Dodavatelé energií ne vždy hrají s klienty fér. A platí to i teď

12984
dodavatele_energii
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

Tisíce českých domácností řeší ceny elektřiny a plynu na další měsíce. Ne všichni dodavatelé energií jim situaci ale usnadňují. A někteří z nich jim automaticky a bez upozornění prodlužují jejich staré smlouvy za podstatně vyšší ceny.  

„Jsme u společnosti e.on. V záři nám vyprší smlouva na dodávky elektřiny, kterou jsme uzavřeli těsně před tím, než ceny energií raketově stouply a Putin vtrhl na Ukrajinu,“ říká pro FinTag.cz paní Eva, která žije s rodinou ve venkovském domku ve Středočeském kraji.

Spolu s manželem se nyní rozhodují, zda cenu elektřiny v nové smlouvě opět zafixují nebo se spolehnou na takzvané spotové ceny, kdy domácnosti platí za energie podle toho, jak se vyvíjí ceny na burze.

„Nemáme v tom úplně jasno. Manžel říká, že by ceny fixoval maximálně na rok, hlavně přes zimu, nebo by je nechal plovoucí. Problém ale spočívá v tom, že nám z e.on ještě nedali novou nabídku. Nový ceník prý budou mít až koncem srpna,“ vysvětluje paní Jana s tím, že smlouva rodině skončí k poslednímu září.

Což podle ní znamená, že na změnu a důkladné zvážení nebudou mít dost času. Rozhodně ale nechce spadnout mezi ty tisíce domácností, jimž dodavatelé energií takzvaně prolongují smlouvy za mnohdy o poznání horších podmínek, než měly u původní smlouvy. To v situaci, kdy od příštího roku vláda zruší stropy pro ceny energií.

Jak postupovat při jednání s dodavateli energií

Podle odborníků se konec fixace cen energií vyplatí zatrhnout do kalendáře, zadat jako upomínku do telefonu či online diáře. Jejich dodavatelé totiž často spoléhají na zapomětlivost zákazníků a smlouvy automaticky prodlužují. Splní-li náležité podmínky, neporušují zákon. A za určitých podmínek o automatické obnově smlouvy neboli prolongaci nemusí své klienty ani předem informovat.

„Energetický zákon automatickému prodlužování smluv na dobu určitou nijak nebrání. Spotřebiteli však dává možnost prolongaci odmítnout, pokud s ní nesouhlasí,“ potvrzuje členka Rady Energetického regulačního úřadu [ERÚ] Markéta Zemanová.

ERÚ varuje před automatickým prodlužováním smluv na energie

Výpověď končící smlouvy na dodávky energií s prolongací ale musí zákazník stihnout podat nejpozději dvacet dní před termínem začátku platnosti obnovené smlouvy.

„V praxi se jako problém ale ukazuje, že dodavatelé své klienty nemusí vždy povinně písemně upozornit na blížící se datum konce smluvního období,“ upozorňuje na praktické záludnosti finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Někteří z dodavatelů situaci využívají ve svůj prospěch a lidem smlouvy bez jejich vědomí zkrátka překlopí do dalšího období za stejných podmínek. Ovšem s jednou výjimkou, a tou je cena. Tu totiž obvykle navýší. Pro splnění zákonných podmínek jim postačí zveřejnit nové ceny, za které energie dodají, v cenících na svých webových stránkách. Taková ujednání a podmínky prolongace sice zakotví do původní smlouvy, běžný spotřebitel si toho při jejím uzavírání ale jen těžko všimne.

„Novou cenu, podle níž se spotřebitel může rozhodnout o prolongaci, lze opravdu zveřejnit na webových stránkách dodavatele, pokud se na tom obě strany smluvně dohodnou,“ potvrzuje zákonnou podmínku Markéta Zemanová.

I smlouvy s dodavateli energií je třeba hlídat

K jednoduchému způsobu, jak se před nevědomou prolongací smlouvy na dodávky energií účinně ochránit, patří podle Davida Kučery to, aby si domácnosti blížící se termín konce platnosti smlouvy zkrátka zapsaly do kalendáře. A to nejlépe červeně a s vykřičníkem.

„Pokud dodavatel energií ceny zveřejní před koncem platnosti smlouvy sjednanou na dobu určitou, ideálně alespoň 30 dnů předem, a zákazník s obnovením smlouvy za takových podmínek nesouhlasí, pak může smlouvu včas vypovědět,“ říká finanční poradce.

Anebo získá i dostatek času, aby si zjistil a porovnal ceny plynu a elektřiny u konkurenčních dodavatelů. Termín konce platnosti smlouvy podle Kučery zákazníkům připomene i vyúčtování za energie.

„V pravidelném vyúčtování dodavatelé již povinně uvádějí mimo jiné i termín konce smlouvy, což jim nově ukládá loňská novelizace vyhlášky ERÚ,“ říká David Kučera.

Dodavatelé energií zlevňují tarify. Lidé fixují ceny na rok i tři

Výpověď smlouvy podle něj stačí dodavateli doručit volnou formou. Zákazník na ni uvede číslo smlouvy a podepíše ji osoba, na kterou je smlouva vedena. Doručit výpověď ale musí klienti dodavateli nejpozději do dvacátého dne před datem platnosti obnovené smlouvy, prolongace. Vzor výpovědi nabízí na svém webu ke stažení také Energetický regulační úřad.

