I přes pokles inflace útrata českých domácností neroste

361
trzby
Foto: Redakce FinTag

Maloobchodní tržby v srpnu reálně meziročně klesly o 2,8 procenta. Jejich propad pokračoval i v meziměsíčním srovnání [-0,8 %]. Maloobchod klesá již šestnáctý měsíc za sebou. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Snížení maloobchodních tržeb v srpnu ovlivnil nižší prodej nepotravinářského zboží a potravin. Naopak růst tržeb si od letošního března udržel prodej pohonných hmot. Co se týče meziměsíčního srovnání, tak i pohonné hmoty klesly o 4,5 procenta, nepotravinářské zboží o 0,6 procenta. A tržby vzrostly pouze za potraviny.

„Maloobchod je v útlumu, který je zde patrný už od léta 2021, kdy byly reálné tržby v obchodech na svém maximu. Od té doby postupně spotřebitelé téměř soustavně omezovali nákupy v důsledku rostoucí inflace a všeobecné nejistoty,“ komentuje data hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

A shrnuje dopady inflace: „Domácnosti reálně nakupují o 5,4 % méně zboží než v roce 2019, i když v obchodech za toto menší množství zboží ponechávají o 22 % více peněz.“

Aktuální čísla podle Petra Dufka potvrzují hypotézu, že ani třetí čtvrtletí nebylo v české ekonomice ve znamení toužebně očekávaného restartu. V lepším případě lze dle něj hovořit o pokračující stagnaci, nicméně stále více to vypadá spíše na pokles ekonomiky.

Inflace a její další vývoj

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně vzrostly o 1,2 procenta. Meziročně stouply o 7,3 procenta. Celkově zůstávají maloobchodní tržby výrazně pod úrovněmi roku 2021. Důvodem je nedůvěra v ekonomiku a vysoká inflace. Vyhlídky příliš optimismu nedávají.

„Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku pravděpodobně dojde ke zvýšení inflace. To ale nebude způsobeno vývojem ekonomiky, nýbrž loňským Úsporným tarifem, který byl v rámci dat inflace započítán jako výrazné snížení cen elektřiny. Což pro meziroční vývoj inflace během čtvrtého čtvrtletí letošního roku znamená nízkou základnu,“ říká analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Podle něj tento vliv jsou zhruba tři procentní body. Pokud inflace bude v říjnu například devět procent, „skutečná“ pak bude „jen“ šest procent. A až na začátku příštího roku inflace skokově spadne.

Inflace v srpnu v Česku činila 8,5 procenta. Na pokračujícím zdražování se v srpnu podílely hlavně pohonné hmoty, u nichž ceny rostly tři měsíce po sobě. Ceny v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta. Meziročně byla inflace o 0,3 procentního bodu nižší než v červenci. Ceny zboží úhrnem letos v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta. Jen zmíněné pohonné hmoty a oleje meziměsíčně zdražily o 7,7 procenta. Dále rostly ceny elektřiny a nájemného z bytu shodně o 0,5 procenta.

Maloobchodní tržby a reálné mzdy domácností

Mzdový růst ve druhém čtvrtletí podle Polanského zklamal. Dosáhl necelých osm procent. V reálném vyjádřená tak zůstává průměrná mzda značně záporná.

„I tak je ale očekávaný letošní růst mezd poblíž procent vysoký. K růstu se reálné mzdy vrátí v příštím roce. Vliv bude mít jak slušný růst nominálních mezd, tak i pokles inflace do blízkosti inflačního cíle [2 %] centrální banky,“ odhaduje analytik.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Prvním důvodem je podle něj stále napjatý trh práce [nízká nezaměstnanost]. Druhým pak z jeho ex-post pohledu až příliš nízký růst mezd během loňského roku, který letos znamená vyšší mzdové požadavky zaměstnanců.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Slušní občané jen dodržují doporučení poradců 5demoliční čety. Jezdí levněji nakupovat za hranice tohoto vládou řízeného chaosu- bor..! I kontráš Pávek tak doporučil svým ovečkám, jak řekla jeho česká Lewinská, bývalá nejen mluvčí … no už ji za odměnu shání teplé místečko u voj. agr..NATO s humanitárním bombardováním ! Kde PePo uklízel špínu svých nadřízených …

  2. Když polovina Česka nakupuje v okolních státech, tak není divu. Dokonce i bývalý rozvědčík s důchodem, vojenskými výsluhami a prezidentským platem tam jede nakoupit. Je to plánované ožebračování národa. Čím chudší národ, tím lépe ovladatelný. A kdo má největší zájem ovládat Čechy a udělat si z nich kolonii?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here