Putin si udělal ze západních firem výnosnou dojnou krávu

18107
Putin
Západní firmy, které nechtějí podnikat v Rusku, Vladimir Putin zdaní nebo rovnou převede do vlastnictví svých lidí. Píší to New York Times. / Foto: Alexei Danichev, RIA Novosti

Evropská unie včera [18.12.] zakázala obchod s ruskými diamanty, ale povolila vybraným unijním zemím včetně Česka nákup ruské ropy i oceli. Ruský prezident Putin řekl to, co říká dlouho. Totiž, že západní sankce ekonomiku Ruska nepoloží. 

A bohužel má nejspíš pravdu, jak dokazuje další prohra Západu ve snaze připravit Rusko o peníze, které potřebuje na své válečné tažení na Ukrajině. Podle aktuálního zjištění listu The New York Times [NYT] Vladimir Putin zvrátil očekávaný kolaps ruské ekonomiky ve výdělečné schéma i v jiných oblastech.

„Opusťte Rusko. Nedarujte jim ani jednu penny,“ vyzval bezprostředně po ruském útoku na Ukrajinu západní firmy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Stovky západních společností této výzvě vyhověly, další se z ruského trhu stáhly po tlaku spotřebitelů na Západě. Politici a aktivisté z toho usoudili brzký pád ruské ekonomiky a oslabení válečného úsilí Kremlu. Spolehli se na nepokoje obyvatelstva v důsledku nedostatku spotřebního zboží na trhu.

Vladimir Putin měl podle NYT ale už své vlastní plány. Odchod velkých západních značek využil ve prospěch loajální elity, a hlavně ve svůj prospěch. Přinutil ruské společnosti, aby prodávaly své výrobky za výprodejové ceny. Omezil prodej na skupinu Moskvou vyvolených kupců. V jiných případech značky přímo vyvlastnil.

Západní společnosti, které oznámily odchod z ruského trhu, ohlásily od začátku války ztrátu ve výši 103 miliard dolarů [cca 2,3 bil. Kč]. A Putin je navíc uvalenými podmínkami, za kterých mohou Rusko opustit, připravil o další peníze. Odcházejícím společnostem zvedl daně, což mu vyneslo dalších nejméně 1,25 miliardy dolarů [cca 29,69 mld. Kč].

Západní firmy přišly o zisk a Putin je ještě zdanil

Žádné soukromé podnikání není bez rizika. Holandská společnost Heineken si v Rusku pro svůj byznys našla kupce a stanovila cenu. Ale ruská vláda na dohodu přistoupila, uvedli lidé, kteří byli do transakce zasvěceni. A nejen tuto část holandské společnosti, která byla v ruských rukách, předala společnosti na výrobu balení sprejů, kterou vlastní žena provdaná za bývalého ruského poslance. Takových a podobných případů bylo více.

Výsledek? Putin a jeho lidé kontrolovali jeden z největších transferů bohatství v Rusku od pádu Sovětského svazu. Velká škála průmyslových odvětví – výroba výtahů, pneumatik a dalších, se nyní ocitá v rukou stále sílících dominantních ruských hráčů.

Finský developer odchází z Ruska. Firmu prodá oligarchovi

V některých případech je tím hráčem stát. Podniky ve vlastnictví vlády získaly aktiva takových gigantů, jako je Ikea nebo Toyota. V mnoha případech nese rozhodnutí o „znárodnění“ podpis Vladimira Putina.

„Pro nás je to jistě dobrý obchod,“ uvedl Anton Pinsky, prominentní restauratér, který se spojil s proputinovským raperem a mocným senátorem při převzetí řetězce Starbucks. V rozhovoru svoji roli sice podhodnotil, ale bylo zřejmé, jak na odchodu společnosti vydělal.

„Zaklekli jsme na ně a odešli. Dostali jsme to levně. Díky,“ říká a směje se.

Poptávka se dnes v Rusku drží, což Putinovi pomáhá zachovat zdání normálnosti i přesto, že je země ve válce, která se ukázala být delší, smrtelnější a nákladnější, než se očekávalo. Většina zahraničních společností v Rusku zůstává, protože nechtějí přijít o miliardy, které v zemi v uplynulých desetiletích investovaly.

