v říjnu minulého, roku.

I přes uvedený vývoj zůstávají hypoteční sazby mezi nejvyššími za poslední dvacet let. V letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v relativně širokém rozpětí mezi 6 až 7 %. Jejich průměr v posledním měsíci mírně poklesl, stále se však drží nad 6% hranicí, kde se pohybuje již zhruba rok.

Další vývoj na trhu hypoték

Průměrná výše hypotéky v červnu vzrostla a opět tak po roce překonala hranici tři miliony korun. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 miliony. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku ve výši 2,83 miliony korun.

ČBA uvádí, že jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1,5 tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená 6% hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6 tisíc korun. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 6 tisíc korun.

„Co se týče úrokových sazeb, tak zatím trh pro potenciální žadatele o hypotéku nemá příliš dobré zprávy. Původní předpoklady, že sazby začnou ve druhé polovině roku klesat, se nejspíš naplňovat nebudou, minimálně pro 3. kvartál se toho nedočkáme a případný pokles v závěru roku bude vesměs kosmetický,“ uvedl Milan Voldřich, manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank.

–RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here