HDP Číny ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 6,3 %

301
HDP_Ciny
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt [HDP] Číny ve 2. čtvrtletí meziročně stoupl o 6,3 procenta. To je o procento méně, než se očekávalo. Ve srovnání s prvním čtvrtletím HDP Číny vzrostl o 0,8 procenta. Agentura Reuters označila výsledek za „slabé tempo“.

V prvním čtvrtletí se čínský HDP meziročně zvýšil o 4,5 procenta, což bylo naopak vyšší tempo růstu, než tehdy analytici očekávali. V mezičtvrtletním srovnání tehdy HDP stoupl o 2,2 procenta. Aktuální výsledek agentura Reuters shrnula do následujících bodů:

  • Růst HDP o 0,8 % oproti 2,2 % v 1. čtvrtletí ukázal pomalejší dynamiku.
  • HDP ve 2. čtvrtletí meziročně roste o 6,3 % v důsledku nízké srovnávací základny.
  • Údaje zvyšují potřebu dalších stimulačních kroků ze strany politiků.
  • Politici se kvůli rostoucímu dluhu vyhýbají agresivním stimulačním krokům.

Na celý letošní rok čínská vláda stanovila cíl růstu hrubého domácího produktu kolem pěti procent. Loni růst HDP Číny zpomalil na tři procenta z 8,1 procenta v roce 2021. Hlavním aktuálním problémem čínské ekonomiky je útlum globální poptávky, slabší než očekávaný hospodářský růst a sankce USA a EU na technologie.

Problémy čínské ekonomiky

Stav čínské ekonomiky podrobněji rozebírají analytici. Podle nich doplácí na klesající domácí a zahraniční poptávku. Dynamika po skončení politiky nulové tolerance covidu stále slábne. A roste zadlužování země.

„Čínské úřady stojí před nelehkým úkolem, kterým je udržet hospodářské oživení na správné cestě a omezit nezaměstnanost, protože jakákoli agresivní stimulace podpoří dluhová rizika a strukturální deformace,“ konstatuje agentura Reuters.

Meziroční tempo bylo nejrychlejší od druhého čtvrtletí 2021, ale ani nynější více než 6% růst není dostatečný. Významně se do něj totiž promítly loňské lockdowny v Šanghaji a dalších velkých městech.

„Údaje naznačují, že čínský boom je zjevně u konce,” uvedla Carol Kongová, ekonomka Commonwealth Bank of Australia v Sydney.

„Ukazatele se oproti květnovým číslům zvýšily, ale stále vykreslují obraz chmurného a slábnoucího oživení a zároveň nezaměstnanost mladých dosahuje rekordních hodnot,” říká.

Míra nezaměstnanosti mladých lidí v Číně se v červnu vyšplhala na 21,3 procenta z květnových 20,8 procenta. To je nové rekordní maximum, protože absolventi se během sezóny hledání práce přetahovali o omezené nabídky.

Spotřeba v Číně klesá, ukazatele propadají

Ekonomové vyjadřují obavy, že Čína nedosáhne ani na svůj skromný cíl v podobě 5% růstu v letošním roce. Červnové údaje, které byly zveřejněny společně s čísly o HDP, ukázaly, že čínské maloobchodní tržby vzrostly o 3,1 procenta. To představuje prudké zpomalení oproti květnovému skoku o 12,7 procenta. Analytici očekávali růst o 3,2 procenta.

Růst průmyslové produkce minulý měsíc nečekaně zrychlil na 4,4 procenta z květnových 3,5 procenta. Poptávka však zůstává vlažná. Významně propadá i čínský vývoz. Ten poklesl nejvíce za poslední tři roky.

Oživení v Číně se zatím nekoná, píše NYT

Sektor nemovitostí v Číně, který tvoří přibližně čtvrtinu ekonomiky, zůstává v pevném sestupném trendu, přičemž ceny nových domů za červen se zastavily. Podle výpočtů Reuters se investice do nemovitostí v červnu meziročně propadly o 20,6 procenta po květnovém poklesu o 21,5 procenta.

Soukromé investice do fixních aktiv se v prvních šesti měsících snížily o 0,2 %. To je v ostrém kontrastu s 8,1% růstem investic státních subjektů a naznačuje slabou důvěru soukromých podniků.

Všechny oči se upírají…

Podle analytiků čínské úřady pravděpodobně zavedou další stimulační kroky. To včetně nových fiskálních výdajů na financování velkých infrastrukturních projektů, větší podpory spotřebitelů a soukromých firem a určitého uvolnění politiky v oblasti nemovitostí.

„Všechny oči se upírají k očekávanému zasedání politbyra koncem tohoto měsíce, kdy by nejvyšší představitelé mohli stanovit politický kurz pro zbytek roku,“ konstatuje Reuters.

Čína hrozí EU zastavením dodávek kovů na výrobu čipů

Podle jím oslovených ekonomů je však rychlý obrat v Číně spíše nepravděpodobný. Navíc obdobně situaci vidí i finanční trhy. Asijské akcie klesly, zatímco čínský jüan po neuspokojivých údajích oslabil.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here