Většina západních firem v Rusku dál podniká

Jiné své podnikání v Rusku prodaly a nyní ho mohou jen z dálky pozorovat. Společnost Krispy Kreme se nyní jmenuje Krunchy Dream a její sladkosti se dále prodávají v podobných plochých krabicích a se stejnou vůní. Ze Starbucksu se stal Stars Coffee a logo společnosti ve tvaru mořské panny nahradila ruská labutí princezna. Tyto společnosti si mohou koupit suroviny na domácím trhu nebo je dovážet ze spřátelených zemí. Moskevské supermarkety nabízejí třeba Pepsi z Uzbekistánu a Coca-Colu z Polska.

Putin na odchodu západních firem vydělal

NYT píše, že z akvizic západních firem profituje vláda, která spolu s pokračujícím vývozem strategických surovin skládá další díl do financování vedení války. List The New York Times požádal o komentář ruské ministerstvo obchodu, které však na žádost nereagovalo.

Rusko vyváží ropu za tržní ceny. Podle Ukrajiny sankce nefungují

To, co se ale v Rusku stalo, hovoří za vše. Ikea letos prodala Rusům své obchodní domy, jejichž vlastníkem se stala státem ovládaná banka. Nokia prodala své podnikání ropné společnosti vlastněné ruskou regionální vládou. Ruské operace Nissanu, Renaultu a Toyoty převzala státní společnost. A ruská vláda se nyní snaží využít bývalé západní automobilky pro výrobu luxusní automobilové značky Aurus.

Avšak ještě předtím byly smlouvy se zahraničními společnostmi uzavírány s doložkou o „dobrovolné dani“. Tu Rusko žádalo za možnost převést do zahraničí celý zisk najednou. Společnosti, které tuto doložku nepodepsaly, tak mohly činit jen po částech.

Kreml dále začal vyžadovat to, co bylo uvedeno ve smlouvě s těžební společností Kinross. Požaduje, aby společnosti prodávaly své produkty se slevou. Společnosti, včetně Unileveru, oznámily, že raději zůstanou v Rusku, než by svá aktiva převedly do rukou ruské vlády.

A nejen to. Ruská vláda vydala v dubnu dekret, podle kterého může zmrazit zahraniční aktiva a svěřit je komukoliv do správy. A tak mnohé západní společnosti riskují, že nakonec přijdou o všechno.

Medveděv se vysmál Dánům i jim poděkoval za peníze

Firma Heineken uzavřela tento měsíc dohodu s kupcem, kterým je kazachstánský obchodník. Představitelé firmy Carlsberg budou příkladu následovat a firmu hodlají prodat společnosti Arnest, výrobci aerosolů, který nedávno získal americkou firmu na výrobu obalů na nápoje Ball Corporation.

Obě pivovarské firmy věří, že konečně z Ruska odejdou. V červenci Putin překvapil činitele pivovaru Carlsberg zabavením společnosti a jejím předáním do rukou jeho dlouholetého přítele z oddílu juda Taimurazovi Bolloeovi.

Západní finanční systém technologicky zastarává, uvedl Putin

Carlsberg patřil mezi atraktivní cíle. Společnost ovládala tradičního výrobce ruského piva Baltika a jeho aktivita na ruském trhu se cenila na zhruba tři miliardy dolarů. Navíc firma vstoupila na čínský trh.

Dmitrij Medveděv, bývalý ruský prezident a nyní náměstek předsedy ruského bezpečnostního výboru, se Carlsbergu veřejně vysmál. I mu poděkoval za příspěvek do státního rozpočtu.

„Silný rozpočet znamená podporu frontě. V tomto ohledu ničemní Dánové přispěli k modernizaci ruských zbraní,“ uvedl Medveděv minulý měsíc.

Michal Achremenko

Aktualizace: Západní společnosti, které ohlásily odchod z Ruska, přišly o více než 103 miliard dolarů [cca 2,3 bil. Kč]. Uvedl to dnes [19.12.] předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Podle agentury Interfax tak učinil v reakci na přijetí dalšího, v pořadí už dvanáctého balíku sankcí, který přijala Evropská unie ve snaze přimět Rusko, aby ukončilo agresi proti Ukrajině. „Ty peníze zůstaly v Rusku,” napsal Volodin na sociální síti Telegram ke zmíněné částce 103 miliard dolarů.

