Oslabování koruny začalo, oznámila centrální banka

3952
koruny
Foto: Redakce FinTag.cz

Česká národní banka [ČNB] na včerejším zasedání [3.8.] ponechala úrokové sazby na sedmi procentech. Ale i oznámila, že formálně ukončila intervenční režim na podporu koruny a obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

Česká koruna na vyjádření ČNB okamžitě reagovala oslabením proti euru o zhruba 15 haléřů na 24,17 CZK/EUR. Během dne pak oslabila na 24,25 za euro. Včerejší obchodování pak uzavřela slabší o 1,2 procenta na úrovni 24,20 CZK/EUR. Takto slabá byla koruna naposledy loni v březnu.

Nejde však o náhlý propad. Kurz koruny krátce překmitl přes hladinu 24,00 za euro už letos 20. července a oslaboval od 18. července. V těchto dnech koruna reagovala i na slova viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové, která na jednání rozpočtového sněmovního výboru řekla, že „v ročním horizontu může být letošní kurz slabší o jednu korunu“.

Je-li kurz koruny nyní 24,20 koruny za euro, značí to, že by se brzy mohl dostat na 25,20 koruny za euro. Za připomenutí pak stojí v tomto ohledu slova guvernéra ČNB Aleše Michla, která pronesl přesně před rokem [4.8. 2022].

„Co se týče kurzu koruny vůči euru, tak v příštím roce očekáváme oslabení koruny. A to na úroveň až 26 korun za euro,“ uvedl.

A dodal, ostatně stejně jako včera [3.8.], že ČNB ale bude nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoliv to bankovní rada uzná za nezbytné. Rozdíl oproti loňsku je, že teď tomu tak bude ČNB činit v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu. To v situaci, kdy odpověď na otázku, kam až kurz koruny oslabí, není nyní známa. Přičemž i ta je klíčová pro to, kdy centrální banka začne se snižováním úrokových sazeb.

Devizové intervence ve prospěch koruny ano i ne

ČNB intervenovala na devizovém trhu ve prospěch koruny od loňského října. Intervenční režim formálně oznámila v květnu 2022. Zejména loni nakupovala ve vybraných měsících koruny na devizových trzích za vyšší desítky miliard korun. Náklady na intervence jen loni přesáhly 600 miliard korun. Což rozhodně není málo, ale vzhledem k tehdejším více než třem bilionům korun devizových rezerv až o takový „majlant“ nejde.

Důležitá je jiná věc. Devizové intervence jsou spolu se zvyšováním úrokových sazeb hlavním nástrojem centrálních bankéřů, jak ovlivnit inflaci. Vyšší kurz koruny zlevňuje dovozy a tlačí na ceny dovezeného zboží, čímž brání inflaci. Má ale i své nevýhody.

„Tím, že my nyní fixujeme úrokové sazby na sedmi procentech a zároveň fixujeme devizovými intervencemi uměle kurz koruny, dochází k určitému zkreslení vývoje ekonomiky. Tato politika se navíc ukazuje jako málo transparentní, protože informace o tom, co ČNB provádí na devizovém trhu, přicházejí k hlavním hráčům s určitým zpožděním,“ uvedl pro FinTag.cz Marek Mora v době, kdy akorát končil v ČNB jako její viceguvernér.

Vláda nám boj s inflací neulehčuje, říká Marek Mora z ČNB

Zároveň dodal: „Nepoužíval bych rozhodně devizové intervence jako hlavní měnový nástroj. Využíval bych je pouze, pokud by došlo k dalším neočekávaným problémům.“

Na druhé straně v historii České republiky bylo i období, kdy centrální banka intervencemi oslabovala kurz koruny a podněcovala inflaci. Nyní je ale situace přesně opačná. Centrální banka podporovala silnou korunu, aby nešla inflace ještě výše. Což ale nyní končí. Slabší koruna tak sice pomůže exportérům, ale zase zdraží dovoz a tím zvýší cenovou hladinu.

Co bude dál, se neví

Jakkoli ČNB včera výrazně zahýbala s kurzem koruny, i přesto se koruna vítězem včerejšího oslabování v regionu nestala. Ještě více než koruna ztratil maďarský forint [-1,3 %], to při úrokových sazbách ve výši 13 procent a jedné z nejvyšších inflací v EU. Jak ale říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil, Česká národní banka přesto „poněkud zaskočila, když formálně ukončila režim devizových intervencí na podporu koruny.“ A to přesto, že své rozhodnutí „změkčila“ slovy o odhodlání k intervencím opět přikročit v případě potřeby.

Podle analytiků jde o první krok k uvolnění měnové politiky centrální banky. Ostatně ani Aleš Michl “debatu o tom na podzim” včera nevyloučil. Vít Hradil tak dokonce tipuje možné první snížení základních úrokových sazeb na konci letošního roku. V listopadu s ním pak „předběžně počítají“ i analytici České spořitelny [ČS].

„Nicméně záležet bude i na tom, kde se kurz koruny ustálí,“ vyjadřuje se Jiří Polanský z ČS.

Prognóza ČNB léto 2023 / Srovnání s minulou prognózou

[Zdroj: ČNB]

A má pravdu, pokud koruna po včerejšku zůstane na slabších úrovních a výrazně klesne, nejspíš tím oddálí rozhodnutí o snížení sazeb ze strany ČNB. Udrží-li se koruna na přibližně stávající úrovni, ČNB sazby spíše sníží. Otázka ale i zní, zda slabší koruna spolu s fiskálním balíčkem vlády, který brzy přinese zejména zdražení, opět neakceleruje inflaci. To vše za situace, kdy ani ČNB nečeká z hlediska výkonu ekonomiky výrazné oživení, ale růst jen na úrovni 0,1 procenta.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Intervence ČNB v prospěch CK stalo majlant a řekl bych, že to mohlo stat až 1.5 bilionu korun. Prostě dal to už nešlo, tak se přestalo sazet v této rulete. Reakce byla, okamžitá, kurs koruny klesl, někteří budou tvrdit, že léčba měla účinky, ale byla dráha. Další léčba bude bolestivejsi, budou to chirurgické řezy. Stoupne nezaměstnanost, insolvence podniku, nějaké slabší stavky a další lživé informace vlády. To už bude závěr roku s ekonomickým poklesem, který bude presentovan v minimální podobě vládou. Fialova vláda nemá ekonomická a hlavně politická řešení a to je znepokojivy trend. Otázka bude, jak zareaguje volic ve volbach a zda Fialova vláda a prezident Pavel z nepříznivého vývoje ekonomiky státu vyvodi zásadní rozhodnutí v prospěch českých zájmů. Řešením by byla úřednicka vlada, ale od ní nelze očekávat politická řešení, jen ekonomická opatření k odvrácení pádu do hluboké recese, která se mohou zmírnit v limitovaném čase.

    • Pořád lepší úřednická vláda, než tato fialova hrůza ! Jenže to do voleb neprojde, dementní 5kolka si dosadila na hrad svého pohůnka a ten jen panáčkuje jak 5hadi zasyčí.

  2. Tato vláda je zcela neschopná se stavem ekonomiky u nás něco udělat. Měla by teda co nejdříve odstoupit a sestavit vládu odborníků tak, jak nám to bylo vždycky slibováno. Zatím se stal pravý opak. Ve vládě se dobrý odborník nenajde, většina z nich jsou naprosí diletanti, ktří neví, co mají vůbec dělat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here