Vláda schválila pobídky pro turnovský Crytur a dánský Rockwool

482
crytur
Foto: Crytur

Vláda schválila investiční pobídky pro českou společnost Crytur a bohumínskou dceru dánské nadnárodní společnosti Rockwool. Crytur obdrží 240 milionů korun, Rockwool 220 milionů. Firmy díky podpoře rozšíří výrobu a navýší pracovní místa.

Informaci o schválených podporách na včerejší [19.7.] tiskové konferenci po jednání vlády potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN]. Vláda naopak neschválila osm žádostí o podporu.

„Crytur přichází s investicí s velmi vysokou přidanou hodnotou. Ta posílí strategickou pozici Česka ve výrobě polovodičů a tím související výroby mikročipů. Jde o odvětví, které sehraje zásadní roli v modernizaci českého i světového průmyslu,“ vysvětlil důvody pro odsouhlasení státní podpory ministr Síkela.

Dánská firma Rockwool podle něj zase investuje v okrese Karviná, kde je nejvyšší nezaměstnanost [8,1%]. Dánský výrobce produktů z minerální vlny působí na českém trhu od roku 1993. V roce 1998 otevřel nový výrobní závod v Bohumíně. V roce 2013 závod zmodernizoval, investoval do něj přes miliardu korun. Dnes v Bohumíně zaměstnává přibližně 260 zaměstnanců. Podle Síkely díky pobídce ve výši 220 milionů korun firma v Bohumíně rozšíří výrobu kruhových izolačních pouzder z kamenné minerální vlny. A vznikne 22 nových pracovních míst.

Crytur: Dobrodružství s krystaly

Crytur sídlící v Turnově je českou společností zabývající se výrobou a opracováním syntetických krystalů. Od roku 1989 patří k světově uznávaným dodavatelům technických řešení na bázi syntetických krystalů pro vyspělé vědecké a průmyslové aplikace.

„Živíme se lasery, elektronovou mikroskopií, různými optickými prvky,” představil zaměření firmy v dubnovém rozhovoru pro časopis Dotyk majitel a jednatel firmy Jindřich Houžvička.

Firma vyrábí umělé krystaly, které se používají například při kontrole kvality mikročipů nebo výkonných laserech. Všechny její produkty jsou unikátní. Loni firma vykázala obrat přes 160 milionů korun. Nyní rozjíždí výrobu malých monokrystalů pro světelné LED diody.

„Krystaly pro využití v diodách se teď ve světě nevyrábějí. Firmy místo nich používají prášky, které se připraví chemickou syntézou. Ale když chcete jít s výkonem světla nahoru, například u pouličních osvětlení, nebo v automobilových světlometech, narážíte na problém s vysokou teplotou. A v momentě, kdy tam máte prášek, musíte ho spojit s lepidlem, což je organika, která se při vysoké teplotě rozpadne,“ vysvětluje zacílení firmy Houžvička.

Podle něj je monokrystal řešením do budoucna. Firma vyvinula metodu růstu krystalů, která jí dovoluje vypěstovat krystaly větší než konkurenci. Přičemž platí, že čím je takto vyvinutý krystal větší, tím je i levnější. Metodu si firma patentově chrání po celém světě.

Historie firmy Crytur

Historie firmy Crytur se začala psát v roce 1935, kdy v Turnově vznikla Výzkumná stanice pro ověřování pravosti přírodního původu drahých kamenů. V roce 1943 vznikl Výzkumný institut drahých kamenů. Na konci 80. let se firma jmenovala Monokrystaly Turnov a měla 700 zaměstnanců. Vyráběla dálkoměry nebo průzory do tanků a podobné speciality. V roce 1991 došlo k privatizaci, ale protože firma byla pro stát strategická, nešla do kuponové privatizace. Získala ji firma Preciosa. A ta ji o sedm let později prodala.

„V roce 1998 byla firma de facto restartována. Začínali jsme s 35 lidmi. A to, co přežilo, jsou krystaly,“ vysvětluje ve zmíněném rozhovoru Houžvička.

Podle něj firma neprodukuje pouze krystaly, ale celý složitý výrobek skládající se ze spousty dílů. Například detekční jednotka pro elektronové mikroskopy. Výrobky dodává do celého světa včetně USA, Japonska a na korejský trh.

„To, co zůstává v Česku, jde primárně do brněnských firem Tescan a Fei, ale i jejich produkce jde na vývoz. Právě elektronová mikroskopie, kde obě zmíněné firmy excelují, jsou pro nás klíčovou oblastí. Na krystaly pro tohle odvětví máme v podstatě monopol a naše řešení používají všichni světoví hráči,“ říká majitel firmy s tím, že velká část produkce končí u detekce kvality čipů.

Boom firmy částečně podle něj souvisí s tím, že dneska chce každý mít mobilní telefon a v průměru ho každé dva roky vymění. A výrobky firmy se používají právě k ověřování kvality všech těch mikročipů. Crytur je člen tuzemské dobrovolné organizace Český optický klastr, která od roku 2017 sdružuje a reprezentuje představitele vědy a průmyslu působící v oboru Optika a souvisejících oblastech.

Kdo pobídku od státu nedostal

Celkem osm žádostí o podporu formou investiční pobídky vláda neschválila. Šlo o projekty společností ZLKL, Mivardi, Adbros, Mondi Coating Štětí, GD Druckguss, Emco a Revi plus. Celkově firmy žádaly o podporu za přibližně 800 milionů korun. Důvody zamítnutí ministr Síkela nesdělil.

Vláda letos v únoru rozhodla, že ministerstvo průmyslu a obchodu už nemusí předkládat kabinetu k projednání každou investiční pobídku, nýbrž jen pobídky týkající se strategických investic. Zároveň vláda schválila zpřísnění pravidel. Stát bude nově podporovat pouze pobídky s vyšší přidanou hodnotou. Výjimkou jsou investice v regionech s vyšší nezaměstnaností.

Novela o investičních pobídkách má nedostatky

Kabinet jako celek posuzuje investiční pobídky od roku 2019. Loni jich firmy podaly 23. Nejčastější formou pobídky je v Česku sleva na dani z příjmů po dobu maximálně deseti zdaňovacích období. Investoři ale čerpají i finanční podpory na tvorbu pracovních míst, rekvalifikace a školení zaměstnanců či osvobození od daně z nemovitých věcí až na pět let.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here