Inflace v Česku v září klesla těsně pod sedm procent

193
inflace
Ilustrační foto: Pixabay.com

Spotřebitelské ceny v září meziročně vzrostly o 6,9 procenta. To je oproti srpnu zpomalení inflace o 1,6 procenta. Meziměsíčně zdražování v Česku v září zpomalilo o 0,7 procenta. Data publikoval [10.10.] Český statistický úřad [ČSÚ].

Za meziročním zpomalením inflace v září o 1,6 procenta na 6,9 procenta stojí podle dat ČSÚ především zmírnění tempa růstu cen bydlení, potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny elektřiny zpomalily meziroční růst na 16,5 %, když v srpnu rostly o 23,1 procenta. Růst cen zemního plynu zmírnil na 12,5 % [v srpnu 34,5 %] a ceny tuhých paliv na 12,9 % [v srpnu 22,3 %]. Výraznější zpomalení růstu těchto položek částečně ovlivnil jejich růst v září loňského roku.

„V září spotřebitelské ceny již poosmé zmírnily svůj meziroční růst a dostaly se pod hranici sedmi procent. Byla to nejnižší hodnota od prosince 2021,” uvedla k vývoji inflace vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 6,9 procent. To je o 1,6 procentního bodu méně než v srpnu.

„Oproti odhadům se jedná o poměrně výrazné překvapení, když trh vyhlížel inflaci 7,5 procenta a Česká národní banka 7,2 procenta,” říká k čerstvým datům ČSÚ hlavní ekonom Cyrrus Vít Hradil.

Zářijová inflace podle jeho slov představuje pro českou ekonomiku potěšující zprávu. Samotný pokles cen, první od letošního dubna, se očekával.

„Ovšem jeho intenzita je skutečně nebývalá. Svůj podíl na tom mělo sezonní zlevnění dovolených,” dodává Hradil.

V září zpomalil i růst cen potraviny

Upozorňuje rovněž na výrazný pokles cen potravin, který překonal běžnou sezonnost a zřejmě již odráží měsíce pozorovaného uklidnění v cenách zemědělských výrobců. Což se začíná propisovat na pultech obchodů. A došlo i ke snížení cen v kategorii bydlení, kde patrně pokračuje přesun zákazníků na tarify pod vládními stropy na plyn a elektřinu.

„Momentálně se zdá být pravděpodobné, že poptávkové inflaci skutečně došel dech a v nejbližší době zůstane utlumena,” míní Vít Hradil.

Válka Izraele může opět výrazně zdražit pohonné hmoty

Za jediné výraznější pro-inflační riziko považuje nadále ceny komodit. Primárně pak ropy, a její reakce na dění na Blízkém východě.

A v říjnu meziroční inflační statistiku zkreslí loňské zavedení úsporného tarifu. Kvůli němu inflace opticky naroste na zhruba 8,5 procenta.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje rostly ceny hlavně u:

  • vajec o 7,5 % [v srpnu o 16,9 %],
  • ovoce o 7,3 % [v srpnu o 9,4 %],
  • zeleniny o 20,4 % [v srpnu o 24,5 %].

Oproti tomu výrazněji klesly ceny:

  • polotučného trvanlivého mléka o 21,1 % [v srpnu pokles o 12,3 %],
  • olejů a tuků o 13,0 % [v srpnu pokles o 9,9 %].

Na zářijovém zdražování se podle Pavly Šedivé z ČSÚ z meziročního pohledu podílely ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny nájemného z bytu o 7,9 procenta, vodného o 16,3 procenta a stočného o 26,9 procenta. Dále i tepla a teplé vody o 36,2 procenta.

Z potraviny pak růst cen nejvíce podpořily ceny brambor o 63,4 procenta a cukru o 44,6 procenta.

Vývoj cen rekreace a kultury ovlivnily především vyšší ceny dovolených s komplexními službami, to konkrétně o 12,1 procenta. V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny lihovin o 3,1 %, vína o 6,7 %, piva o 9,9 % a tabákových výrobků o 7,4 %. Stravování a ubytování stouply o 10,1 procenta a ceny ubytovacích služeb o 12,2 procenta.

