Vyšetřovatelé IRS hovoří o vině syna prezidenta Bidena

2378
bidena
Foto: The White House, Redakce FinTag.cz

V americké Sněmovně reprezentantů poprvé veřejně promluvila [19.7.] dvojice vyšetřovatelů vládního berního úřadu The Internal Revenue Service [IRS]. Ta viní ministerstvo spravedlnosti z vlivu na případ syna amerického prezidenta Bidena.

Informoval o tom americký list The Washington Post [WP]. Podle něj před sněmovním výborem pro dohled vystoupili dva zkušení vyšetřovatelé IRS Gary Shapley a Joseph Ziegler. Ti předtím poskytli výpovědi za zavřenými dveřmi. Právě oni spolu s dalšími vyšetřovali řeší možné daňové přečiny Bidena mladšího, Huntera. Vyšetřování trvalo několik let.

Během několikahodinového slyšení zaznělo, že vyšetřování Huntera Bidena čelilo odporu nadřízených pod současnou hlavou státu i pod exprezidentem Donaldem Trumpem. Podle Shapleyho případ provázel vzorec “protahování vyšetřovacích kroků”. Mimo jiné i v posledních měsících před prezidentskými volbami roku 2020, které otec vyšetřovaného vyhrál. Ziegler zase řekl, že se mu zdálo, že prokurátor David Weiss, který měl kauzu na starosti, byl “neustále oslabován, omezován a utlačován” činiteli z ministerstva spravedlnosti.

Dvojice také potvrdila, že IRS doporučil Bidena obvinit z trestných činů, nikoli jen přestupků, za něž nehrozí odnětí svobody. Podle Zieglera má prezidentův syn na kontě mnohé daňové přečiny včetně neoprávněných úlev za extravagantní výdaje.

„Jakožto zvláštní agent v tomto případu jsem měl za to, že obvinění z trestných činů jsou dobře podložená,” řekl kongresmanům.

Vyšetřovatelé hovoří o zásahu ministra spravedlnosti

Asi tím nejvýbušnějším impulzem bylo tvrzení Shapleyho, že ho prokurátor Weiss loni odmítl, když požádal o možnost vznášet obvinění mimo stát Delaware, kde působí. Tato výpověď byla publikována již minulý měsíc. Ale odmítli ji jak ministr spravedlnosti Merrick Garland, tak Weiss, kterého před lety do funkce jmenoval Donald Trump. Weiss navíc v červnovém dopise Kongresu uvedl, že byl v daném případě “nejvyšší autoritou” a že bylo na něm, jakým způsobem obvinění vznese.

Trump obvinil Bidenova syna z braní úplatků v Rusku

Deník The New York Times napsal, že slyšení zahrnovalo i “podívanou, která se v jednací místnosti na Kapitolu jen tak nevidí“. Odkazoval tím na moment, kdy republikánka Marjorie Taylorová Greeneová, známá svým provokativním vystupováním, začala přítomným ukazovat fotografie nahého Huntera Bidena. Přičemž spekulovala o jeho intimních stycích se ženami. “Měli bychom tohle ve výboru ukazovat?” reagoval demokrat Jamie Raskin, který slyšení označil za “absurdní divadlo”.

Případ Huntera Bidena se táhne roky

Dění navazuje na roky trvající snahy republikánů vykreslit Huntera Bidena jako zločince a aktéra rozsáhlé korupční operace. Do aféry zaplétají i jeho otce, tedy představitele Demokratické strany a prezidenta Spojených států.

„Nic takového se zatím neprokázalo, republikánští kongresmani nicméně ve středu pokračovali v šíření nepodložených nařčení o prezidentovi,“ uvedla například agentura AP.

„V zásadě je to jeden velký případ tvrzení proti tvrzení. A navzdory středečnímu slyšení to v této rovině zůstává,” napsal o kauze deník WP.

Republikáni mají Sněmovnu. Chtějí vyšetřování Bidena Jr.

Událost ve sněmovně byla podle jeho analýzy ukázkou toho, jak američtí zákonodárci dokáží celé hodiny o něčem jednat, aniž by se příliš věnovali klíčovým bodům. Slyšení ale přišlo několik týdnů poté, kdy Biden mladší uzavřel dohodu s prokurátory ohledně dvou daňových přestupků a podezření, že lhal o užívání drog při nákupu střelné zbraně. Příští týden Hunter Biden znovu stane před soudem. Očekává se, že přizná vinu a vyhne se tak dalšímu stíhání. Republikánští zákonodárci dohodu prezentují jako něco skandálního a spustili ve věci vyšetřování ve sněmovně, kde mají většinu.

„Pokračujeme v pátrání a jdeme po stopách peněz,” řekl předseda dohledového výboru James Comer.

Výbor rovněž požádal o výpovědi několika zástupců ministerstva spravedlnosti včetně prokurátora Weisse.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Poklud jde o politiku, tedy politickou moc a peníze, tak způsoby jsou celosvětově silně podobné. Článek je o takovém americkém Hladíkovi. Tomu americkému, podle článku, šly údajně úřady na ruku. V Brně si o kšeftování s byty cvrlikali vrabci na střeše, ale brněnský pan Hladík o tom údajně neměl ani tušení. Bývalý prezident Zeman mu to samozřejmě nevěřil a s jeho jmenováním otálel. Přišel nový prezident a to stejné jako u amerického Hladíka. Obratem mu také šel na ruku a brněnský Hladík již ve svém úřadě úřaduje a přes životní prostředí nám začíná řídit život. Drobný rozdíl v tom ale přece jenom je. Ten americký Hladík politikem není, to jen jeho otec, a nejspíše dopadne o poznání hůře než brněnský pan Hladík.

  2. Biden ml. bude jednou souzen i za násilný převrat na Ukrajině, toto byl hlavní štváč se svou korupční smečkou před Majdanem. Jen si vzpomeňte co psal i náš tisk. Což se dnes nedoporučuje, pravdu si ohneme jak potřebujeme, kdo nečurá s námi po větru … bude potrestán !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here