Až přijdou daně, finanční správa vyšle pracovníky do terénu

451
financni_sprava
Mezi finanční správou a Svaz měst a obcí ČR 10.11. došlo k podepsání memoranda o spolupráci, které deklaruje připravenost finanční správy zajistit služby pro občany obcí, ve kterých došlo k 1. červenci 2023 ke zrušení územních pracovišť finančních úřadů. / Foto: FS ČR

Finanční správa ČR [FS ČR] zajistí služby občanům obcí se zrušeným pracovištěm finančního úřadu. FS ČR se k tomu zavázala v memorandu podepsaným se Svazem měst a obcí ČR [SMO ČR].

Zajištění služeb ze strany FS ČR platí pro obce, v nichž došlo k 1. červenci 2023 ke zrušení územních pracovišť finančních úřadů. Součástí služeb je dostupnost tiskopisů daňových přiznání na obecních úřadech dotčených obcí. Nebo zřízení kapacitně dostupné telefonické linky v lednu a v březnu pro každý kraj, na kterých se občané v úředních hodinách budou moci poradit s odborníkem finančního úřadu. V základu jde ale hlavně o následující služby ze strany finančních úřadů.

  • Pět výjezdů odborných pracovníků finančních úřadů do dotčených obcí. To v měsících lednu a březnu. V případě nižší poptávky ze strany obce realizace nejméně dvou výjezdů měsíčně.
  • Přítomnost alespoň dvou odborných pracovníků finančního úřadu s odpovídajícím technickým vybavením nezbytným k vyplnění a převzetí daňového přiznání na každém z výjezdů.

Vedení Finanční správy ČR navíc deklarovalo, že prodlouží úřední hodiny na všech územních pracovištích finančních úřadů v posledním týdnu před koncem lhůty pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani z příjmů fyzických osob v listinné podobě.

O memorandu mezi SMO ČR a FS ČR

Načasování podpisu memoranda směřuje k blížícímu se lednovému a březnovému termínu podání přiznání k dani z nemovitých věcí. A také podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob v listinné podobě.

„V těchto dnech ředitelé finančních úřadů aktivně komunikují se starosty dotčených obcí. Dojednávají harmonogramy výjezdů našich pracovníků. Přičemž už nyní je domluveno kolem stovky výjezdů po celé zemi,“ uvedla generální ředitelka FS ČR Simona Hornochová.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Podle ní je služba výjezdů do obcí žádaná a má dlouholetou tradici: „V obcích se zrušeným pracovištěm proto budou naši odborníci nápomocni při vyplnění a odevzdání daňového přiznání. Vedle toho zřídíme ve všech krajích konzultační telefonní linky pro nejvytíženější období ledna a března.“ 

Finanční správa postupuje správně, tvrdí SMO ČR

„Pro Svaz měst a obcí ČR je nanejvýš důležité zachování dostupnosti služeb veřejné správy pro naše občany v místě jejich bydliště. On-line komunikace je modernější, rychlejší a hlavně úspornější, nesmíme však zapomínat na občany, kteří k ní nemají přístup či preferují osobní jednání,“ doplnil předseda SMO ČR František Lukl.

Poslanci schválili ozdravný balíček. Daně i poplatky vzrostou

Společný cíl memoranda podle Lukla spočívá v zájmu udržení kvality a rozsahu nejvíce žádaných služeb finančních úřadů. A to zejména zajištění pomoci obyvatelům dotčených obcí s vyplněním a odevzdáním daňových přiznání.

„Vedle potřebného rozvoje digitálních služeb si však uvědomujeme nutnost zachování možnosti osobního kontaktu s pracovníky finančních úřadů. Ten je pro určitou část veřejnosti preferovaným způsobem komunikace,“ dodává Lukl za Svaz měst a obcí ČR.

–RED– 

1 komentář

  1. Už zase chybí peníze pro rozkradenou UA, tkz. bojovníky ze západní UA, kteří si v SUV přijeli na wellnes před zimou … vybílit potravinové banky, vyřazené havrany F-35, kulomety, časté služební cesty ješitů ze sněmovny-senátu atd. —Existuje taková nevyléčitelná choroba kterou dojednoho utrpěli fóóristé po převratu89, včetně vény láhev … dnes všichni rádoby politici z 5kolky, nazývá se velikášství, takový člověk je potom nadmíru panovačný, neuznává jiný názor i sadistický … Sadismus se projevuje fyzickými … to u těchto politických nemehel však nešlo ! Ale jejich psychický sadismus je daleko horším jak pro jednotlivce, tak společnost … Projevuje se toto … i v rodinách rychlo zbohatlíků (většina jsou i zloději) po puči89 … každé třetí dítě má příznaky dys… všemožného. Možná i proto naše kdysi kvalitní školství, muselo od puče89 v kvalitě výuky spadnout na level rozvojových zemí … za to nařízením z dogmatické EU máme více maturantů s bakaláři z VUMLů i s diplomy, ale nepotřebných oborů pro technickou společnost, tím i nezaměstnatelných … nynější sněmovna s poslušnými medii režimu jde příkladem …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here