Putin vyvlastnil podíly rakouské OMV a německé Wintershall Dea

2435
Wintershall_Dea
Foto: Wintershall Dea

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil zabavit miliardové podíly rakouské firmy OMV a německé Wintershall Dea v projektech na těžbu plynu v arktické části Ruska. Jde o největší zabavení zahraničních aktiv v Rusku.

Uvedla to agentura Reuters. Podle prezidentských dekretů zveřejněných v úterý [19.12.] pozdě večer mají podíly obou společností na ložisku Južno-Russkoje a na projektech Achimov přejít pod nově založené ruské firmy.

Wintershall Dea, což je společný podnik BASF a investiční společnosti LetterOne ruského miliardáře Michaila Fridmana, se chystal z Ruska odejít. Ruská aktiva tvořila přibližně polovinu produkce Wintershall Dea. Společnost OMV se ze země stáhla v loňském roce.

BASF uvedl, že se o této informaci dozvěděl ze zpráv a že v současné době situaci podrobně analyzuje. Společnost loni vykázala čistou ztrátu, která byla částečně výsledkem znehodnocení majetku za 7,3 miliardy eur [cca 179 mld. Kč] způsobené z velké části právě vyčleněním Wintershall Dea AG v Rusku.

OMV již dříve uvedla, že ztráty způsobené odchodem z ruského trhu budou činit 1,5 až 1,8 miliardy eur [cca 37 až 44 mld. Kč].

Úterní Putinovy dekrety formalizují ztrátu kontroly, kterou obě společnosti signalizují od letošního ledna. Dekrety zabavení podílů zdůvodňují ochranou národních zájmů a připomínají podle nich nezákonné a nepřátelské kroky Západu ve vztahu k ruským aktivům.

Wintershall Dea a OMV převezme Gazovyje a Sogaz

Jak ložisko Južno-Russkoje, tak projekty Achimov se nacházejí v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu na Sibiři. Podle dekretů mají být podíly v projektech Achimov převedeny na speciálně zřízené společnosti s ručením omezeným a následně nabídnuty k ocenění a prodeji málo známé společnosti s názvem Gazovyje technologie.

Aktiva OMV budou následně prodána akciové společnosti Sogaz, která poskytuje pojištění ruské plynárenské společnosti Gazprom. Výnosy z prodeje budou uloženy na zvláštní účty jejich bývalých zahraničních vlastníků. Všechny dříve platné podnikové smlouvy podle dekretů pozbývají platnosti.

Putin si udělal ze západních firem výnosnou dojnou krávu

Vladimir Putin se k tomuto kroku rozhodl poté, kdy Západ podle Putina vyhlásil Moskvě ekonomickou válku. Západní státy začaly Rusko ekonomicky i politicky izolovat kvůli tomu, že Putinův režim loni v únoru vojensky napadl Ukrajinu.

Ruští podnikatelé už získali kontrolu nad některými významnými západními aktivy v Rusku. Je mezi nimi například osm pivovarů Carlsberg a podniky francouzského výrobce jogurtů Danone. Podle kvalifikovaných odhadů západní společnosti, které ohlásily odchod z Ruska, přišly o více než 103 miliard dolarů [cca 2,3 bil. Kč].

I západní státy zmrazují ruský majetek

Na Západě zmrazily politické instituce ruská státní aktiva v hodnotě stovek miliard dolarů a také majetek ruských podnikatelů a investorů. Německo loni převzalo kontrolu nad významnou ropnou rafinerií Schwedt, která patří Rusku a která dodává 90 procent pohonných hmot do Berlína.

Evropští vůdci již schválili bezprecedentní plán na využití zisku ze zmrazených ruských státních aktiv ve prospěch Ukrajiny. Vyzvali Evropskou komisi, aby k tomu připravila právní podklad. Ruské peníze chtějí použít na rekonstrukci Ukrajiny.

„Je nutné rozhodnout, jak využijeme mimořádné příjmy soukromých společností plynoucí ze zmrazených ruských aktiv na podporu rekonstrukce Ukrajiny. A to tak, aby to odpovídalo unijnímu a mezinárodnímu právu. Evropský výbor vyzývá Evropskou komisi, aby proces urychlila s ohledem na podané návrhy,“ citoval nedávno list Politico aktuální dokument EU.

Zmrazené ruské peníze v EU nedají politikům spát

V EU, pobaltských zemích, Dánsku, Švédsku, Finsku a Polsku se ve prospěch tohoto návrhu vyjádřili kladně. Avšak některé země, včetně Francie a Německa, mají o návrhu pochybnosti. Obávají se právních následků a rozkolísání evropského práva. Pochybnosti má i Evropská centrální banka.

Ze zhruba 300 miliard dolarů [6,8 bil. Kč] ruských zahraničních rezerv zmrazených v zemích, které se podílí na sankcích vůči Moskvě, je více než 200 miliard [cca 4,5 bil. Kč] „zaparkováno“ v Evropské unii. Například jen belgická clearingová banka Euroclear spravuje 180 miliard eur [cca 4,4 bil. Kč] ruských státních aktiv, z nichž se za prvních devět měsíců tohoto roku generoval zisk ve výši tři miliardy eur. V Lucembursku dále sídlí Clearstream, další clearingová banka, která rovněž spravuje ruské cenné papíry.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Je jedno, jestli chtějí evropští politici ukrást majetek Ruska nebo jiné země. Je jedno, jakým způsobem to provedou. Každý člověk na světě bude od té chvíle vědět, že tady se krade. Každý moudrý podnikatel nebo státník si hoooodně důkladně rozmyslí, než dá 1 cent na evropský účet. Krádež zůstane krádeží! Poskvrní pověst zemí, které se na ní budou podílet. A co je nejhorší – dříve nebo později se někteří chytřejší politici rozhodnou čerpat výhody odběratelů levných surovin v Rusku. A Rusko logicky řekne – MŮŽEME SPOLUPRACOVAT AŽ SE VYROVNAJÍ STARÉ DLUHY!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here