Zentiva osadí střechy výrobních hal solárními panely

147
Střechy výrobních závodů společnosti Zentiva v pražských Měcholupech. Brzy se dočkají solárních panelů. / Foto: Redakce FinTag

Náklady společnosti Zentiva na výrobu jsou vysoké. A enormně vysoké jsou i ceny elektřiny a plynu, které navíc ještě vzrostou. Proto i Zentiva hledá úspory. Pomůže jí v tom nová fotovoltaická elektrárna v jejím výrobním areálu. 

Podle vyjádření společnosti ČEZ Esco, s níž Zentiva uzavřela smlouvu o instalaci fotovoltaiky na střechách výrobních hal v jejím areálu v pražských Měcholupech, se solární elektrárna „na Zentivě“ zařadí mezi ty největší v Česku. Fotovoltaický systém o výkonu téměř 1 MWp vyrobí zhruba 910 MWh čisté elektřiny za rok. To se podle zástupců ČEZ Esco rovná spotřebě přibližně 260 běžných domácností ročně.

„Zentiva patří k největším českým producentům léčiv, pro nás je tak stavba takto velké fotovoltaické elektrárny pro jednoho z lídrů trhu důležitou zakázkou,“ uvedl generální ředitel společnost ČEZ Esco Kamil Čermák.

Fotovoltaická elektrárna vznikne na čtyřech objektech výrobního závodu v areálu Zentivy. Celkem 2 132 solárních panelů pokryje střechy o rozloze téměř 5 000 m2. To odpovídá pro představu asi 25 tenisovým kurtům. Veškerou vyrobenou elektřinu firma spotřebuje. Elektřinu začne vyrábět ještě do konce letošního roku po připojení do sítě.

„Jedná se o první z několika fází, které budou následovat v následujících letech s cílem rozšířit kapacitu až ke 3 MWp. Pro potřeby flexibilního řízení se počítá i s různými formami akumulace energie,“ dodali zástupci ČEZ Esco.

Zentiva má velké zelené plány

Samotná Zentiva, která patří americkému investičnímu fondu Advent International [majetek ve správě v přepočtu za cca bilion korun, pozn. red.], plánuje do roku 2030 v rámci scope 1 a scope 2 uhlíkové neutrality. Fotovoltaika se tak stává dalším z důležitých pomocníků v jejím úsilí.

„Zentiva má ambiciózní cíle v oblasti ochrany životního prostředí. […] Už nyní pokrýváme veškerou naši spotřebu v našich výrobních závodech v Praze a Bukurešti pouze zelenou elektřinou, teď ji budeme mít ještě k tomu z vlastních zdrojů,“ říká Ines Windisch, Head of HR, Communications & Sustainability v Zentivě.

Zentiva Group má nového šéfa. Je jím Steffen Saltofte

A podnik se podle ní soustředí i na další oblasti snižování dopadů na životní prostředí. Jde například o investice do programů na zefektivnění využívání energií a vody či investice do zachování biodiverzity skrze zalesňování. V neposlední řadě má Zentiva zavedené moderní odpadové hospodářství. Pražský výrobní závod tak dosahuje nulového skládkování. Využívá rovněž principů cirkulární ekonomiky. V tomto případě předává některé obaly a materiály k dalšímu využití.

„Je skvělou zprávou, že o vlastní zelené zdroje energie má zájem stále větší počet firem napříč všemi obory podnikání,“ komentuje snahu Zentivy Kamil Čermák a dodává: „Každá další postavená fotovoltaická elektrárna pomůže v transformaci energetiky a přispěje ke zlepšení životního prostředí.“

ČEZ Esco spolupracuje i s nemocnicemi

Společnost ČEZ Esco spolupracuje i s nemocnicemi. Například fakultní Thomayerova nemocnice [FTN] nyní odstartovala velký projekt energetických úspor. Sníží tím spotřebu plynu a elektřiny minimálně o 30 procent. Projekt se dotkne 20 objektů v areálu FTN, které procházejí modernizací.

Projekt FTN za plného provozu realizuje sdružení společností Metrostav Diz a Enesa z holdingu ČEZ Esco. Energetická řešení se skládají ze zateplení, výměny veřejného osvětlení a instalace regulace vytápění místností podle způsobu i času využití. Součástí projektu je záruka na energetické úspory EPC [Energy Performance Contracting].

ČEZ ESCO koupila EP Rožnov. Ta realizuje tzv. čisté prostory

„Jsme vůbec první fakultní nemocnicí v Česku, která se rozhodla využít formu EPC, kdy nám dodavatel přímo úspory garantuje ve smlouvě. Jsme rádi, že část nákladů se nám rychle vrátí z dosažených úspor za energie,“ říká k modernizaci ředitel FTN Zdeněk Beneš.

Anebo jiný příklad: Fakultní nemocnice s poliklinikou v Nových Zámcích na Slovensku dokončila modernizaci svých provozů. Díky změnám v energetickém hospodaření ročně ušetří na nákladech až 780 tisíc eur [cca 20 mil. Kč].

Jde o největší energetickou modernizaci nemocnice na Slovensku. A znovu za ní stojí společnost ČEZ Esco. Takových příkladů, kdy poskytovatelé zdravotní péče hledají energetické úspory, je nespočet v Čechách, na Slovensku i jinde ve světě.

–DNA–

1 komentář

  1. Zločinné i neefektivní soláry tímto podvodem zaplatí všichni kteří potřebují léky … Že jde o podraz z totalitní EU nikoho nezajímá. Solár baroni si namastí kapsy … Vzpomeňte na supr podvod s řepkou do nafty. EUbolšev.. nařídili poskokům EU pěstovat řepku, přidávat do nafty jako ekologickou … Vše skončilo příliš velkým úspěchem této smečky zloduchů .. ale jen do jejich kapes. Nakonec tito dareb.. sami vše zakázali a svůj zločin svedli na pěstitele řepky, firmy které musely poslouchat tyto zloduchy atd ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here