Amerika dá stovky miliard do vodíku. Platí to i pro Kalifornii

287
vodiku
Foto: Pixabay.com

Americký prezident Joe Biden zařadil Kalifornii společně se šesti dalšími americkými státy mezi příjemce grantu v celkovém objemu sedm miliard dolarů [cca 164 mld. Kč]. Peníze půjdou na využití vodíku v dopravě.

Zprávu přinesly Los Angeles Times v článku California to get up S1.2 billion in federal funds to expand hydrogen energy projects. Zlatý stát USA [v Kalifornii v roce 1848 odstartovala zlatá horečka, pozn. red.] z celkové dotace obdrží 1,2 miliardy dolarů [cca 28,4 mld. Kč]. Peníze použije na výstavbu vodíkových čerpacích stanic využívaných prostředky veřejné dopravy, technikou v přístavech a při dopravě těžkých nákladů. Právě tyto oblasti ve státě přispívají největším dílem k emisím skleníkových plynů a znečišťování ovzduší.

„Dnes se posunujeme od plánů k realizaci. K čistému a obnovitelnému vodíku, který je nutný k dosažení našich klimatických cílů,“ uvedl guvernér Gavin Newsom ve svém prohlášení.

„Kalifornský vodíkový hub sníží znečištění ovzduší, dodá energii našemu hospodářství a vytvoří stovky dobře placených pracovních míst,“ vyzdvihl.

Kalifornie byla jedním ze 30 uchazečů ve výzvě programu nazvaného U.S. Regional Clean Hydrogen Hub, který pochází z Bidenova plánu z roku 2021. Dalšími příjemci jsou oblast podél Mexického zálivu, severozápadní tichomořská oblast, Střední západ, Středoatlantská oblast, centrální a jižní oblast Apalačských hor a státy Minnesota, Severní a Jižní Dakota. Celkem se program týká šestnácti států napříč USA.

Čistý vodík nám pomůže, tvrdí Joe Biden

Americká vláda si od programu slibuje produkci až tří milionů tun vodíku ročně a snížení emisí oxidu uhelnatého o 25 milionů tun. To je ekvivalent 5,5 milionu automobilů poháněných spalovacím motorem. Uvedlo to ministerstvo energetiky, které program řídí.

Na federální úrovni by mělo být podle Bidena dosaženo nulových emisí do roku 2050. K tomu podle něj přispějí právě vodíkové huby.

„Pokud to neuděláme, pokud tohoto čísla nedosáhneme, svět se změní. Čistý vodík nám k tomu pomůže,“ uvedl prezident.

Lidovečtí ministři mají auta na vodík, chtějí jít příkladem

Biden uvedl, že větrná a solární energie už sice pomáhá dobíjet automobily a dodávat elektřinu domácnostem. Ale až dojde na těžký průmysl a dopravu, bude zapotřebí více energie, než jsou větrné a solární elektrárny schopny dodat.

„Tady je na řadě vodík. Vodík může pohánět průmysl, výrobu oceli a hliníku. Změní i dopravu – nákladní automobily, železniční dopravu i leteckou. Dostaneme se dál, bez dalšího zamořování atmosféry uhlíkem,“ vyjasnil americký prezident.

Investice do vodíku je riziko, tvrdí jiní

Vodík se vyrábí z různých surovin včetně zemního plynu, jaderné energie, biomasy a obnovitelných zdrojů, jako je vítr a slunce. Když se spaluje, vzniká voda nebo vodní pára, nikoliv oxid uhličitý. Kalifornský hub ho bude vyrábět výlučně z obnovitelných zdrojů a biomasy. Ostatní příjemci dotace budou experimentovat i s jeho jinými zdroji.

I když představitelé Kalifornie, Los Angeles a Washingtonu vítají vodíkový program jako impuls na cestě k uhlíkové neutralitě, najdou se i jeho kritici.

„Výroba vodíku je energeticky velmi náročná. I jeho výroba znečišťuje ovzduší. Je to trik, jak chce průmysl fosilních paliv dále zvyšovat své zisky. A představuje pro bezpečnost dopravy značné riziko,“ říká Marion Geeová z Climate Justice Alliance, koalice, která zastupuje regionální a městské environmentální organizace.

