Důchody se o 400 Kč navýší v základu, zásluha má stopku

35677
duchody_se
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka / Foto: MPSV ČR

Důchody se od ledna 2024 navýší v základní složce zhruba o 400 korun. Přesné číslo ukáží statistická data zveřejněná 4. září. Procentuální neboli zásluhová část penzí neporoste. Reálné mzdy totiž klesají.

I přes rychlý a vytrvalý růst spotřebitelských cen v Česku, které ovlivňují valorizace penzí směrem nahoru, se od příštího roku důchody zvednou všem v průměru o čtyři sta korun. Veřejnost o růstu důchodů a změnách v sytému penzí informoval na tiskové konferenci [17.7.] ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

„Z dat, která známe, víme, že to [valorizace od 1.1 2024] bude zhruba o 400 korun více. Dostaneme se v průměrné výši na 20 700 korun,“ řekl ministr Jurečka.

Odhad úřad vypracoval podle inflace zveřejněné ČSÚ za únor až červen letošního roku. Přesná data o růstu reálných mezd za první pololetí zveřejní ČSÚ 4. září. Teprve pak ministerstvo řekne přesnou částku, o kterou se od ledna 2024 důchody v Česku navýší. Po mimořádné valorizaci letos v červnu o zhruba 760 korun vzrostla průměrná starobní penze v Česku nyní na 20 200 korun.

S ohledem na propady reálných mezd v důsledku jejich pomalejšího růstu vůči inflaci dojde k navýšení jen základní části penzí. Tedy té solidární, která je pro všechny důchodce stejná. Zásluhová část důchodů zůstane beze změny.

„Na výběru pojistného vidíme, že růst mezd je poměrně robustní, proto očekáváme navýšení základní výměry někde kolem 400 korun,” odhadl ředitel Odboru sociálního pojištění MPSV Tomáš Machanec s dodatkem, že výdělky sice v důsledku vysoké inflace nerostou, ale nominálně se přeci jen zvyšují.

Změny v důchodech půjdou postupně

Tento týden bude v závěrečném třetím čtení Poslanecká sněmovna PČR schvalovat první z novel, která zasahuje do penzí. Norma navrhuje dobu zkrácení čerpání předčasného důchodu ze současných pět let nově na tři roky před nárokem na řádný důchod. A nově jej úřady přiznají pouze lidem s alespoň 40letou účastí na sociálním, respektive důchodovém pojištění. Nyní musí lidé žádající o předčasný důchod prokázat 30letou účast na pojištění, při započítání náhradních dob pak až 35 let účasti na důchodovém pojištění.

Dále by se předčasně přiznané státní penze po schválení této novely zkracovaly vyšším koeficientem a nevalorizovala by se až do doby nároku na řádnou státní penzi jejich zásluhová, tedy procentuální část. Základní část dávky by se navyšovala.

„Je to kvůli tomu, aby předčasný důchod využívali pouze potřební lidé. A ne proto, že je to pro ně výhodné,“ vysvětlil důvody pro zpřísnění čerpání předčasných důchodů Jurečka.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

Razantně přitom odmítá nařčení některých opozičních poslanců z toho, že se vláda chystá krátit důchodcům penze nebo jim nějakým způsobem omezovat valorizace.

„Garantujeme, že vždy k 1. lednu daného roku bude plně pokryto navýšení důchodů o ceny a třetinu reálných mezd,“ řekl ministr.

Dodejme, že nyní se navyšují penze o růst spotřebitelských cen a polovinu reálných mezd. Podle novely by se, jak potvrzuje i ministr, důchody ale navyšovaly jen o třetinu reálných mezd v hospodářství. Což ministr obhajuje především zajištěním udržitelnosti penzí i pro budoucí generace.

„Důchody nikdy nikomu krátit nebudeme,“ dodal zároveň.

Penze v Česku za poslední 1,5 roku vzrostly o 30 procent

Situace, jakou bylo i loňské rychlé zdražování cen energií a potravin, bude podle něj kabinet řešit individuálně. Třeba pomocí systému státních sociálních podpor, který penzistům nabízí v takových případech příspěvek na bydlení a jiné druhy sociálních dávek. Stávající systém podle jeho slov vedl k rozevírání nůžek mezi důchodci s vysokými a nízkými příjmy. Znovu odmítl nařčení opozičních poslanců z toho, že se vláda na důchodcích hojí nebo je opomíjí.

„Za poslední rok a půl důchody narostly o 30 procent,“ řekl.

