Česká ekonomika se v tom plácá od covidu, říká analytička

340
ekonomika
Vedoucí analytického týmu Cyrrus Anna Píchova na přednášce cyklu #VitěznéPortfolio. / Foto: Redakce FinTag

„Viděli jsme velkou robustnost a sílu, jakou má americká ekonomika, jejíž vývoj bude i nyní dál klíčový pro finanční trhy,“ říká v debatě #VítěznéPortfolio vedoucí analytického oddělení společnosti Cyrrus Anna Píchová.

A dodává: „Takovou sílu a robustnost můžeme my v Evropě jenom závidět. Zvlášť, když vidíme, jak se v ´tom´ evropská ekonomika rok plácá. A česká ekonomika se v tom plácá od covidu. O nějakých růstech se nám může jenom zdát.“

Podle ní ekonomika v USA obdivuhodně ustála a vstřebala vyšší úrokové sazby tamější centrální banky FED. Přesto dodává, že ke zpomalení americké ekonomiky nakonec dojde nejspíš už v příštím roce. To kvůli setrvačnosti působení vyšších úrokových sazeb.

„Víme, že ten příští rok nebude z pohledu USA tak dobrý a na trzích bude chybět nějaký růstový katalyzátor. To ale neznamená, že bychom měli z toho trhu vyskočit. Pokud máte rádi aktivní správu portfolia, tak se budou rodit zajímavé příležitosti. Budou se dát vytipovat a nakoupit zajímavé akciové tituly,“ vysvětluje v debatě Anna Píchová.

Podle ní investory nečeká v nejbližší době býčí trend. A to proto, že makroekonomické prostředí nenabízí příliš důvodů k optimismu. Investoři se stanou svědky risk-on, risk-off vln bez výraznějšího růstového trendu.

Dluhopisový trh je enormně zajímavý, říká Jan Macek

V debatě #VitěznéPortfolio dále vystoupil investiční specialista společnosti Conseq IM Jan Macek. Ten připomněl, že aktivní investice i jen do amerických akcií vyžadují pevné nervy. Sám Macek se nyní soustředí zejména na dluhopisy, které podle něj nesou zajímavé zhodnocení bez rizika. A vysvětlil i proč.

„Jsme v takové zvláštní době, ono se to těžko vnímá, když v té době jsme. My teď ale žijeme v době, která je typická tím, co covid a globální pandemie způsobila. Zamrzly ekonomiky, fabriky zavřely, lidi zůstali doma. Když jste vláda, tak uděláte všechno proto, abyste lidi a fabriky podpořili. Spustíte všechny možné podpůrné programy,“ uvedl.

A podpora vlád i centrálních bank ekonomice podle něj zafungovala. Avšak i přinesla dlouho nevídanou vlnu vysoké inflaci. Zaplavení ekonomiky penězi v době covidu je podle něj jedním z hlavních důvodů inflace v Česku, Evropě i dalších zemích.

Růst globální peněžní zásoby ve světě v bil. USD

[Zdroj: Bloomberg]

Reakcí centrálních bank bylo zvýšení úrokových sazeb. A i když inflace například v Česku již klesla z hodnot kolem 18 procent na 7 až 8 procent, cesta k 2% inflačnímu cíli centrální banky podle něj bude obtížná a komplikovaná.

„A právě tato situace, to, co se stalo, akcelerovaly investice do dluhopisů,“ tvrdí Jan Macek a dodává: „Došlo k obrovskému růstu výnosů na dluhopisovém a peněžním trhu. Vidíme to na spořicích účtech, anebo si přes vybrané podílové fondy sáhnete na celý 7% výnos.“

Vývoj 10letého státního dluhopisu ČR

[Zdroj: Conseq IM]

Podle Macka tak dluhopisy nabízejí investorům nebývalou příležitost dosahovat vysokých výnosů na bezpečném cenném papíru.

„Já se pro nejbližší roky upínám k dluhopisům. A chci si z toho trhu odnést co nejvíce to půjde,“ nastiňuje svoje investiční plány.

Co se odehraje na trzích příští rok

Podle Anny Píchové letošní rok ukázal, že nemá smysl propadat pesimistickým náladám. To proto, že trhy na začátku roku rostly. Také ale vyzdvihuje, jak trhům letos prospěla vlna zájmu o nástup umělé inteligence. Podle ní naposledy ochabující trh podpořilo rozhodnutí FEDu nezvedat úrokové sazby.

„Ve všech ekonomikách vidíme deinflační proces. Najednou se změnilo vnímání investorů, že ta horší makroekonomická data nemusí být vždy jen špatnou zprávou. To kvůli tomu, že FED nebude zvedat sazby,“ vysvětluje.

A opět se vrátila k tomu, že bude velice záležet na tom, jakým způsobem překoná americká ekonomika příští rok. Přičemž někteří z analytiků předpovídají americké ekonomice recesi. Na druhou stranu tu jí předpovídali již letos. A prozatím se v odhadu netrefili. Naopak americká ekonomika dál roste, i když nyní referuje o slabším růstu nových pracovních míst než v minulých měsících.

–DNA–

Kompletní záznam debaty je ke zhlédnutí zde! Více o projektu #VítěznéPortfolio a výběr toho nejlepšího z debat ve formě podcastů najdete zde!

1 komentář

  1. Amicovid-19 vyvinutý voj. laboratořemi v USA i na UA, kdy zároveň zkoumali neúčinné vakcíny, které pak pár jednotlivcům přinesly stamiliony dolarů, včetně tkz. politikům … Kteří se postarali o nucené vakcinace oveček … a platila to st. kasa. V Česku tohoto swi… využila tehdejší opozice k dalšímu vládnímu převratu .. jen si naivní … vzpomeňte co bylo a co je dnes. Až jsou hlú.. řvouni z nového náboženství antibabiš u moci, najednou je to jen obyčejná chřipečka, nejsou základní léky na horší nemoci … takové podlé farizeje jste navolili ? Za 2. roky ne.vládnutí vše svádět na Babiše je sprostá podlost od amoráních poskoků vatikánské sekty v čele s velikášským teologem opojeným svou mocí, hnusděs … Slušní nevoliči hrůzovládu 5smečky hyen musí trpět s vámi, aniž by chtěli … Amicovid-19 byl superpodvod na svět, ale jen na ten bohatší jak “je” lépe ovládat i jim poroučet … chudé ekonomiky států v Africe, Indonésii, jižní Americe … na tento podraz z USA neměly-nemají peníze … proběhlo tam vše jako by nic nebylo … Řvali jen ti, kteří se chtěli taky osobně obohatit …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here