Guvernér Texasu půjde před soud kvůli migrantům

1009
Texasu
Gregory Wayne „Greg“ Abbott je právník a politik. V letech 2002 až 2015 působil jako generální prokurátor Texasu. Funkci texaského guvernéra vykonává od roku 2015. Od roku1984, kdy ho na odpoledním joggingu zavalil dub a přerazil mu páteř, je upoután na kolečkové křeslo. / Foto: Office of the Texas Governor

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo texaského republikánského guvernéra Gregoryho Abbotta kvůli bariéře z bójí umístěné do řeky Rio Grande na hranici s Mexikem. Guvernéra Texasu úřad vyzývá, aby bariéru odstranil.

Informuje o tom agentura AP. Abbott souhlasí se soudním sporem. Podle něj je třeba od vstupu do řeky migranty směřující do USA odradit. Řetězec velkých oranžových bójí [zde na videu, pozn. red.] je nejnovější součástí opatření Abbottovy vlády proti nelegální imigraci.

Do toku Rio Grande mezi městy Eagle Pass a Piedras Negras ho začala instalovat na začátku měsíce. Rozhodnutí ale nekonzultovala s Washingtonem, Mexikem ani bilaterálním orgánem pro vyjasňování sporů týkajících se společné hranice. Plánem bylo vytvořit v řece asi 300 metrů dlouhou bariéru. Operace zahrnuje také úpravu některých říčních ostrovů.

Žaloba federálního ministerstva spravedlnosti žádá soud, aby Texasu odstranění bariéry nařídil. Argumentuje tím, že bóje byly rozmístěny nelegálně a bez souhlasu města Eagle Pass. Po odstranění vodní bariéry i žiletkového drátu na americké straně volá i Mexiko.

Úřady se odvolávají na humanitární a environmentální důvody. Podle CNN ministerstvo státu Texas pohrozilo právními kroky již minulý týden. V červnu o odstranění bójí Washington požádalo Mexiko, stejně jako o stažení žiletkového drátu z americké strany řeky.

Greg Abbott nic odstraňovat nechce

Texaský guvernér Abbott prezidenta z Demokratické strany Bidena podobně jako mnozí republikánští politici obviňuje z toho, že je nečinný tváří v tvář “krizi” na jižních hranicích USA. Viní ho z toho, že jeho imigrační politika je příčinou přílivu migrantů prchajících před chudobou a násilím z latinskoamerických zemí. Bidena vyzval, aby mu naopak pomohl zabránit migrantům “dávat životy všanc ve vodách Ria Grande”.

„Texas plně využije svou ústavní pravomoc čelit krizi, kterou jste způsobil. Texas se s vámi uvidí u soudu, pane prezidente,” uvedl guvernér, který si loni zajistil třetí funkční období mimo jiné sliby o přitvrzení na hranici.

Sen Trumpa se plní. Mexiko dá peníze do hranice s USA

To přesto, že Biden v některých ohledech navázal na svého republikánského předchůdce Donalda Trumpa. Na jaře například zavedl nový imigrační systém omezující možnost běženců žádat na hranici o azyl. Podle Washingtonu od té doby počet nelegálních vstupů na americkou půdu výrazně klesl.

Obvinění členů policie Texasu

Konfrontace s Abbottem přichází v době, kdy nové výpovědi opět přitahují pozornost k zacházení s migranty přicházejícími do Texasu. Člen státní policie Nicholas Wingate v uniklém e-mailu nadřízenému psal o nehumánních praktikách. Mimo jiné uvedl, že společně s kolegou dostal rozkaz “tlačit lidi zpět do vody”. To konkrétně na konci června, kdy narazili na desítky migrantů včetně dětí a matek s miminky. Také podle něj byl vydán pokyn nedávat migrantům napít, zatímco teplota přesahovala 30 stupňů Celsia.

Vyšetřovatelé IRS hovoří o vině syna prezidenta Bidena

Texas již před dvěma lety spustil “operaci osamělá hvězda”, která je Abbottovou odpovědí na zvýšené počty přicházejících migrantů. Dosud zahrnovala nasazení tisíců vojáků na hranici s Mexikem. Patří do ní i posílání autobusů s migranty do měst s demokratickým vedením. Podle loňské analýzy stála opatření daňové poplatníky 2,5 milionu dolarů [cca 55 mil. Kč] týdně. Agentura AP uvádí, že guvernér některé restrikce opírá o vyhlášení stavu katastrofy.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Borec. Migrace na hranicích USA a i další … je zlo. Stačí sledovat dokumenty na National Geo. Cizinecká policie s ostatními cajty zachytí jen desetinu těchto … včetně jen desetiny pašovaných drog do USA. I tak je to v tunách zabavených drog ročně, těch 90% spotřebuje afroamerický trh, kde na to berou love nedovedou odpovědět ani policajti. Holt i toto je ta velmi skvělá demokracie, kterou prosazovali po puči89 havlojidi a dnes korzáři s 5kolkou. Na druhou stranu, kde je poptávka je i …. stejně jako u poslanců v EU-EK i NATO. Což je známým faktem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here