Vláda zvýší peníze na obranu, ale oseká penze a další dávky

Dodal, že od příštího roku dosáhne průměrná penze v Česku zmiňovaných 20 700 korun. Rozpočtové dopady lednové valorizace odhaduje na 13 miliard korun. I ve srovnání s podobnými zeměmi se podle něj ukazuje, jak je český důchodový systém dobrý a penzistům pomáhá.

„Na Slovensku je průměrná výše penze o pět tisíc korun nižší… V Polsku je o osm tisíc korun nižší,“ uvedl pro srovnání.

A v sousedním Rakousku i Německu zase tamní důchodové systémy zatěžují odvody, dodal.

„V České republice není důchod zatížen daní ani jiným odvodem,“ připomněl ministr s tím, že takový mechanismus bude platit i po přijetí legislativních změn.

Mzdově-inflační spirála je nesmysl, ukázal další pokles reálné mzdy

Takzvaná důchodová reforma pak podle Jurečky vstoupí do praxe postupně. Od září by měly nastat změny týkající se čerpání předčasných důchodů a systému valorizací penzí. Část změn upravuje ozdravný vládní balíček s platností od ledna 2024. Například vyšší sociální odvody pro osoby samostatně výdělečně činné či změny týkající se dohodářů a jejich povinnosti odvádět pojistné.

A kupříkladu s definováním náročných profesí, které by měly s ohledem na jejich fyzickou náročnost odcházet do důchodů dříve, aniž by jim stát dávku pokrátil, se počítá až v následujícím roce.

Veronika Táchová

29 KOMENTÁŘE

  1. Vláda Fialy sobě neubere z gigantického platu,co si ani za výkon nula a podvod na voliče nezaslouží.
    To je hodně ubohé neustále ubírat bezbranným důchodcům.
    Sami vykrádají státní rozpočet a okrádají národ.
    Hlavně se z toho zbrojení neposerte.
    První raketa na Prahu a jste mimo Českou republiku.
    To je postoj vlády ČR a prezidenta,co se vydává za velitele vojsk.

    • Když si nechce ubrat ze svého platu nic, tak proč mají ještě jeho asistenti tak vysoký plat a nemají pouze minimální mzdu a připlácí jim ze svého , ať také vypočítavají z reálných mezd
      navýšení všem včetně soudců, advokátů ap .
      Další velká úspora by byla, kdyby stát nevyplácel za volby za všechny poslance a senátoři čásku
      900 000 Kč ale vyplácel třeba jen polovinu.

    • Jurecko vy cela petibando a ODS vsechno je to fialovy hnus jdete uz uplne pryc z nasi zeme to co jste udelali z nasi zeme a delate dal je hrozne nechutne hruzostrasne sami si pridavate penize zijete si na velke noze jidlo pomalu zadarmo jste vsechny na prasknuti dovoleny si klidne platite z nasich dani i s celou vasi rodinou !!!Lidi jste postvali proti sobe !!!Jdete pryc vsechny a nechte nas zit v klidu a v pohode nikdo vas tu nechce!!!Opet sproste budete obirat duchodce ktery na vas drou a dreli cely zivot vy nikdo zvas nejste lidi !!!

    • Ano reální je , ukazuje jak jsou arogantní a nestydí se lhát nám do očí, jako bychom tu poslední rok nebyli. Uvědomte si, že předchozí vláda vyrovnávala důchody jelikož je ta předchozí ODS s Kalouskem snižovala od roku 2008 a až Sobotkova vláda změnila ten okrádající výpočet. V podstatě stejně to dělá i tato , postupem času budou reálné penze nižší a nižší . Penze se skládá ze dvou složek a rozdělme si je na poloviny (ono to přibližně tak je) a to na 1. část základní tedy výpočtovou a 2. část co se řídí dle platů zaměstnanců. Jenže inflace se týče jen té 1, části, tedy jeli inflace 10% a o to se navýší 1. část, pak celkové navýšení penze je jen o 5%. To je ta největší lež, když nám tvrdí, že se penze navýší o inflaci a tak se nemáme čeho bát. Je většina lidí co jim věří a neumí si to spočítat.

  2. Dobrý den, pane Jurecka neobtezujte s temi drobnymi, 400 kc mam tak na dva obedy v bufetu!!! Další komentář je zbytečný 🙄🤔🖕😜😜👎

  3. Všichni kapitalistický šmejdi si mastí kapsy na vysoké inflaci a důchodci jim to mají zaplatit. 18 miliard na valorizace důchodů je nekonečně mnoho, ale na půjčku 130 miliard od evropské banky na válku a zbrojení si vláda bez uzardění vezme. Vždyť důchodci tvoří více než čtvrtinu národa. Zlodějská vláda platí řediteli ČEZu 50 milionové mimořádné odměny za okrádání všech lidí na cenách elektrické energie. Co majitel Bohemia Energy Písařík? 900 tisíc lidí přivedl do problémů, ale majetek 7 miliard mu zůstal, vždyť je to podnikání. A důchodci projídají budoucnost. Ne, tu projídají vlády ODS a rozkrádači našeho státu.

