Jordan zastřeší vedení Savills pro střední a východní Evropu

187
Savills
Stuart Jordan / Foto: Savills

Novým generálním ředitelem pro střední a východní Evropu mezinárodní realitní společnosti Savills se stal současný generální ředitel pro Českou republiku a Slovensko Stuart Jordan.

Stuart Jordan nově povede vlastní kanceláře Savills v Česku a Polsku. Pod jeho řízení spadnou i partnerské kanceláře Savills v Rakousku, Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Cílem spojení je zejména sjednocení trhů v Polsku a Česku. Tomasz Buras, který od roku 2014 zastával funkci generálního ředitele Savills v Polsku, odejde ze společnosti.

„Jsem vděčný Tomaszovi Burasovi za jeho vedení společnosti Savills Polsko. Významně přispěl k rozvoji našeho polského podnikání a růstu této pobočky. To nám nyní umožňuje její další expanzi,“ uvedl Jordan.

Stuart Jordan působí v Česku od roku 2017. Podílel se na rozšíření firmy na Slovensko. Firma je součástí globální společnosti Savills zalistované na akciové burze London Stock Exchange. Týmy Savills působí ve více než 700 vlastních a partnerských kancelářích. Společnost zaměstnává přes 40 000 profesionálů ve více než 70 státech na území Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Pacifiku, Afriky i Blízkého východu. V České republice, kde společnost působí od roku 2017, zaměstnává v pražské kanceláři přes 65 lidí.

Plány Savills v regionu CEE

James Sparrow, generální ředitel Savills pro Velkou Británii a region EMEA, uvedl, že firma se ve střední a východní Evropě sjednotí “pod jeden region”. Upozornil na to, že pro rok 2024 předpokládá Evropská komise růst ekonomiky v České republice o 2,6 procenta. V Polsku odhaduje růst o 2,7 procenta. Což převyšuje očekávaný odhad růstu pro celou EU ve výši 1,7 procenta.

„Ukazuje to na přetrvávající růstové příležitosti pro realitní hráče v regionu. […] V nedávné době jsme rozšířili týmy pro správu nemovitostí, pronájem průmyslových nemovitostí. Posílili jsme služby servisovaných kanceláří Workthere i nábor specializovaných odborníků na ESG,” vyjmenovává Sparrow.

S plány generálního ředitele souhlasí Stuart Jordan. Ten při svém jmenování do nové funkce pověděl: „Těší mě, že mohu převzít tuto roli. Po úzké spolupráci s týmy v celé střední a východní Evropě cítím, že nastal ten správný čas, abychom naše aktivity centrálně propojili a využili této synergie k růstu na CEE trzích.”

Podle průzkumu Savills region střední a východní Evropy již mnoho let roste tempem vyšším, než činí průměr EU28. Realitní trhy podle firmy táhne domácí poptávka, kterou podporuje trvalý příliv prostředků z fondů EU a silný růst mezd.

Savills a plány EU na výrobu čipů

Společnost Savills na sebe nyní upozornila i výsledky studie ze sektoru polovodičů. Došla k závěru, že pokud dojde k naplnění plánu EU na 20% podíl na celosvětové výrobě čipů do konce roku 2030, pak to přinese poptávku nejen po průmyslových nemovitostech. Firma v příštích sedmi letech proto počítá s poptávkou po skladových prostorách o rozloze více než 10,8 milionu m2. Již nyní přitom podle ní roste podíl výrobních firem na nově pronajatých moderních průmyslových plochách v Česku.

„Tento nárůst registrujeme od druhého pololetí 2022. A nyní k prvnímu pololetí 2023 činil téměř 60 procent z celkové čisté nájemní aktivity,“ uvádí studie firmy.

USA chtějí znovu získat dominanci na trhu s mikročipy

Při pohledu na geografické rozdělení studie zaznamenala za posledních 30 let ve výrobě polovodičů významné změny. Například podle celosvětových tržeb se Čína v roce 2015 stala největším výrobcem s 24% podílem. A v roce 2022 její podíl ještě vzrostl na 32 procent. Na rozdíl od asijské expanze zaznamenaly USA pokles svého podílu na celosvětové výrobě z 37 procent v roce 1990 na 12 procent v roce 2021.

–DNA–

1 komentář

  1. Safra to bude zase nějaký podvod z EU. Kde se berou peníze na tyto … Jejich měsíční výplata je určitě v desítkách tisících eur !! Zrušit totalitu EU-EK a každý stát sám za sebe, jinak je v tom jen účelový binec. Nikdo pořádně neví kdo co má dělat a za co je nekřesťansky placen.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here