Ceny zemědělských výrobců v květnu klesly o 10,2 %

245
zemedelskych
Foto: Pixabay.com

Aktuální data Českého statistického úřadu [ČSÚ] o cenách v prvovýrobě za květen potvrdila slábnoucí inflaci v primárním okruhu. Výrazný pokles cen zemědělských prvovýrobců skýtá naději na rychlejší pokles cen spotřebitelské inflace.

Ceny zemědělských výrobců podle ČSÚ v květnu meziměsíčně klesly o 5,2 procenta. Meziročně tak byly ceny zemědělských výrobců vůbec poprvé po 26 měsících nižší, a to o 10,2 procenta. Ještě v dubnu přitom rostly [+0,1 %]. Od začátku letošního roku zemědělští prvovýrobci snížili ceny v souhrnu o 14,1 procenta. Teď v květnu meziměsíčně klesly ceny u následujících položek:

  • Vejce: -10,3 %
  • Obiloviny: -6,3 %
  • Olejniny: -5,4 %
  • Mléko: -5,3 %

Naopak v květnu meziměsíčně stouply ceny ovoce o 11,9 procenta, drůbeže o 1,7 procenta a prasat o 0,9 procenta.

„Ve vztahu k tomu v květnu klesaly ceny také u potravinářských výrobců, avšak mírnějším tempem. V květnu byly meziměsíčně nižší o 0,9 procenta a v období od března do května se snížily v souhrnu o 1,8 procenta. To by měl být impuls pro setrvalý pokles cen potravin pro spotřebitele. K němu zatím nedochází. Po dubnovém poklesu naopak spotřebitelské ceny potravin opět v květnu meziměsíčně rostly,“ uvedl k aktuálním výsledkům ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Podle ČSÚ meziročně klesly ceny zemědělských výrobců v rostlinné výrobě o 24,4 procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 11,1 procenta. Konkrétně se ceny v květnu meziročně vyvíjely následovně:

  • Olejniny: -33,7 %
  • Obiloviny: -23,6 %

Naopak meziročně vzrostly ceny čerstvé zeleniny o 20,1 procenta, brambory podražily o 16,4 procenta. Vejce zdražily o 38,4 procenta. A dále rostly ceny:

  • prasat: +20,7 %,
  • drůbeže: +14,2 %,
  • mléka: +7,5 %.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek potvrzuje zklidnění cenových tlaků obecně ve výrobě, ale upozorňuje na velkou roli vysokého srovnávací základu. Což podle něj platí především v zemědělství, kde se loni touto dobou ceny utrhly ze řetězu.

„Proto může desetiprocentní pokles cen v tomto odvětví potěšit, ale zatím jen těžko zatím umaže loňské čtyřicetiprocentní navýšení,“ připomíná.

Nejen ceny zemědělských výrobců v květnu klesly

Ceny průmyslových výrobců v květnu podle ČSÚ klesly meziměsíčně o 0,8 procenta. Meziročně stouply 3,6 procenta. Klesly zejména ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly nižší o 1,3 procenta, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 1,7 procenta.

„V souhrnu ceny v průmyslu klesají nepřetržitě od začátku letošního roku. Oproti předpandemickému lednu 2020 ovšem přesto zůstávají o závratných 37,5 procenta výše,“ říká k výsledkům hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Inflace v prvovýrobě podle něj klesá i v ostatních evropských zemích. Do ceníků se podle něj pozvolně propisuje uvolnění post-pandemické přetíženosti dodavatelských řetězců, uspokojování nahromaděné poptávky, opadnutí válečného komoditního šoku a chladnoucí poptávka.

„S několikaměsíčním zpožděním se zlevnění ve výrobní sféře bude projevovat i v uklidňování cen spotřebitelských. Pro něj existuje v Česku ideální prostředí, když firmy nadále vykazují výrazně zvýšené marže, ze kterých mají prostor ustupovat, zatímco spotřebitelé jsou propadem reálných příjmů tlačeni k úsporám,“ vysvětluje.

Meziročně ceny průmyslových výrobců vzrostly o 3,6 procenta [v dubnu +6,4 %]. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se zvýšily o 19,3 procenta a potravinářských výrobků o 10,6 procenta.

Stavebnictví a služby pro podniky

Ceny stavebních prací v květnu vzrostly meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně o 6,9 % procenta. Naopak ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,5 procenta. Meziročně byly vyšší o 2,4 procenta [v dubnu +6,0 %].

Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně nezměnily. Vzrostly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 0,8 procenta a za služby v oblasti programování o 0,2 procenta.

„Pozitivní zprávou je, že v květnu odezněl rychlý růst cen tržních služeb. Zatímco od února do dubna zde meziměsíční růst cen přesahoval 1 procento, v květnu již ceny meziměsíčně stagnovaly,“ upozornil Martin Gürtler.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here