Vyjadřuje pochyby nad tím, zda je vodík skutečně zdrojem čisté energie. Obdobně hovoří ředitel Food and Water Watch California Chirag Bhakta. Ředitel organizace, která je velice aktivní v oblasti snižování emisí, upozorňuje, že produkce vodíku vyžaduje velkou spotřebu vody. Na každou megawatthodinu spotřebuje nejméně 5 000 litrů vody. Což ohrozí vodní hospodářství Kalifornie, která už nyní bojuje s nedostatkem vody.

„Situace v zásobování vodou je v Kalifornii kritická, zvláště nyní, kdy střídavě hrozí sucho a záplavy. A místo investic do trvale udržitelných opatření proti klimatickým změnám se naši politici obracejí k pochybným výhodám vodíku,“ řekl Bhakta.

Jeho organizace investice do vodíku v Kalifornii striktně odmítá. Jiní prosazují, aby se stát namísto drahé vodíkové alternativy spolehl na elektrifikaci.

„Využívání čisté energie pro pohon elektrických automobilů je mnohem efektivnější než ji používat na výrobu vodíku,“ uvedl programový ředitel Phase Out Polluting Fuels Programs Woody Hastings.

Kalifornie peníze na vodík i vodík vítá

Hlavní činnost kalifornského vodíkového hubu se soustředí do Los Angeles. Starostka města Karen Bassovou prohlásila, že vodíkový program „nás posune o krok blíže k dosažení cíle čistého ovzduší.“

„Soustředíme se na dekarbonizaci elektráren, přístavů a nákladní dopravy,“ doplnila ji místostarostka pro energetiku a udržitelný rozvoj Nancy Sutleyová.

Elektrolyzér v Napajedlech vyrobil první kilogramy vodíku

Ještě před 15 lety bylo Los Angeles závislé z 50 procent na dodávkách energie z tepelných elektráren. Příští rok se tento podíl má snížit na nulu. Což přinese snížení původních více než šesti milionů tun emisí. K velkému městskému projektu patří modernizace elektrárny, která je v systému zásobování města nejstarší. Dojde k jejímu přebudování na využívání vodíkových turbín. Vodík je důležitý ale i pro přístavy.

Cíl města využívat energii z vodíku zapadá do klimatických ambicí Kalifornie, podle kterých chce dosáhnout uhlíkové neutrality nejpozději do roku 2045. Zásobování čistou energií plánuje naplnit do roku 2035 a zákaz prodeje automobilů se spalovacím motorem pak po roce 2035.

Zapojené subjekty do programy pochyby nemají

Kalifornie požádala o zapojení do federálního vodíkového programu letos v dubnu prostřednictvím Alliance for Renewable Clean Hydrogen Energy Systems [ARCHES]. To je celostátní soukromá agentura se zaměřením na čistý vodík. Člen vedení ARCHES Dee De Myers říká, že Kalifornie je příkladem budoucnosti bez uhlíku.

„Neexistuje lepší místo pro představení přínosu čistého a obnovitelného vodíku a jeho roli, kterou může sehrát v dekarbonizaci naší ekonomiky. A současně vytvoří zelené pracovní příležitosti a zajistí trvale udržitelný rozvoj,“ uvedl Myers.

CPR AM uvedla nový tematický fond zaměřený na vodík  

Upozornil rovněž na to, že účast programu zapadá do celkové zelené politiky zlatého státu. Guvernér Kalifornie, demokrat Gavin Newsom, již podepsal zákon, kterým společnostem podnikajícím v Kalifornii přikazuje zveřejňovat objem jejich produkce skleníkových plynů. A svým podpisem stvrdil povinnost producentů ropy a zemního plynu podílet se na nákladech na zavírání starých vrtů.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. Než výroba vodíku by byla i možnost využít příliv-odliv .. Pokud bude Měsíc nad námi, tak příliv odliv bude furt … možná lepší než soláry s větrníky. Tento výzkum má budoucnost, aspoň jak jsem viděl v dokumentech tv. Prostě se mě to zamlouvá, ale nikomu svůj názor nenutím … Emiráty i okolní státy nemají pitnou vodu, to je taky pěkný světový průser .. zdraží své komodity nebo ne ? Ke kterým přišli jak slepý k houslím … Aby mohli z moře získat pitnou vodu .. nabobství, touha po “neskutečném”, hlavně zbytečných věcech … k životu je nejen u pouštních lupičů bezmezná …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here