Sen Trumpa se plní. Mexiko dá peníze do hranice s USA

751
Mexiko
Zeď na hranici USA a Mexika / Foto: Pixabay.com

Mexiko vynaloží 1,5 miliardy dolarů [cca 36,6 mld. Kč] na modernizaci své hranice s USA. Po setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem v Bílém domě to uvedl mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Oba prezidenti rovněž uvedli, že posílí boj proti obchodu s drogami. Podle BBC pak ve společném prohlášení vyzvali k programu, který má vypomoci s rekordním počtem migrantů překračujících americko-mexickou hranici. Jen za dobu prezidentství Joe Bidena [od 20.1. 2021] strážníci na hranici zadrželi více než 2,8 milionu osob. Mexiko má přitom skoro 130 milionů obyvatel. Což z něj činí desátý nejlidnatější stát planety.

Biden označil Mexiko za rovnocenného partnera. Klíčovým tématem úterního setkání byla migrace. Biden při něm poděkoval mexickému prezidentovi za to, že posílil pomoc a nabídl migrantům ze Střední Ameriky dočasná pracovní víza.

„Jde o osvědčenou strategii, která podporuje hospodářský růst a zároveň snižuje nelegální migraci,“ uvedl Biden.

Biden chce víc zdanit boháče i korporace. A posílit armádu

Prezident López Obrador na oplátku vyzval Bidena, aby umožnil většímu počtu migrujících pracovníků z Mexika vstup do USA.

„Je nezbytné, abychom dodali jistotu migrantům, kteří v této skvělé zemi léta poctivě žili a pracovali,“ řekl López Obrador směrem k Bidenovi.

I když Joe Biden příslib Mexika, že vynaloží finance na modernizaci hranic, přivítal, řekl jen málo konkrétních informací o tom, jak plány na modernizaci pomohou omezit migraci.

Na hranici s USA je stálý problém

Setkání prezidentů se uskutečnilo necelé dva týdny poté, co se tisíce migrantů vydaly pěšky na cestu do USA. Neodradil je ani nález nejméně 53 mrtvých běženců v kamionu u texaského San Antonia na konci června. V karavaně migrantů jsou převážně mladí muži ze Střední Ameriky, Venezuely a Kuby, ale také rodiny s dětmi včetně nemluvňat. Biden už dříve označil příliv migrantů za společnou výzvu celé západní polokoule.

Mexiko s USA sousedí na severu. Hranice je dlouhá 2 597 kilometrů a tvoří ji částečně řeka Rio Grande. Na konci loňského roku přitom již zahájil americký stát Texas na hranici s Mexikem stavbu zdi. Republikánský guvernér Greg Abbott při té příležitosti zkritizoval administrativu demokratického prezidenta Bidena. Ta dle něj nedostatečně brání nelegálním přechodům hranice.

„Texas zahájil opatření, bezprecedentní ze strany jakéhokoliv státu. Stavíme na hranici zeď, abychom chránili a zajistili svrchovanost USA a svého státu,“ uvedl Abbott před částí zdi stavěné z ocelových tyčí.

Podle něj Texas ke stavbě zdi přistoupil z jediného důvodu. A to kvůli tomu, že Bidenova administrativa nedělá svou práci. Jeho politika má dle Abbotta „smrtelné důsledky“.

„Ta zeď za námi je kopie hraniční zdi, kterou už nechal stavět prezident Donald Trump. Je to tentýž materiál a tatáž technologie,“ sdělil k projektu amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Trump chtěl zeď i to, aby ji zaplatilo Mexiko

Postavení zdi na jižní hranici, která zastaví imigraci do USA, patřilo k hlavním slibům volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016. Také chtěl, aby stavbu Mexiko zaplatilo. Za jeho vlády USA nakonec vybudovaly cca osmdesát kilometrů nové zdi a zrekonstruovaly přes šest set kilometrů původní bariéry. Výstavba běžela zejména na jihu Arizony.

Trump znovu obvinil Bidenova syna z braní úplatků v Rusku

Joe Biden po svém nástupu do Bílého domu výstavbu zastavil. Přitom nařídil zavedení nového přistěhovaleckého zákona. Ten umožnil rychlejší získání amerického občanství přistěhovalcům. A nejen to:

  • Zrušil plán na vyloučení osob bez povolení k pobytu ze sčítání obyvatelstva, podle kterého se rozpočítává počet křesel ve Sněmovně reprezentantů pro jednotlivé státy.
  • Zachoval imigračního programu DACA, jež chrání před deportací mladé přistěhovalce, kteří přicestovali do země jako děti bez potřebných dokumentů.
  • Prodloužení zákazu vyhoštění pro osoby, které kvůli ekonomické krizi způsobené koronavirem nejsou schopny platit nájem nebo splácet hypotéku.

Stejně tak Joe Biden v době svého nástupu například zrušil Trumpův zákaz cest do USA pro cestující z muslimských zemí.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here