Dodavatelé energií zlevňují tarify. Lidé fixují ceny na rok i tři

5618
energii
Foto: Pixabay.com

Nové tarify pod vládou stanovenými limity cen energií dodavatelé nabízejí v ČR od začátku roku. V prvních měsících snížily ceny pod cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centrpol, Pražská plynárenská. A další se připojují.

Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Jsou tu ale i další novinky. Vyplývá to z informací dodavatelů:

  • Moravské naftové doly [MND] snížily cenu plynu u fixovaných produktů proti cenovému stropu o 36 procent a u elektřiny o 24 procent.
  • Společnost innogy od října sníží cenu plynu pro 310 000 zákazníků na úroveň 18 procent pod současným vládou stanoveným maximem.
  • Pražská energetika [PRE] již dříve oznámila zlevnění elektřiny a plynu od září.

Vláda pro letošek stanovila cenové maximum na energie. Spotřebitelé za megawatthodinu [MWh] elektřiny mohou zaplatit maximálně 6 000 korun s DPH, za MWh plynu 3 000 korun. K tomu je potřeba připočítat ještě distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. S jejich prodloužením na příští rok vláda nepočítá. Což již veřejně potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Co nabízejí dodavatelé energií

Nový ceník pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou začne platit u innogy, která je největším tuzemským dodavatelem plynu, od 1. října. Cena plynu v něm bude o 18 procent nižší, než je nyní cenový strop, slibuje dodavatel.

„Postupně pro naše zákazníky přikupujeme levnější plyn a průběžně snižujeme ceny na základě příznivých forwardových nákupů na evropském trhu,” uvedl ředitel maloobchodu innogy David Konvalina.

Měsíční náklady na vytápění průměrného domu klesnou podle něj po úpravě ceny o zhruba 700 korun. Zlevnění plynu podle innogy umožňuje pozitivní vývoj velkoobchodních cen na evropských trzích.

MND spustilo nové fixované tarify již v pondělí [21.8.]. Cenu plynu v nich nabízí za 1 935 korun za MWh s DPH a elektřinu v nejčastější distribuční sazbě D02d za 4 592 korun za MWh s DPH. Tarify počítají s neměnnou cenou do konce června 2025, v kratší verzi do března 2024. Podle ředitele marketingu MND Energie Jana Sýkory společnost nabízí energie pod úrovní vládního limitu novým i stávajícím zákazníkům.

V červenci oznámila úpravu cen také PRE. Více než 700 000 zákazníkům zlevní od září elektřinu o 20 procent a plyn o 30 procent. Plošné snížení cen umožnil podle společnosti příznivý vývoj na velkoobchodním trhu. Dotkne se všech zákazníků bez fixované ceny.

Co nabízí ČEZ

Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Podle jeho zástupců si lidé opět fixují ceny energií na delší dobu. Poptávka zákazníků po zafixovaných cenách energií podle nich dosáhla u elektřiny podílu jedné třetiny všech nových smluv, u plynu se v červenci dokonce přehoupla přes polovinu.

Lidé podle ČEZ Prodej reagují na aktuální situaci, kdy pokles cen na velkoobchodních trzích stagnuje a zároveň se blíží začátek topné sezony. Určitou roli v chování zákazníků sehrává zmíněné ukončení vládních stropů na obchodní část ceny ke konci letošního roku.

„Zájem o fixované produkty v posledních týdnech roste. […] Zákazníci chtějí mít jasno, jaké ceny budou platit i v budoucnu. Někteří sledují velkoobchodní ceny energií, které v poslední době přestaly klesat, dokonce se mírně zvýšily. Mnoho zákazníků má zájem o tříletý fix s postupně se snižující cenou, což ukazuje, že preferují jistotu na delší dobu,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Lidé si opět fixují ceny elektřiny i plynu, hlásí ČEZ Prodej

V nově uzavíraných smlouvách na elektřinu podle něj dosahuje podíl fixací jedné třetiny, u plynu je nyní dokonce fixovaných smluv více než těch bez fixace. Zákazníci nejvíce preferují roční a tříleté kontrakty, tedy jistotu na rok. Anebo právě naopak jistotu na co nejdelší dobu. Roste zájem také o dvouleté fixace ceny. Ještě letos v květnu měly přitom fixované smlouvy u elektřiny pouze pětinový a u plynu třetinový podíl.

–ČTK/RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Taky ukázka podvodů této 5kolky v čele s klauny. Výše ceny 6 000 kč je zlodějna a to i bez všelijakých doplatků Křetínskémů, solár baronům … stačí si prostudovat lístek, co vám došel při vyúčtování. Neschopná vláda si tímto jen snižuje schodek v rozpočtu který je za hranou plánované korupce i zlodějen ! To jen vinou voličů těchto populistických 5lhářů, za všechny chyby 5kolky může Babiš s Putinem, tj. vrchol morální špíny narcise Péti i jeho bandy.

  2. Dnes, tj.28.8. mi byla nabídnuta k fixaci na 2 roky cena od PRE za spotřebu 0,6 MWh celkem 7.337,04 Kč, t.j 12.223,40 za 1 MWh zdá se mi to jako nesmírná zlodějna. Kam až ty ceny poženou? Kdy už se poučíme a nebudeme volit zloděje, kteří hrabou jen pro sebe. Neumějí si s ekonomikou poradit a vymýšlejí, na čem nás ještě mohou okrást.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here