Česká ekonomika se nachází ve znatelném propadu 

613
ceska_ekonomika
Ilustrační foto: Škoda Auto

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně propadla o 0,3 procenta. Meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve svém předběžném odhadu hrubého domácího produktu [HDP] to uvedl Český statistický úřad [ČSÚ].

„Meziroční pokles HDP negativně ovlivnily nižší výdaje na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorba hrubého kapitálu. Pozitivní vliv měla zahraniční poptávka,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

V mezičtvrtletním srovnání došlo k poklesu hrubé přidané hodnoty [HPH] ve většině odvětví národního hospodářství. Negativní vliv měl především průmysl a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Naopak se dařilo informačním a komunikačním činnostem a profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem.

Zástupce zaměstnavatelů česká ekonomika ve třetím čtvrtletí nenadchla. Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] říká: „Odhady za třetí čtvrtletí rozhodně dobrou zprávou nejsou.“

Podle něj aktuální čísla a dosavadní ekonomický výkon ukazují, že Česko letos v podstatě uvízlo na hraně stagnace a mírné recese. Je zároveň jednou z mála zemí v EU, které dosud nepřekonaly předcovidovou úroveň.

„Restart tuzemské ekonomiky komplikují například dopady předešlých inflačních tlaků a zejména vysoké ceny energie. Ty se propisují i do nižší spotřeby. Většina průmyslových odvětví se již měsíce potýká s úbytkem zakázek. Dalším limitem pro naše exportně orientované hospodářství je nepříliš pozitivní ekonomická situace u našich hlavních obchodních partnerů v Německu a obecně v eurozóně,“ upozorňuje.  

Česká ekonomika ve 3. kvartále a názory analytiků

Hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek shrnuje aktuální výsledky do jedné věty: “Nejprve to byla mělká recese, pak stagnace a nyní opět pokles”.

„Chabé výsledky české ekonomiky jdou na vrub vysoké inflace. Ta degradovala reálné příjmy domácností. A tím pádem podlomila jejich kupní sílu. Navíc negativně ovlivňuje spotřebitelský sentiment, snižuje tak ochotu nakupovat. Místo toho, aby lidé začali znovu nakupovat a investovat, vydávají více peněz z rodinných rozpočtů za dražší energie a potraviny,“ vysvětluje.

I Petr Dufek poukazuje na slabší zahraniční poptávku. Podle něj je už nyní jisté, že HDP za celý letošní rok poklesne a ČR se ještě více vzdálí předcovidové úrovni.

„Naděje přijde až s novým rokem, kdy dojde k razantnímu poklesu inflace a k mírnému narovnání reálné příjmové situace. Doběhnout předcovidovou úroveň HDP se v příštím roce nejspíš podaří, avšak v případě kupní síly domácností to bude běh na delší trať,“ říká Dufek.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla víc, než se myslelo

„Dnešní data potvrdila, že útlum české ekonomiky pokračuje, a že je navíc výraznější, než se čekalo,“ komentuje aktuální data ČSÚ analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Za jednu z hlavních příčin spolu s nízkou spotřebou domácností uvádí dopady ochlazení vývoje v Německu. Tu ovlivňuje zhoršení poptávky v Číně, ztráta ruského trhu a energií a špatná nálada německých firem a domácností.

Předjímá i reakci centrální banky na výsledky české ekonomiky za třetí čtvrtletí. Podle něj jsou hodnoty HDP jasně protiinflační.

„Dle nás je konzistentní s potřebou snížit sazby. Tuto potřebu nicméně vidíme v české ekonomice již od léta, kdy vedle utlumené domácí poptávky začalo docházet ke zhoršení poptávky zahraniční. Je ale otázka, jak se bankovní rada tento týden rozhodne. My se mírně kloníme k tomu, že v listopadu se sazby ještě nezmění a k jejich poklesu dojde v prosinci,“ tipuje.

Firmy žádají pomoc a zlepšení se neočekává

Bohuslav Čížek ze SP ČR v souvislosti s výkonem české ekonomiky tvrdí, že teď více než kdy jindy je nutné zavést prorůstová opatření od zlepšení podnikatelského prostředí a výrazného zjednodušení povolovacích procesů až po efektivní podporu klíčového byznysu. Čímž má na mysli například zatraktivněním daňových odpočtů na výzkum a vývoj.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

„Česká ekonomická mizérie pokračuje. […] Ani ve zbytku roku nelze čekat výrazné zlepšení. Ochlazování průmyslového sektoru se bude spíše dále prohlubovat a od spotřebitelské poptávky si lze slibovat maximálně mírné zlepšení,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

A upřesňuje, že celoročně česká ekonomika prakticky jistě míří do záporu. Přičemž realisticky se mu jeví pokles zhruba o 0,4 procenta. I si tipuje rozhodnutí bankovní rady ČNB. Jedná se o další argument ve prospěch snížení základní úrokové sazby na nadcházejícím listopadovém zasedání, tvrdí.

–DNA–

1 komentář

  1. Á safra, na to se přišlo pozdě … Rozumní nevoliči zákeřné 5kolky toto vše věděli už před volbami, že tato teologova smečka darebů se jde do vlády jen obohatit, leštit si morálně ušmudlaná trika … Učitelé jim byli stejní … z popučové 20. leté doby. Kdy pohrobci zločinné OF řádili jako urvaní z řetězů za éry vény láhev s podkoním orlík … —Jak bylo včera řečeno v tv. “Členové vatikánské sekty z KDU se vždy přidali-přidají k jakémukoliv režimu, kdykoliv uhnou ze svých zásad … jen když z toho budou mít prebendy pro sebe … můžou se zvát jak chtějí.” Borec řekl pravdu, teda měl odvahu říct toto v tv. —To že se tito povedení sektáři … přidali i k fašismu-nacismu, pak ke komunistům, po převratu89 se opět přidali k těm nejhorším .. to si už nedovolil říct, to je 34. let tabu !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here