Dělá vám šetření problémy? Poradíme, jak na to

258
setreni

Máte pocit, že se vám peníze z účtu rychle ztrácejí? Nedaří se vám šetření tak, jak jste si představovali, a to i přesto, že vyděláváte více? V tom případě si udělejte přehledný rodinný rozpočet. Zjistíte, kam peníze mizí a kde můžete ušetřit.

Sepište si své výdaje a příjmy

Díky rodinnému rozpočtu zjistíte, za co utrácíte a s kolika penězi vlastně hospodaříte. Nejprve si sečtěte čisté příjmy veškerých členů domácnosti. Nezapomeňte sem započítat také příspěvky a benefity od zaměstnavatele. Pokud dostáváte finanční příspěvky od státu, zahrňte je do příjmů také. Může se jednat třeba o rodičovský příspěvek, příspěvek na bydlení nebo jakýkoliv typ důchodu. Mezi příjmy počítejte i alimenty na dítě, příjmy z dluhopisů, nájmů atd.

Výdaje si rozdělte na nezbytné a zbytné
  • Nezbytné výdaje – jde o závazky, které musíte každý měsíc platit, abyste mohli fungovat a měli kde bydlet. Patří sem třeba splátka hypotéky, nájem, zálohy za energie a vodu, náklady na dopravu a jídlo, placení služeb, pojištění, případně splátka půjčky.
  • Zbytné výdaje – zbytné výdaje jsou takové, které neovlivní váš život, pokud je vynecháte nebo omezíte. Zpravidla se jedná o výdaje za kulturu, jídlo v restauracích, volný čas atd.

3 nejoblíbenější metody šetření

Když už znáte své příjmy a výdaje, je na čase se naučit s penězi správně hospodařit. Pomoci vám mohou tři ověřené metody.

  1. Procentuální metoda – znamená, že si peníze rozdělíte do 3 skupin v různých procentuálních výškách. 50 % vašeho příjmu by mělo pokrýt nezbytné výdaje. 20 % z příjmu šetřete. 30 % vašeho příjmu by měly tvořit výdaje za věci, které vám dělají radost.
  2. Obálková metoda – možná jste ji viděli už u svých rodičů. Ti si pravděpodobně peníze každý měsíc rozdělovali do papírových obálek. Z každé obálky se pak platilo něco jiného. I vy si můžete peníze odkládat do papírových obálek.
  3. Spořící účty – U některých spořících bankovních účtů je možné si nastavit automatické odložení peněz, například fixní částkou, trvalou platbou nebo třeba procenty z platby.

Jak vyřešit neočekávaný vyšší výdaj?

Nečekané výdaje například za nákup nové chladničky, která nečekaně odešla nebo za opravu automobilu, kterým musíte jezdit do práce, nepřichází nikdy vhod. Jak je vyřešit? Buď sáhněte do úspor, nebo využijete možnost půjčky. Výhodou nebankovní půjčky je rychlé sjednání a připsání na účet a mnohdy možnost flexibilního splácení.

Kdy se pro ni rozhodnout? Zejména v případě, že vám její splácení nebude dělat problémy [podívejte se do svého rodinného rozpočtu]. Rychlá půjčka pokryje vaše nečekané výdaje. Dobře si ale vyberte společnost, která nabízí sjednání půjčky ihned. Zajímejte se o její historii, jméno a způsob sepsání smluv. Smlouvy by měly být jasně pochopitelné.

5 tipů, jak ušetřit a přilepšit svému rozpočtu

Zajímá vás, na jakých místech a za co můžete ušetřit, případně, jak přilepšit svému rozpočtu?

  1. Prodejte věci, které vám nepřináší radost, nebo je nepotřebujete.
  2. Neutrácejte za nové oblečení, pokud to staré ještě slouží.
  3. Neutrácejte za předražené kávy v populárních řetězcích a raději si pořiďte kávovar a kvalitní kávu domů.
  4. Nekupujte si stále nové knihy, ale raději začněte chodit do knihovny.
  5. Domluvte se s rodinou na maximální ceně za dárky.

–Adman’s Choice–

1 komentář

  1. Velmi chytří radilové zkuste 3. roky žít za minimální mzdu v nájemním bytě se 3. dětmi, platit všechny faktury i pojištění za auto+ děti+ sebe, manželka na mateřské. Za své kopit dětem věci do školy, kroužky, školní výlety …. Bez auta na městysu si ani nečichnete. Pak se hlúpí havlisté-sluníčkáři apod. lůza z VUMLů-FF diví, že velmi přizpůsobivá menšina, ale taky nikdy nepracující se má nakonec ve výsledku 33 let lépe, poněvadž vše dostanou zadarmo i to na co nemají nárok …. Než tito snažící se nakonec proti těmto … jsou tito poctiví pracující chudáci a bez babiček by si v tomto zločinném popučovém režimu ani nečuchli

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here