Inflace v Česku zůstává třetí nejvyšší v Evropské unii

283
inflace_v_Cesku
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Míra inflace v EU v červnu klesla na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu. Inflace v Česku byla podle Eurostatu v červnu 11,2 procenta. To je o 1,5 procenta výše, než uvádí Český statistický úřad [ČSÚ].

Inflace v Česku podle dat ČSÚ v červnu činila 9,7 procenta. Meziroční pokles byl 1,4 procenta. Meziměsíčně inflace v Česku v červnu dál rostla o 0,3 procenta. Zdražování některých položek spotřebního koše tak pokračuje. Aktuálně rostou ceny hlavně u rekreace, ale i vybraných potravin a energií.

Podle dat Eurostatu se ve srovnání s květnem meziroční inflace snížila v 25 zemích EU. Beze změny zůstala v Chorvatsku a o půl bodu vzrostla v Německu, kde dosáhla 6,8 procenta. Eurostat českou inflaci za červen vyhodnotil na 11,2 procenta. Což znamená, že česká inflace zůstává třetí nejvyšší v celé unijní sedmadvacítce.

Podle Eurostatu v červnu nejrychleji rostly ceny [stejně jako v květnu, pozn. red.] ve čtyřech zemí Visegrádské skupiny [V4].

  • Maďarsko: +19,9 %
  • Slovensko: +11,3 %
  • Česko: +11,2 %
  • Polsko: +11 %

Naopak hned tři země EU se v červnu poprvé po mnoha měsících dostaly pod dlouhodobý dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky [ECB]. Jde o Lucembursko [+1,0 %], Belgii a Španělsko [shodně +1,6 %]. V případě eurozóny úřad potvrdil předchozí rychlý odhad, podle něhož se inflace snížila na 5,5 procenta z květnových 6,1 procenta.

Většina Čechů se kvůli inflaci dál bojí chudoby

Čtyři pětiny občanů si podle květnového průzkumu agentury STEM myslí, že vláda se dostatečně nesnaží, aby zabránila výraznému nárůstu chudoby v ČR.

„Kroky vlády směřující k potírání chudoby v ČR jsou hodnoceny skepticky všemi příjmovými skupinami obyvatel,” uvedli autoři průzkumu

Inflace v červnu zpomalila na 9,7 %. Statistiky navštívil premiér

V souvislosti s vývojem inflace se nadpoloviční většina Čechů podle agentury stále obává chudoby a snížení životní úrovně a mnohé nutí vysoké ceny šetřit. V meziročním srovnání je jich ale o něco méně. Utrácení peněz z uvedeného důvodu omezuje podle své výpovědi 77 procent lidí. To je o tři procenta méně než před rokem.

Inflace v prvovýrobě

A červnová inflace potřetí: Podle aktuální zprávy ČSÚ dál klesají ceny v primárním sektoru. Meziměsíčně v červnu klesly ceny zemědělských výrobců o 0,9 procenta a meziročně o 13,8 procenta.

„I pro nadcházející měsíce existuje prostor pro další zlevňování, když cenový index zůstává o dramatických 37 procent nad úrovní z ledna 2020, zatímco velká část globálních cen primárních vstupů se již vrací k předpandemickým hodnotám,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Ceny zemědělských výrobců v květnu klesly o 10,2 %

Ceny průmyslových výrobců se snížily meziměsíčně o 0,3 procenta, ale meziročně byly vyšší o 1,9 procenta. Stavební práce podražily meziměsíčně o 0,1 procenta a meziročně o 6,0 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky meziměsíčně klesly o 0,1 procenta a meziročně byly vyšší o 6,1 procenta.

Zlevňování výrobních vstupů s odstupem několika měsíců tlačí směrem dolů spotřebitelskou inflaci. S tím pracuje podle Víta Hradila i Česká národní banka. Další růst českých úrokových sazeb proto téměř vylučuje. Naopak zesílí debaty o jejich prvním snižování.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here