„Ceny zboží úhrnem vzrostly o 7,0 procenta a ceny služeb o 6,7 procenta,“ upřesnil ČSÚ.

Zářijová inflace v meziměsíčním srovnání

V meziměsíčním srovnání tempo růstu spotřebitelských cen v září zpomalilo o 0,7 procenta. Na zpomalení se podílely především položky v oddíle rekreace a kultura, které zlevňovaly kvůli končící letní sezóně. Tempo růstu cen dovolených s komplexními službami zpomalilo o 21,9 %. Oproti srpnu v září zpomalil také růst cen u většiny potravin a nealkoholických nápojů. Ceny zboží úhrnem klesly o 0,7 % a ceny služeb o 0,8 %.

Meziměsíčně se snížily ceny:

  • ovoce o 3,8 %,
  • zeleniny o 2,9 % [z čehož ceny brambor byly nižší o 2,7 %],
  • vajec o 9,2 %,
  • polotučného trvanlivého mléka o 8,3 %,
  • vepřového masa o 1,8 %,
  • olejů a tuků o 2,2 %,
  • uzenin o 1,1 %
  • sýrů a tvarohů o 1,0 %.

„Meziměsíční pokles cen v oddíle bydlení byl způsoben především nižšími cenami zemního plynu o 3,6 %, elektřiny o 2,0 % a tuhých paliv o 1,3 %,“ dodávají zástupci ČSÚ.

I přes pokles inflace útrata českých domácností neroste

Naopak k růstu cen v meziměsíčním srovnání došlo podle dat ČSÚ v oddíle doprava. To především vlivem vyšších cen pohonných hmot a olejů o 2,8 procenta. V oddíle odívání a obuv vzrostly ceny oděvů o 1,1 procenta a ceny obuvi o 1,7 procenta. A s novým školním rokem došlo i k nárůstu cen vzdělávání, to o 5,8 procenta.

Poplatky v mateřských školách vzrostly o 4,5 procenta, školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 9,6 procenta. Poplatky za výuku jazyků rostly o 3,8 procenta, školné v základních uměleckých školách pak o 3,5 procenta a poplatky ve školních družinách o 3,8 procenta.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. To, že spotřeba domácností stále klesá, trošku koliduje s nižším inflačním odhadem ČSU. Spotřeba bude klesat i dál, tak jak se bude zvyšovat pokles průmyslu a nezaměstnanost. Číslo vypadá jako vytvořené na objednavku národní banky, aby mohla vysokou inflaci udržovat snížením sazeb a krmit spekulanty s aktivy. Očekávám, že inflace dále klesat nebude, naopak může zase stoupat. V téhle situaci je obtížené ekonomicky růst. Za chyby centrálních bankéřů občané draze zaplatí inflační daní, pro kterou nikdy nevolili.

    • Za chyby centrálních bankéřů … ale hlavně za suprchyby 5demoliční čety ! Nejde pořád dokolečka vše svádět na p. Babiše-Agrofert, zeleného somráka z UA … nyní už i na Izrael. Kde se ve světovém globále vlastně nic neděje, tam se mezi sebou rvou desítky let. To USA jsou jiní “střelci”, pokud se rozjedou už to jede opravdu ve velkém … jak se zbavit svého starého voj. šrotu ! — Spotřeba domácnosti neklesá v žádném případě, ale lidé na doporučení neumětelů, poradců i …. jezdí nakupovat za hranice, kde je levnější kdeco. Dokonce stav. firmy jezdí nakupovat materiál za hranice. Výrobci této komodity v Česku musí propouštět, není ve stavebnictví pro jejich výrobky odbyt mají plné sklady nejen tvárnic-cihel. Jen jeden příklad, ale toto není vina bankéřů, ani výrobce. Když za hranicemi je to stejná výrobní firma .. Soudruzi z 5hadů nadělali za 2. roky své hrůzovlády příliš moc chyb, slušně psáno !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here