Češi šetří na kvalitě jídla víc než jiné evropské národy

177
Cesi
Foto: Pixabay.com

Na ceny potravin jsou Češi oproti většině Evropanů citlivější. V případě dalšího zdražování by omezilo výdaje na nákupy jídla 59 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu Barometr Food mapujícího stravovací návyky lidí v Evropě.

Podobný postoj zastávají i naši sousedé. Slováci by šetřili v 60 procentech případů, Rakušané jsou s 53 procenty mírně zdrženlivější. Na jídlo si naopak nenechají sáhnout Italové. Výdaje by v kolébce středomořské kuchyně omezilo jen 29 procent z dotázaných.

„V západních a středomořských regionech je méně obvyklé, aby kvalita nebo množství potravin bylo tou první položkou, na které lidé v době krize začnou šetřit. Zdravá a vyvážená strava je zkrátka v jejich hodnotovém žebříčku mnohem výše,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Odvolává se na průzkum mezi zhruba 5 000 tisíci Čechy, který pod hlavičkou Evropské komise napříč evropskými státy připravila společnost Edenred. Podle něj si tři pětiny Čechů nyní více všímají vyváženého stravování. Evropský průměr ale činí až 76 procent.

„Češi si tuto důležitost uvědomují jen zřídka. S ohledem na rostoucí obezitu populace včetně dětí a vysoký podíl civilizačních chorob spojených se špatnými stravovacími návyky je potřeba o tom mluvit hlasitěji než dosud,“ říká Tomáš Prouza, který je i viceprezident Hospodářské komory ČR a poradce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [STAN].

Cena promlouvá i do výběru oběda

Nikoho nezajímají denní nabídky restaurací tolik jako Čechy, zjistil průzkum. Při výběru restaurace se denním „meníčkem“ řídí 82 procent tuzemských strávníků. Což je největší podíl v Evropě vůbec.

Vybíráte restaurace podle denního menu?

[Zdroj: Barometr Food]

Silný vztah k denním nabídkám mají podle průzkumu i Slováci, kde k nim přihlíží tři čtvrtiny respondentů. V souladu s evropským průměrem [60 %] jsou naopak naši další sousedé – Rakušané [55 %] a Poláci [60 %]. Naprostým opakem českých a slovenských strávníků jsou například Italové. Denní nabídka při výběru restaurace na oběd zajímá třetinu z nich.

S tím podle Anety Martiškové ze společnosti Edenred, která průzkum koordinovala, souvisí nabídka zdravých pokrmů. A ta je výběrovým kritériem jen pro polovinu českých strávníků.

Oběd za 180 či 200 Kč bude normální, říká Tomáš Popp

„Co se týče zdravého stravování, Češi například i během oběda obvykle přenechají iniciativu restauracím, jejichž nabídce důvěřují. Denní menu jim v tomto ohledu zpřístupňuje kvalitní teplé jídlo za výhodnější cenu,“ říká a dodává: „Mnohdy však obědváme ve spěchu a nepohodlí, a úspoře času podřizujeme výběr restaurace. Ve 3 ze 4 případů totiž zvažujeme i to, jak daleko se nachází od kanceláře či místa pracoviště.“

Češi a rozvážka i vyzvednutí hotového jídla

I přes snahu šetřit čas ovšem Češi ve srovnání s ostatními evropskými státy méně sahají po možnosti rozvážky nebo vyzvednutí si hotového jídla. Často tyto služby využívá jedenáct procent z nich. Vůbec nikdy téměř třetina. Výrazně se tak vymykáme trendu střední Evropy. Na Slovensku si jídlo často objedná hned 25 procent lidí, v Rakousku 24 procent.

Obědy výrazně zdražily. Lidé i proto dávají menší spropitné

„Výsledky průzkumu odpovídají našim datům o platbách za stravování během oběda. V září bylo provedeno u rozvážkových služeb lehce přes devět procent plateb za obědy. Na celkové útratě se však podílely z 22 procent,“ říká Martišková.

Zdravé recepty kuchaře Dragana >

Nechat si oběd doručit do kanceláře je tedy spíše vzácná záležitost. Populární jsou hlavně skupinové objednávky. To třeba jako součást firemních a teambuildingových obědů, říká.

–DNA–

1 komentář

  1. Nešetří i šetří .. po převratu89 tkz. demokraté odsoudili potravinářské normy se vším všudy jako přežitek doby, zfanatizovaní hlúpí havlovci i toto jste docurw… Dnes by jsme takové potravinářské normy potřebovali více, než koza drbán.. Fialová smečka vše svede na Agrofert-Babiš, obvyklá lež těchto nových soudruhů s teologem v čele … Agrofert dodává na trh pouze 13% ze všech těchto potravinářských produktů, tak co ten zbytek podvodníků s kvalitou ? Tito zbývající sosají dotace ve stejné výši jako Agrofert … velmi objektivní media včetně čt+primanews to už ale nezajímá, proč asi ? Pamětníci, stačí porovnat salám Gothaj, špekáčky nebo pařížský salát atd. ! Vše bylo podle nějakých norem, což bylo správně !! To je safra rozdíl, nejen v chuti, ale mladým zfanatizovaným havloidům -euhujerům to už nic neříká, přitom nejvíce řvou, sprostě útočí na důchodce, tím vlastně i na své rodiny aniž si to při své deb.. uvědomují … Jo fialovi soudruzi, rozum s intelektem se ani v apatykách Dr. Max nekoupí

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here