Poslanci sociálního výboru se přeli o agendu pracovních agentur

427
poslanci
Foto: Redakce FinTag.cz

Opoziční poslanci se ostře ohradili proti návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR přesunout agendu pracovních agentur z Úřadu práce ČR [ÚP ČR] pod ministerstvo. A postrádají omezení doby agenturního pracovníka u jedné firmy.

Živou diskuzi a nespokojenost ze strany opozičních poslanců hnutí ANO a SPD vyvolalo na středečním [30.8.] jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku hned několik pozměňovacích návrhů k novele zákona o zaměstnanosti týkajících se agenturních pracovníků i samotných agentur práce.

Opoziční poslanci se vyhranili především proti pozměňovacímu návrhu, který převádí agendu udělování a odnímání licencí pracovním agenturám z generálního ředitelství Úřadu práce [ÚP ČR] na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV].

„Nerozumím, proč tím, že to nefunguje na úřadu práce se má agenda dát pod MPSV,“ reagovala na změnu místopředsedkyně Výboru Jana Pastuchová [ANO].

Zdůraznila, že pracovní agentury už mělo ministerstvo práce na starosti v minulosti. Ale považuje za logické, že když se jedná o oblast zaměstnávání, tak mají mít správu kolem této problematiky na starosti právě pobočky úřadů práce. Jelikož znají situaci v regionech a jsou i v kontaktu s pracovními agenturami. Zároveň si položila otázku, zda jde o výsledek lobbingu ze strany pracovních agentur.

Rozhořčení nad návrhem převést agendu pracovních agentur pod resort práce vyjádřila i poslankyně Vladimíra Lesenská [SPD].

„Mně se to převedení na ministerstvo hrubě nelíbí,“ vyjádřila nesouhlas s tím, že členové výboru navíc dostali materiál se zásadními změnami v novele na poslední chvíli.

Na pozměňovací návrhy dostali poslanci jeden den

Ke změnám v novele neproběhlo ani běžné připomínkové řízení. Na seznámení se s pozměňovacími návrhy měli členové sněmovního výboru zhruba jeden den.

„My nevíme, jak subjekty, se kterými jste komunikovali, tak nevíme jejich připomínky,“ řekla Vladimíra Lesenská.

„Já jsem pro zamítnutí tohoto pozměňovacího návrhu jako celku,“ dodala a zdůraznila, že změny musí projít plným legislativním řízením.

Naopak přesun agendy kolem udělování a odnímání licencí pracovním agenturám pod MPSV obhajovala vrchní ředitelka Sekce zaměstnanosti MPSV Kateřina Štěpánková.

„Vycházíme z toho, že generální ředitelství ÚP ČR má především koordinační roli ve vztahu k pobočkám úřadů práce,“ řekla.

Zaměstnanost v SRN byla loni rekordní. Zemi prospěli cizinci

A právě udělování a odnímání licencí agenturám je jedna z mála rozhodovacích věcí, které podle ní ještě zůstaly na ÚP ČR. Zároveň uznala, že druhotným důvodem převodu je i to, že zpracování rozhodnutí na generálním ředitelství ÚP ČR provází dlouhá zpoždění. Příkladem uvedla, že není ani výjimkou, kdy pracovní agentura na trhu fungovala i dva roky poté, kdy již neměla oprávnění k činnosti agentury práce.

Za další přínos přesunu Štěpánková jmenovala i úsporu na straně mzdových nákladů. Z deseti systémových míst na ÚP ČR jich bude po převodu na MPSV fungovat dále jen sedm.

Avšak v takovou úsporu ale nevěří místopředsedkyně Výboru Pastuchová. Po přechodu na resort MPSV se zaměstnancům úřadů práce zvýší oproti působení platy. Což potvrdili i zástupci MPSV, podle nichž se pracovníci přesunem na MPSV dostanou do vyšší platové třídy.

Novela neomezuje dobu práce u jedné firmy na agenturu

Dalším ze sporných bodů jednání bylo vypuštění limitu, který omezuje práci jednoho agenturního pracovníka u jednoho zaměstnavatele na maximálně tři rokyza dobu pěti let. Opoziční poslanci opět dostali tento pozměňovací návrh MPSV krátce před jednáním výboru a nesouhlasí s ním.

Původní předkládaný návrh MPSV přitom tříleté maximum práce u jednoho zaměstnavatele zahrnoval. Podle Pastuchové je ostudou státu, že podporuje zaměstnávání pracovníků pomocí agentur práce. A tím omezuje, aby se lidé na běžný pracovní trh dostávali hlavně přímo. A s výhodami, které se jim při standardním pracovním úvazku dostává.

„Já jsem proto ty tři roky vítala,“ uvedla poslankyně.

80 procent polských firem zaměstnává Ukrajince

S vypuštěním tříleté doby práce pro jednoho zaměstnavatele nesouhlasí ani Vladimíra Lesenská. Podle ní specifická skupina agenturních pracovníků ve věku 50+ let, kterých je mezi nimi hodně, tak bude u pracovních agentur fungovat v neustálé nejistotě třeba až do penze. V nejistotě proto, že nikdy nevědí, kdy o práci přijdou, protože si je firmy často najímají nahodile. Například pouze na vykrytí výpadků pracovních sil nebo na zástup v době dovolených.

Na tyto výtky poslanců ale zareagovala za MPSV Kateřina Štěpánková slovy, že pro pracovní agentury je velmi jednoduché se restriktivním opatřením přizpůsobit a obejít je. Tudíž vnímají daný nástroj v praxi jako neúčinný.

„Rozhodli jsme se, že budeme hledat jiný nástroj, jak tomu zabránit, aby to nešlo zneužívat,“ vysvětlila s tím, že cíl resortu je kultivace zaměstnávání u pracovních agentur.

Kvůli nedostatku času k důkladnému seznámení se s předloženými pozměňovacími návrhy členové výboru nakonec odhlasovali přerušení projednávání těchto změn. To do příštího jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku.

Veronika Táchová

2 KOMENTÁŘE

  1. Pracovní agentury je ještě větší podraz, než “švarc systém”. Nejen všichni “politici ” toto sv..o=podvod kritizují, firmy tohoto sv… zneužívají i na daních, ale nikdo s tím nechce mít nic společného. Jedou v tom “politici ze sněmovny+ senátu s hejtmany, starosty -advokáti-soudci ..” taky, jinak by nemohli mít i 30 tkz. zaměstnání bokem. Zločin jak okrádat erár kvete hned od puče89 a to v daleko větší míře než bylo za komoušů.

  2. Došly mě emailem cenzurovaná 3. videa ze sněmovny … No je to hnus co předvádí 5kolka za nejen zády svých de…ch voličů ! Na druhou stranu, proč se musí jednání ze sněmovny cenzůrovat ? Takové sv…o se nedělo ani před pučem89 … Jó za opilce vény se smečkou77+ čern..ky tomu taky tak bylo.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here