Europoslanci jednají o PSD 3, téma jsou i platby v hotovosti

556
PSD_3
Foto: Pixabay.com

Evropští poslanci chystají aktualizaci směrnice a nařízení o platebních službách PSD 3. Velká diskuze se očekává kolem práva provozovatelů restaurací na platby v hotovosti, na které si zákazníci často stěžují i v České republice.

Europoslanci začali projednávat nová pravidla nebo spíše úpravy směrnice a nařízení pro platby na evropském trhu. Jde v podstatě o aktualizaci pravidel z roku 2017 známých jako PSD 2 nyní upravených na PSD 3.

„Nový rámec nepředstavuje úplnou revoluci pravidel platebního styku. Je to spíše jejich aktualizace a úprava s ohledem na nové trendy v placení či v digitálních technologiích,“ říká ke změnám Ondřej Kovařík [za ANO], člen Hospodářského a měnového výboru v Evropském parlamentu, jenž je hlavním vyjednávačem připravované směrnice.

Diskutované změny podle něj posílí hlavně ochranu spotřebitelů při platebním styku. Podle jednoho z návrhů má dojít k vyšší ochraně uživatelů například díky zavedení rychlého návratu odeslané platby na nesprávný bankovní účet. Dojde rovněž ke zjednodušení způsobu ověřování identity uživatelů nebo přístupů do elektronického platebního systému či bankovnictví. To při zachování maximální bezpečnosti.

„Obecně platí, že tato nová pravidla občanům i podnikatelům Evropské unie co nejvíce zjednoduší placení. A zároveň je ochrání před nekalými praktikami či podvody,“ tvrdí europoslanec.

Větší odpovědnost pro správce platebních systémů

Z návrhů na změny směrnice PSD 3 vyplývá, že poskytovatelé platebních systémů budou mít větší zodpovědnost. Zároveň ale i dostanou více prostoru pro vytvoření nabídky platebního styku se zákazníky například ve formě digitální peněženky nebo platby pomocí mobilních telefonů či hodinek.

„Budu chtít v nových pravidlech pro platby zohlednit několik dalších způsobů transferu peněz, přičemž právě mobilní telefon je spolu s chytrými hodinkami v poslední době tím nejrozšířenějším,“ říká Kovařík.

Živá diskuze se očekává i u tématu plateb v hotovosti v restauracích, které se i v České republice stalo po zrušení Elektronické evidence tržeb [EET] častým tématem. Zatímco obchodníci a provozovatelé restaurací tvrdí, že mají právo na to, chtít přijímat platby výhradně v hotovosti, zákazníci to vidí jinak a často volají po změně, aby si mohli v provozech sami vybrat formu platby.

Obědy výrazně zdražily. Lidé i proto dávají menší spropitné

„V Evropě, a ostatně ani v ČR, nepanuje jednoznačný názor. Debata se točí kolem toho, jestli má obchodník či majitel restaurace právo vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Což se klientům v dnešní době často může jevit jako návrat do minulosti,“ říká Kovařík.

Podnikatelé na stížnosti zákazníků reagují tím, že se mohou i zákazníci svobodně rozhodnut a pokud nechtějí platit hotově, pak mají jít do jiného podniku.

Změny směrnice PSD 3 nebudou hned

Dále europoslanci proberou i elektronické platby bez bankovního účtu. A řešení chtějí najít i ke zjednodušení systému plateb mýtného na silnicích.

„Díky novým pravidlům by měl být výrazně zlepšen systém takzvaného posíleného ověření uživatelů, který dnes známe například z plateb v e-shopech. Diskutují se výjimky z této povinnosti a zřejmě i další opatření pro plátce, která jim ověřování identity zjednoduší,“ přibližuje europoslanec Kovařík.

PSD2 přibliží zdejší bankovní služby standardu USA nebo UK

Balíček změn o platebních službách PSD 3 už se na půdě evropského Parlamentu projednává. Jednání zřejmě skončí počátkem příštího roku. Dokument navazuje na PSD1 z roku 2007, která připravila první právní rámec pro vytvoření integrovaného trhu platebních služeb v EU. Na tuto směrnici navázala v roce 2015 PSD 2. Ta stanovila pravidla pro všechny maloobchodní platby na domácích trzích i napříč členskými státy. Zároveň řešila překážky pro nové typy platebních služeb a zaměřila se na posílení ochrany a bezpečnosti spotřebitelů. Tato pravidla úřady loni přezkoumaly a na výsledky reagovaly aktuálně projednávanou upravenou směrnicí PSD 3.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here