Shopy jako Shein či Vinted likvidují francouzskou módu

3675
shein
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nákupy na e-shopech, jako je čínský Shein či litevský Vinted, ničí francouzské konfekční značky. Avšak francouzská vláda francouzskou konfekci brání a chce obnovit pověst Francie jako průkopníka světové módy. 

Zatímco pověstným luxusním francouzským značkám jako Louis Vuitton a Hermes se daří, francouzské obchody s módou střední kategorie, které bývaly celá desetiletí součástí každodenního života Francouzů, nyní čelí krizi. Píše o tom v článku Fashion victims: France looks to save its collapsing prêt-à-porter brands bruselský list Politico.

Jako mladá Justina nosívala šaty, které jí kupovala matka. Byly to značky střední cenové třídy, například Camaieu nebo La Halle, které počátkem tisíciletí francouzskému trhu dominovaly. Nyní je jí 35 let a obchody těchto značek jsou už dávno zavřené. Justině to příliš nevadí, protože nakupuje z domova a objednává si oblečení pohodlně online.

„Když jsem byla na vysoké, kupovala jsem u Camaïeu, Chache-Cache, Orsay. Ale po přestěhování do Paříže jsem se do jejich obchodů nevrátila,“ říká Justina, nyní typická zákaznice secondhandové platformy Vinted, která po Francii, která je jejím největším evropským trhem, dále expanduje po Evropě.

„Většinu vánočních dárků jsem nakoupila na Vinted,“ uvedla po návratu z pošty, odkud si přinesla svoji týdenní várku balíčků.

Slábnoucí kupní síla a nárůst internetových nákupů je hlavní příčinou, proč francouzské značky střední třídy nejdou na odbyt. A tak stále více francouzských značek zavírá své kamenné obchody. V roce 2023 francouzské oděvní a obuvnické značky včetně Naf Naf, Kookaï, André and Minelli neměly na vybranou a provedly restrukturalizaci. Což znamenalo, že zavřely obchody, aby mohly zaplatit svým věřitelům. Loni přišel na řadu i oděvní gigant Camaïeu, když zavřel více než 2 000 obchodů.

„Obchody s těmito oděvy nejsou tak přitažlivé jako v minulosti,“ uvedl Gildas Minvielle z pařížského Institutu francouzské módy [IFM].

Francouzská vláda zachraňuje francouzská módu

Slábnoucí kupní síla a nárůst internetových obchodů je hlavní příčinou, proč francouzské značky střední třídy nejdou na odbyt. Naopak onlinové platformy, jako je litevský Vinted nebo čínský Shein, ve stejné době docela ovládly francouzský trh.

Francouzský ministr financí a hospodářství Bruno Le Maire již dokonce vyhlásil „plán na záchranu módy.“ Zatím je jen v hrubých obrysech, ale na chystaném setkání s představiteli oděvního průmyslu jeho kontury prý zpřesní.

„Vývojem prochází i sama společnost. Tržní podíl prémiových a luxusních značek se zvyšuje, podíl nejlevnějších značek rovněž, takže střední segment se rychle zmenšuje, je tlačený z obou stran,“ řekl listu Politico nejmenovaný vládní činitel.

Česká módní platforma Glami koupila italskou Stileo

„Velké řetězce měly na přelomu tisíciletí v závodech na konfekci střední třídy v rukou všechna esa. Učinily však strategické rozhodnutí, které se ukázalo být fatální. Otevřely další obchody, aby zvýšily nabídku, a to v čase, kdy se zákazníci přemísťovali na onlinové obchody, kdy komunikovali na sociálních sítích a kdy se prosadily secondhandové obchody,“ dodal s tím, že značky střední třídy tento trend nezachytily.

Podle výzkumů, které provedl Institutu francouzské módy [IFM], je hlavní důvod, proč Francouzi nakupují v levných e-shopech či online secondhandech, jejich horší finanční situace. Následuje péče o životní prostředí.

„S mým platem bych si nemohla dovolit koupit to, co jsem nakoupila na Vinted. A čas chodit po obchodech také nemám,“ potvrzuje trend Justina.

