Daň z nemovitých věcí stoupne. I ji zaplatí více poplatníků

5174
dan_z_nemovitych_veci
Foto: Pixabay.com

Daň z nemovitých věcí příští rok stoupne v průměru o 1,8násobek. Tu každý rok platí 4,2 milionu domácností a firem. Vládní konsolidační balíček ale přináší povinnost platit tuto daň nově i dalším 100 tisícům poplatníkům.

Podrobně o změnách daně z nemovitých věcí informuje Finanční správa ČR [FS ČR]. Daň z nemovitých věcí příští rok významně stoupne. Zpozornět by ale měli také majitelé garáží, stavebních pozemků, staveb pro rekreaci a uživatelé nemovitostí ve vlastnictví státu. Vyšší daň z nemovitých věcí FS ČR uvádí na následujících případech.

  • Pokud letos vlastník bytu na pražském Žižkově o rozloze 70 metru čtverečních platil ročně 1 720 korun, od příštího roku zaplatí přibližně 3 010 korun.
  • Za stejně velký byt v Plzni majitel od příštího roku zaplatí 1 355 korun oproti letošním 774 korun.
  • Za byt o rozloze 70 metrů čtverečních v Brně zaplatí majitel příští rok 1 645 korun, když dosud platil 1 047 korun.

Ke změnám dochází od 1. ledna 2024 i u místních koeficientů, kterými obce mohou ovlivnit výši výsledné daně prostřednictvím obecně závazné vyhlášky.

Obce mohou nově stanovit místní koeficient pro zemědělské pozemky [orná půda, vinice, chmelnice, zahrady či ovocné sady, pozn. red.] v rozmezí 0,5 až 1,5 a pro ostatní nemovité věci v rozmezí 0,5 až 5,0. Nižším koeficientem než 1 obce mohou výslednou daň i snížit.

Zemědělci zaplatí více za půdu na dani i pachtovném

Konsolidační balíček zavádí takzvaný inflační koeficient. Ten vychází z růstu cenové hladiny a má každoročně zamezit reálnému snižování daně v čase. Nově pak není povinnost daň hradit, pokud částka u jednoho finančního úřadu činí méně než 50 Kč [doposud 30 Kč].

Daň z nemovitých věcí zaplatí více poplatníků

„Pokud jde o změny sazeb či místních koeficientů obcí, finanční úřady samy stanoví novou výši daně, kterou na konci dubna či v průběhu května sdělí poplatníkovi. Stejně tak při stanovení daně zohledníme řadu dalších změn, které novela přinesla,“ říká generální ředitelka FS ČR Simona Hornochová.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Přesto podle ní zhruba 100 tisíc poplatníků bude muset podat do konce ledna daňové přiznání. Zpozornět by měli zejména majitelé garáží, pozemků nebo rekreačních staveb, protože nově se bude zdanění řídit podle údajů v katastru nemovitostí. Nikoliv podle skutečného účelu používání.

„Jsme si vědomi komplikovaných pravidel pro stanovení této daně, kterou každoročně platí přes 4,2 milionu lidí a firem. I rozsahu více než 40 změn, jež přináší novela zákona. Proto letos významně posílíme informační servis pro občany,“ vysvětluje šéfka FS ČR.

Celý leden budou v úředních hodinách k dispozici konzultační telefonní linky FS ČR ve všech krajích. Na nich občanům poradí specialisté z oboru finanční správy. A nejen to. Ti navíc ve druhé polovině ledna vyjedou i do obcí, ve kterých skončila pracoviště finančního úřadu.

Až přijdou daně, finanční správa vyšle pracovníky do terénu

Přehledné informace o výjezdech a infolinkách zveřejní finanční správa na začátku ledna. V té době také zveřejní aktualizovaný formulář daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. A ten již zohlední všechny legislativní změny.

Pro jeho podání doporučují úředníci využít nové služby předvyplnění daňového přiznání údaji z finančního úřadu a katastru nemovitostí v daňové informační schránce [DIS+] na portálu MOJE daně. Zde přiznání nejen vyplní, ale i odešlou.

–RED– 

2 KOMENTÁŘE

  1. Tak inflace u nemovitostí, u restitucí církve v pořádku. Tak darebáci, jak můžete sáhnout na ty nejbezbranější, na důchodce. To je zrada vůči vlastním lidem.

  2. Aj toto zvýšenie daní je hlavne dôsledok rozkrádania štátu politikmi, rrozhadzovania peňazí počas Covidu, financovania Ukrajiny a živenia sociálnych parazitov v štátnej správe.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here