Thoma Bravo kupuje NextGen Healthcare. Firma jde z burzy

181
nextgen
Společnost NextGen Healthcare upsala akcie na Nasdaqu v roce 2019. Po změně vlastníky je stáhne. / Foto: NASDAQ

Americká investiční společnost Thoma Bravo akvíruje poskytovatele softwaru pro zdravotnictví NextGen Healthcare. Transakci v objemu 1,6 miliardy USD [cca 36,2 mld. Kč] už potvrdily obě společnosti.

Transakci jednomyslně schválilo představenstvo NextGen Healthcare a její dokončení očekávají vedení obou společností v letošním čtvrtém čtvrtletí. Po dokončení transakce již kmenové akcie NextGen Healthcare nebudou kótovány na žádné veřejné burze cenných papírů.

„Podle podmínek smlouvy obdrží akcionáři NextGen Healthcare za své akcie okamžitou peněžní hodnotu. A s Thomou Bravo jako partnerem bude společnost těžit ze zvýšeného kapitálu, odborných znalostí a strategické flexibility,“ řekl k akvizici David Sides, prezident a generální ředitel NextGen Healthcare.

Od transakce si Hernandez slibuje zrychlení investic do rychle se rozvíjejícího oboru IT ve zdravotnictví.

„Po mnoho let sledujeme obchodní transformaci společnosti NextGen Healthcare a jsme nadšeni, že můžeme uplatnit strategické a provozní znalosti Thoma Bravo k podpoře jejího trvalého růstu a inovací,“ řekl viceprezident společnosti Thoma Bravo Peter Hernandez.

Thoma Bravo podle dohody zaplatí akcionářům NextGen za jednu akcii 23,95 USD [cca 545 Kč]. To představuje zisk téměř 46 procent ve srovnání s cenou z 23. srpna. Tehdy agentura Reuters uvedla, že softwarová firma analyzuje svůj budoucí vývoj s možností případného prodeje. Společnost NextGen se nabídla k prodeji, jelikož někteří její klienti snížili výdaje.

Investice do zdravotnictví jsou kotvou portfolia

Akvizice NextGen značí pro investora do softwarových inovací Thoma Bravo značné posílení investičního portfolia. Investice do zdravotnických technologií i celého medicínského průmyslu totiž patří k odolným a hodnotovým pozicím každého investora. Což loni na podzim potvrdil v rozhovoru pro FinTag investiční analytik XTB Štěpán Hájek.

„Zdravotnictví je dlouhodobě taková kotva portfolia. Valuačně, hodnotově, to je takový držák,“ potvrdil v podcastu FinTag.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Sektor zdravotnictví podle jeho slov za poslední čtyři hospodářské krize na burzách nejenže nepropadl, ale peníze investorů dokonce zhodnocoval. Přesun peněz do zdravotnictví pak v praxi podle Štěpána Hájka přinese v blízké době, a dnes se tomu již tak děje, nárůst hodnoty akcií farmaceutických firem, poskytovatelů zdravotní péče a lékárenských sítí.

Thoma Bravo investuje do softwarů

Thoma Bravo je americká soukromá investiční firma zaměřená na akvizice a podporu softwarových společností. A již dříve investovala do dalších poskytovatelů softwaru pro zdravotnictví, například Bluesight a Logex.

V roce 2021 patřila Thoma Bravo k nejvíce rostoucí výkupní investiční společnosti na světě. Spravuje aktiva v hodnotě přesahující 120 miliard dolarů. Kanceláře provozuje v San Franciscu, Chicagu a Miami.

Digitalizace a AI jsou pro udržitelnou zdravotní péči nezbytné

Předchůdcem Thoma Bravo byla firma Golder Thoma & Co., tu v roce 1980 založili Stanley Golder a Carl Thoma. Letos v červnu se Thoma Bravo umístila na čtvrtém místě v žebříčku Private Equity International PEI 300 největších soukromých investičních firem na světě.

NextGen Healthcare je americká softwarová a servisní společnost se sídlem v Atlantě ve státě Georgia. Společnost vyvíjí a prodává softwary speciálně vyvinuté pro segment zdravotnictví. Do září roku 2018 fungovala pod názvem Quality Systems.

Společnost založil v roce 1973 v kalifornské Coroně Sheldon Razin původně jako dentální softwarovou společnost. Na softwaru Razin zprvu pracoval doma se vstupní investicí dva tisíce dolarů. Dnes je z NextGen světová firma s tržní kapitalizací přesahující miliardu dolarů.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here