12 KOMENTÁŘE

  1. Takže si, pokud bychom měli věřit hlasům které tvrdí že po Ukrajině začne Rusko ohrožovat i další státy, vlastně západ samofinancuje své vlastní zničení. Brilantní.

  2. Pokud vím pak tady se Rusům vyvlastňuje majetek bez náhrady, Rusko zavedlo omezení
    jen pro firmy, které chtěji ze země odejít ostatní tam mohou volně podnikat. Další věc je zmražení 500 mld USD , které patřily Rusku. Jak je vidět Rusko západ nepotřebuje. A ne jen Rusko , dnes téměř všechno zboží nabízí Čína nebo jiné s Čínou spřátelené Asijské státy. Před pár týdny Čína předvedla 5nm čip a patrně do 2 let bude Čína schopná vyrábět z 3nm čipy což je světová špička. Západ se se svými sankcemi proti Rusku zcela neuspěl navíc se definitivně znevěrohodnil a tím do budoucna velmi ekonomicky poškodil. Válka také definitivně ukončila hegemonii USA , rozběhla konečnou dekolonizaci Afriky, upozadila vliv USA na střední východě a dramaticky zrychlila úpadek evropské unie. Začal nový multipolární nový světový řád , založený na skutečných zájmech států a regionů. Svět ve kterém platila pravidla podle přání USA je minulostí, EU je teď na křižovatce , buďto zaujme v novém světovém řádu svůj pól podobně jako třeba BRIC nebo zůstane dál vazalem USA o tom budou evropské volby.

    • Pěkně jste opsal text z ruských novin. Je pravdou, že se Evropa a částečně i USA bodli do nohy a krvácí. Jenže Rusko jede na dluh. Jak dlouho bude moct zabavovat majetek soukromých společností? Dokážou kamarádi Putina řítit zabavené firmy stejně nebo ještě efektivněji jak nadnárodní korporace? Jakou hodnotu dává ruské společnosti ruský tank, který jede na Ukrajinskou frontu? Koupí tanku šktli investice do vzdělávání. Jaké zásadní dohody udělá BRICS, ve kterém je Indie a Čína, které se nedokáží dohodnout ani na společné hranici? Jste si jistý že v USA vyhraje Trump a že ihned pojede vřele obejmout Putina? Vy jste s Trumpem mluvil nebo jen čtete články placené demokratickou stranou v USA?

  3. To zas taková novinka není. Ten majetek ty firmy dávno odepsaly. Potíž pro liliputina je ztráta důvěry západních firem investovat v ruSSku. Tedy další příliv investic dalších 50 let nebude. Další firmy si hodně rozmyslí investice, když jim kdykoliv vrchní Führer může dekretem tu investici znárodnit. (Tady je spíš vhodnější výraz ukrást.) Krátkodobě je to sice výhodný krok, ale dlouhodobě to znamená stagnaci. Tak jako ty hrdinně ukradený západní letadla, bez západní údržby je to za chvíli krám zralý do šrotu s výhledem na mezinárodní arbitráž. V případě, že soudruzi budou s veškerou lidovou tvořivostí třeba ty letadla i dál provozovat s tradiční rSSkou údržbou, tak je to i časovaná letící rakev. To se jim ta krádež pak notně vyplatí. Nebo linky na výrobu aut jsou bez západních znalostí a sw jen velkým plechovým objektem na poli, ve kterým mužici bouchají znaky na auta z Číny. Inu to je technologický skok.

    • Jim bohužel stačí důvěrihodnost pro BRICS. A tam ji mají. EU by se měla skutečně zamyslet nad svou především ekonomickou politikou.

  4. Myslím,že kolektivní Západ v této hospodářskopolitické válce proti Rusku začal prohrávat.Ruská ekonomika má jistě potíže,ale ta naše unijní je na tom možná ještě hůř. Západ Rusku sebral asi 300 miliard USD,to by nás položilo,ČNB má asi 130 miluard USD. Ale Rusko jede dál, a je to Ukrajina,která začíná pociťovat nedostatek peněz. UAH pozvolna klesá,očekává se devalvace . USA tam nalily 110 milard, Unie tam chce dát 50 miliard a USA 60, to jsou hodně velké peníze. 50 Západních států nedokáže utáhnout samotné Rusko.

  5. Myslím,že budoucnost ukáže jakou cestou se bude ÚNIE bez velkého trhu ubírat.Cesta deindustrializace je cesta do bídy .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here