  4. Nikdy bych ani v horečkových snech nevymyslel, že “pravicová vláda” která to o sobě tvrdí, ale je něco mezi komunistickou a socialistickou, přestane se zajímat o zásluhovost ale vrátí se ke komunistickému rovnostářství. Toto absolutně u občanů zničí zájem o práci, zájem o to udělat něco navíc – většinou na úkor vlastního pohodlí, a staneme se opět národem chatařů a uzavřené společnosti, která kašle na cokoliv a neudělá nic navíc. Takový sešup o 35 let nazpátky jsem nečekal, vlastně ta sborovna ve strakovce tu dobu nezažila, byli v ochranné atmosféře rodiny, která je izolovala od veškerého veřejného dění a o špatnosti, a škodlivosti komunistického režimu si jenom četla po devadesátkách v časopisech a cílených příručkách pro kádrové konzervy novodobých politiků pravicového střihu..

    • Ano, děsí mě, že jako důchodkyně, která pracovala s poctivým nasazením s myšlenkou na co nejvyšší důchod, musím teď mladým radit nepracujte, nesnažte se. Nyní mě vláda srovnává s těmi, co byli jenom zaměstnaní a rozhodně o nic nebojovali, měli nižší plat, z kterého se odvádělo méně do státního rozpočtu.

      • To je pravda ,neboť nejvíce se ozývají ti a stěžují si na male důchody , kteří do společnosti vložili nejméně a nebo také skoro nic . Dnes by přece chtěli mít tolik ,jako ten ,který poctivě “makal ” vice jak ,na příklad ,45 let a poctivě odváděl s platu na zdravotní a socialni !

    • Co čekat od levičáků z KDÚ-ČSL nebo Pirátů. Jim nestačí, že ze sociální daně nám byla započtena jen třetina příjmů plně a zbytek solidárně krácen téměř k nicotným částkám. Ještě nás musí znovu okrást při valorizaci až se dopracujeme k tomu komunismu. Všichni stejné holíny a modráky a také důchod.

  5. To je dobrý ,mzdy klesají a jejich platy stoupají. Jsou čím dál víc vyžraný. Hlavně aby se nezapomnělo poslat peníze na UK. Je to všechno na úkor našich občanů.

  6. „Je to kvůli tomu, aby předčasný důchod využívali pouze potřební lidé. A ne proto, že je to pro ně výhodné,“ vysvětlil důvody pro zpřísnění čerpání předčasných důchodů Jurečka.

    Proč potom pan ministr ještě před nedávnem vyzýval obyvatele Česka, aby si požádali o předčasný důchod, nadále pracovali a jak to bude pro ně výhodné?

    Asi tomu nerozumím a pan Jurečka je člověkem na svém místě. Kterémkoliv, které zastává.

    • pan Jurečka, to myslel dobře pro ty svý známý z jeho vlastní kapsy nejde vůbec nic
      tak proč by to nenavrhl pro své příznivce ?

  7. To je ubohé brát pořád jen důchodcům.. Ti si zaslouží žít na úrovni. Zvlášť když si prošli takovou dobou a mají odpracovaných 45 let i více. Nezaslouží si osekat důchody na minimum.Dnesni mládež nebude dělat za hubičku a pracovat více než 30 let u jednoho zaměstnavatele. Seberte peníze těm nemakacenkum,co žiji na úkor sratu a jen hledají klíčky jak obejít zákony. Vychovala jsem 3 syny při práci a oni dneska poctivě pracují. Myslím si že duchod by měl být taky podle zásluh.

  8. Těch 400,- Kč není ani na benzín na cestu pro léky do zahraničí, které Válek není schopen zajistit. Je to ubohý břídil a bývalý nosič snímků.

  9. No ano ,prachy chyí na zbrojení a nemakacenka ,tak komu ty penizky “slohnem” ? Přece duchodcum ,ti si žijí nad poměry ! Hlavně ,ze my ,ve vládě Senátu a sněmovně si můžeme každý rok přidat ,nějakých par tisíc , jsme zvykli rozhazovat ,na dobre jídlo ,dobrou zahraniční dovolenou ,tak se nedivte , my jsme přece ti potřební ,tak i ti poskoci kolem nás a rodinní příslušníci ,kde bychom na to vše vzali ? Někdo to musí odskakat Jurečka a Benda by neuzivili početné rodiny ,to je třeba pochopit ! My si nemuzeme snížit životní úroveň !!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here