Americká ekonomika se ve 3. čtvrtletí vrátila k růstu

471
americka
Americká ekonomika hlásí ve 3. čtvrtletí návrat k růstu. Oživení v USA zažívají spolu s dalšími sektory zbrojařské firmy. Na obrázku je výroba letounů F-35 Lightning. Ty nyní v USA poptává i Česká republika. Dodací lhůty jsou ale dlouhé. / Foto: Lockheed Martin

Americká ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 2,6 procenta po poklesu o 0,6 procenta ve druhém kvartálu. Ve své předběžné zprávě to včera [27.10.] oznámilo americké ministerstvo obchodu.

Největší ekonomika světa se tak vrátila k růstu po dvou čtvrtletích poklesu za sebou. V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt [HDP] USA klesl o 1,6 procenta. Ve druhém po revizi o 0,6 procenta.

Aktuální růst HDP USA v období od července do konce září překonal očekávání analytiků, kteří tempo v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 2,4 procenta.

O největší příspěvek k solidnímu růstu v Q3 se zasloužil zahraniční obchod. Ten těžil především ze zpomalení dovozů, které se v předchozích čtvrtletích hromadily v amerických přístavech,“ říká analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen.

HDP USA: Mezičtvrtletní růst v procentech [sezonně očištěno]

[Zdroj: U.S. Bureau of Economic Analysis]

Podle něj americká ekonomika těžila i z růstu firemních investic. A na oživení může ukazovat i 0,7% pokles firemních zásob. Americké hospodářství se nicméně nadále potýká s negativními důsledky vysoké inflace a růstu úrokových sazeb.

„Motor americké ekonomiky tak lehce ztrácí dech s ohledem na vysokou inflaci, která vyvíjí tlak na bilance domácností. Navíc vyšší úrokové sazby se již podepisují na poklesech tamního nemovitostního trhu,” komentuje analytik KB.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech přesto už v září zpomalilo třetí měsíc za sebou. Míra inflace klesla na 8,2 procenta ze srpnové hodnoty 8,3 procenta. V červnu se inflace vyšplhala na čtyřicetileté maximum 9,1 procenta.

FED zřejmě příští týden dál zvýší úroky

Americká centrální banka [FED] se nyní pomocí zpřísňování měnové politiky snaží dostat inflaci pod kontrolu. Analytici i proto předpokládají, že FED příští týden opět zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu. Zvyšování úroků pomáhá brzdit inflaci, obvykle však má negativní vliv na hospodářskou aktivitu.

Americký FED nezklamal očekávání a zvýšil úroky

Šéf FEDu Jerome Powell již dříve varoval, že přísná měnová politika nutná k potlačení vysoké inflace bude americké domácnosti a podniky bolet. Její dopady se podle něj projeví vyšší nezaměstnaností a možná i hospodářskou recesí. Na druhé straně cenová stabilita podle jeho názoru neprospívá nikomu.

Bez cenové stability ekonomika nefunguje pro nikoho

Vyšší úrokové sazby mají negativní vliv na spotřebitelské výdaje, které v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. Ve třetím čtvrtletí růst spotřebitelských výdajů zpomalil na 1,4 procenta ze dvou procent ve druhém kvartálu.

V 2. čtvrtletí americká ekonomika spadla do recese

O 0,9 procenta [následně došlo k revizi, viz níže] klesla americká ekonomika v letošním 2. čtvrtletí. Po 1,6% poklesu v 1. čtvrtletí šlo o druhý propad v řadě. Ekonomika USA tak propadla do recese. Analytici a americký prezident ale tvrdili, že situace není zdaleka tak zlá, jak vypadá.

Ekonomika USA je v recesi. Klesla i ve druhém čtvrtletí

Tomu odpovídala následná revize výsledku HDP směrem k mírně lepšímu. HDP Spojených států nakonec klesl mezičtvrtletním anualizovaným tempem o 0,6 procenta Za revizí stál lepší vývoj soukromé spotřeby, která byla mezičtvrtletně vyšší o 1,5 % [revize z 1,0 %].

Ani revize ale nezměnila skutečnost, že ekonomika USA ve 2. čtvrtletí upadla do technické recese. Což tehdy nepřekvapilo analytiky, ale do nového světla postavila tvrzení guvernéra Jeroma Powella. Ten před zveřejněním dat [27.7.] hovořil o tom, že ekonomika USA v recesi není a ani do ní nemíří. Odvolával se na solidní spotřebu domácností a rychlý růst nových pracovních míst.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Tak takhle se to dělá! Energie pro firmy je tam 6x levnější než v Evropě a stát přes mohutné zbrojení, cca 3,9% HDP, dává velké zakázky nejen vývoji, ale i výrobě špičkové techniky, na které si pak vývozem pro zahraniční zákazníky namastí kapsu nejen ti výrobci, ale přes daně i stát, aby měl o to více na zbrojení. No a ti, jejichž představitelé, kteří mají plnou hlavu například toho, jak na státní budovu v době státního svátku vyvěsit všechno možné a ještě ztrácet čas ne ekonomikou, ale jak se tím pochlubit, to pak nejlépe na dluh dětí a vnuků draze koupí. Je to logické, kvalita je vždy drahá. No a z vydělaných peněz se pak mohou nadále vyvíjet ještě lepší a ještě špičkovější výrobky a tím pádem bude i do budoucna zákazníků a peněz více než dost. Prostě kdo umí, ten umí a truhlík přemýšlí, co na budovu ministrerstva, kromě české vlajky ještě vyvěsit a jeho společníci jak se nejlépe ještě více natřít na zeleno.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here