„Zároveň je namístě, aby si lidé před uzavřením smlouvy vyžádali nabídky od více dodavatelů energií. A pečlivě si je porovnali ve všech položkách,“ dodává pro FinTag.cz David Kučera.

–VRN–

10 KOMENTÁŘE

  1. Dodavatelé energií hrají nefér hru od puče89. Od nástupu k moci 5hyen se jejich okrádání rozjelo ještě ve větším levelu. Poněvadž vláda 5hadů v tom má vloženo desítky mld. kč z cizí kasičky a ty potřebuje pro své kapsy. Pak i pro … na UA kde vše padá do žu…. To se potom za miliony dolarů, nejen českých, nakupují ranče, byty v USA, Emirátech … Zelený … by mohl vyprávět, jak si 5kolku vodí na nudli z nosu. Ekonomické agresory z USA už ne, UA si tam ukryla pár tun zlata a tkz. voj. pomoc bude od USA jen do 2/3 této ceny zlata … nenáviděný Alzáku snad bude pro tebe konečná i 5hady u nás. [redakčně upraveno]

  2. Stalo se mi to s inogy. Končila mi fixace. O novem automatickém ,dvouletém prodloužení jsem se dozvěděl.sedummdni před nabytím jejího začátku. Ale s upozorněním,že už za sedum dní,si mam zvednout zálohy o 1500, Kč…Paradoxem je,ze mi přeplatek z minulého období,slíbili vyplatit do měsíce.Za dva roky menim dodavatele. Už sem si zařídil poradce.Od inogy takové jednání beru jako špinavost.

  3. Děkuji za článek. Mám jedno odběrné místo se stejným datem konce fixované ceny. Žil jsem v představě, že při zvýšení ceny můžu podat výpověď. O dvaceti dnech před koncem fixace jsem nevěděl. Ohlídám si to. Pošlu na Eon dotaz, za kolik dále.
    Nutno poznamenat, že se Eon chová k zákazníkům v poslední době velmi korektně

    • Záleží na tom co si pod pojmem korektnost představujete. N webu měl a stále má ceník (plynu) platný od 6.4.2023 (fix na rok pro nové zákazníky Jm kraj), kde je cena pro odběr 45-63 MWh 2171 kč/MWh + 545 kč měsíční stálý plat. Tel. info z cool centra mě bylo sděleno, že nový ceník bude teprve v srpnu. Sjednávající manažer mě tvrdil, že nový ceník je od července a cenu udal daleko vyšší než je v tom co je na webu. Všichni byli velice ochotní, koretní, jen ty informace byly zavádějící.

      • Něco podobného mě připadá i E.O.N. Máme si změnit a zafixovat ceny el. na 2-3 roky dopředu. Jenže ceny jsou neúplné, nesrozumitelné … pro starší lidi, kteří neovládají net ještě v horším. Ne že důchodce bude okrádat 5kolka dál, ještě se k tomu přidají tyto “firmy” .. Holt ” Příliš moc demokracie škodí vždy těm nejchudším, neřvoucích po náměstích i …” už nevím, který z politiků se tak kdysi pravdivě vyjádřil.

        • jo no ani vám neřeknou aby jste si zvedly zálohy tak jsem doplácel za 3 měsíce 25000 kč to mě úplně naštvalo při dotazování kolik stojí jedna kw hodina jsem myslel že si dělaj legraci pomale 9000 až 12000kč nechalymě v tom vykoupat hned jsem to zvýšil na 6000 kč zálohy u eonu jejich tvrzení že se to snížilo mě absolutně už nezajímají =)

    • EON je strasna firma. Po patnacti letech bezproblemove historie, kdy jsem u nich, jen spolehaji na to, ze clovek prosvihne termin aby mu to automaticky neprolongovali.
      Kdyz jsem chtel po nich nabidku o ktere pisou vsude ze je nejvyhodnejsi, rekli mi ze mam smulu.
      Tak nejak jsem veril, ze kdyz jim dam vypoved z automaticke prolongace, daji mi nejakou lepsi nabidku. Prisla mi jen odpoved at si sezenu noveho dodavatele, jinak ze se stanu cernym odberatelem.
      EON dokazal svym vernym zakaznikum v ramci automaticke prolongace zkombinovat nevyhody spotu s nevyhodami fixu. V podstate pro ne nemusi nakupovat energii na dlouho dopredu, kdyz minuly rok sly ceny nahoru, tak kazde 3 mesice je zdivhal, to znamena ze nakup max na ty tri mesice. Kdyz zacaly padat, tak jen pod “strop” a pak dost. Jen asi by nebyl v hledacku regulacni organu.
      Navic zalohy mi letos nastavil tak, ze musi pocitat ze v zime napali ceny tak o tretinu. Protoze vzdycky mi tak zhruba ty zalohy vychazely, takze predpokladam ze vi co dela.
      Rychle pryc!

      • Jenže kde ? Toto všechno svin… vzniklo po převratu89 s opilcem vénou- chátrou77. Proč máme stovky pojišťoven, dodavatelů energii, cestovních kanceláří … to vše mohlo patřit státu a ten by vydělával na potřebné … Tím nemyslím nynější ukroše, tyto vyž… v žádném případě nejsou těmi potřebnými. Vždyť už i sociální služby pro nemocné, postižené, potřebné … je supr byznys, ale jen pro vyvolené majitele, kdepak jsme to došli po puči89 ? do ř…

  4. Inu celá česká ekonomika (a politika) je založena na podvodu. Ale českým ovečkám se to evidentně líbí, spokojeně békají.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here