Mondelēz International zainvestuje 1,5 mld. Kč do závodu v Opavě

992
Mondelez
Ředitel výrobního klastru společnosti Mondelēz v Česku Emmanuel Chilaud [vlevo] a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška [ANO] představují novou investici americké firmy v jejím opavském výrobním závodě. / Foto: Mondelēz CR/SK

Výrobce cukrovinek, americká společnost Mondelēz International, zainvestuje do svého závodu v Opavě 1,5 miliardy korun. Investice zahrnuje vybudování nejdelší elektrické pece na světě, ale i řešení na úsporu energií.

Firma uvedla, že součástí modernizace se stane i nová high-tech linka na sušenky Oreo. To podle ní upevní pozici Opavy jako největší továrny Mondelēz na sušenky v Evropě. Výrobní kapacita závodu se díky investici navýší o 37 tisíc tun sušenek ročně. Konkrétně u sušenek značky Oreo to představuje navýšení produkce o 63 procent.

„Opava je továrna budoucnosti hned ze dvou důvodů. Náš tým techniků a inženýrů propojí v Opavě inovativní technologie budoucnosti s výrobou potravin. Současná investice tak přirozeně navazuje na roky zdejší výroby sušenek a věřím, že ji zajistí i do budoucna,“ uvedl ředitel výrobního klastru společnosti Mondelēz v Česku Emmanuel Chilaud.

Celá produkce nové linky podle něj exportuje do zahraničí. Což podpoří prodeje sušenek Oreo v Evropě. Závod v Opavě bude i nadále vyrábět tradiční české sušenky Fidorka. A v Opavě setrvá rovněž výroba sušenek BeBe Dobré ráno, které se v Evropě prodávají pod značkou belVita.

Více než kilometr dlouhá výrobní linka

Novou více než kilometr dlouhou výrobní linku se stometrovou elektrickou pecí potravinářská firma vystaví v již dříve pořízené hale, kterou dosud ale nevyužívala. V evropském žebříčku půjde o druhou nejdelší výrobní linku. Tou první je už nyní funkční sesterská linka rovněž v opavském závodě.

„Nová linka s obsluhou necelých tří desítek zaměstnanců vyrobí přes deset milionů sušenek Oreo každý den. To je více než jen dodatečná výrobní kapacita,“ uvedl Emmanuel Chilaud.

Zentiva osadí střechy výrobních hal solárními panely

Pro zajištění rozšířeného provozu firma přijme 140 zaměstnanců se specializací od inženýrů robotiky po SMART operátory. Celý projekt zahrnuje i modernizaci přívodu elektrické energie do závodu a výstavbu zázemí pro zaměstnance.

„Projektem propojujeme to nejlepší z robotických technologií s moderní pecí. Zvýšíme tak bezpečnost zaměstnanců a pomůžeme snížit spotřebu energie. Díky peci budeme schopni snížit naši závislost na zemním plynu a omezit emise skleníkových plynů,“ uvedl Chilaud.

O společnosti Mondelēz International

Společnost Mondelēz International, Inc. působí ve více než 150 zemích po celém světě. S loňskými čistými výnosy ve výši přibližně 31 miliard USD [cca 73 mld. Kč] patří mezi největší výrobce sladkostí na světě. Do portfolia jejích značek patří: Oreo, belVita, TUC a LU. Dále čokoláda Cadbury Dairy Milk, Milka a Toblerone. Posledně jmenovanou značku čokolád firma od loňska vyrábí na Slovensku. Dříve ji ale vyráběla výhradně ve Švýcarsku.

Mondelēz International [Nasdaq: MDLZ] je součástí indexů Standard and Poor’s 500, Nasdaq 100 a Dow Jones Sustainability Index. Ty zahrnují výsadní americké firmy.

Vývoj kurzu akcií společnosti Mondelēz International 

[Zdroj: xStation5]

Společnost Mondelēz International působí v České republice a na Slovensku [dříve Kraft Foods, pozn. red.] od roku 1992. V pěti výrobních závodech [Lovosice, Opava, Mariánské lázně, Bratislava, Kostolné Kračany, pozn. red.], dvou obchodních jednotkách a centru sdílených služeb zaměstnává 2 900 lidí a prodává 500 výrobků pod 17 značkami. Mezi ně patří třeba i známé oplatky Opavia, sušenky BeBe Dobré ráno, jemné pečivo Brumík, Fidorka, čokoláda Figaro, oplatky Kolonáda, Miňonky a Tatranky nebo krekry TUC.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here