V první polovině roku 2023 klesl prodej módních značek v kamenných obchodech o téměř pět procent, zatímco internetový prodej zahraničních značek Vinted a Shein vzrostl o více než tři procenta.

Čínský Shein dominuje francouzskému trhu

„Značky střední třídy jsou ohroženy ze tří stran – konkurencí internetových obchodů, secondhandových obchodů a luxusními značkami,“ vypočítává Yann Rivollan, prezident Federace francouzských konfekčních firem.

Trhu podle něj dominuje nikoliv značka Vinted, ale čínská Shein, kde je možné koupit sukni za pět eur.

Budí v nás dojem, že móda může být levná, ale nízká cena je důsledkem špatného sociálního postavení tamních dělníků,“ tvrdí Rivoallan.

Navrhuje proto zvýšit cla nebo vyšší poplatky za vracení zboží. Ministr financí a hospodářství Bruno Le Maire už vyzval úřady, aby čínské zboží prověřily z hlediska cenového podbízení. Navíc jeho výrobce podezřívá z tvorby značné uhlíkové stopy.

Lidé na internetu nakupují dál, ale spíše levnější zboží

Avšak třeba firma Vinted se považuje, kvůli prodeji secondhandového zboží, za ochránce životního prostředí. To přesto, že Minvielle z IFM tvrdí, že naopak ponouká zákazníky k nesmyslným nákupům stále nového oblečení. Podle něj dobře vědí, že ho mohou po čase na secondhandové platformě zase prodat.

„To spotřebu zrychluje,“ domnívá se.

Justina, věrná zákaznice Vinted, která chodí dvakrát za měsíc na poštu, odkud odesílá své oděvy, které se jí nelíbí a odnáší si z ní nové, to ale odmítá.

„Vinted nepovzbuzuje k nakupování. Ve skutečnosti je to jinak. Protože nic nejde vrátit, musíte se sami snažit prodat to, co už nechcete. A tak si nákup rozmyslíte dvakrát, než stisknete klávesu ´kupuji´,“ uzavírá.

Michal Achremenko

3 KOMENTÁŘE

  1. Zdravím,
    nemyslím si že konkrétně u francouzských značek
    jako je Camei je to jen Vintedem a Sheninem.
    Padesát kusů oblečení, z toho ve velikosti 38, které se pak prodávali za stovku ve slevě.
    Kdyby si připustili že lidé mají i velikost 42, 44 a 46 jako to udělalo CA
    také by si pomohli. Nakonec i Only si udělalo řadu pro velikost 42 a více…

    • Tak hlavne Camaieu stejne silo v Cine jako kazdy jiny sunt, takze nevim, o co v tomto pripade Francouzum jde. Majitel mohl byt francouzsky, ale vyroba se tam rozhodne neodehravala, tak jakapak francouzska moda. Shein s nekvalitnim zbozim chrlenym z Ciny a secondhandovy Vinted se taky vubec nedaji srovnavat. Je to prave naopak, nez se pise v clanku. Diky bazarum jako Vinted muze obleceni, ktere by se jinak vyhodilo, dal slouzit jinemu majiteli. A to prave vyrobcum vadi nejvic. 🙂 Ze místo vyhazovani a nakupovani stale noveho obleceni v obchodech veci cirkuluji mezi samotnymi zakazniky a vydrzi mnohem dele.

  2. Je opravdu obsah článku myšlený vážně? Pokud vlastním značku, kterou pozicuji jako prestižní nikdy nemůžu připustit, že konkurencí je levný Čínský e-shop. Jinak jen dávám najevo, že moje zboží je prostě srovnatelné a jediným rozdílem je cena. Pokud nemají čím zákazníka přesvědčit, že je to jinak, tak je asi nikdo nezachrání. On si toho zákazník totiž dřív nebo později všimne… A co se týká Vintedu nebo jiných Second-handových nákupů – povšimnul si autor, že většina rozvinutého světa se přiklání k recyklaci, znovuvyužití, opravitelnosti a prodeji z druhé ruky, aby se minimalizoval odpad, uhlíková stopa a pod. ??? Ano chápu, že mnoho výrobců by rádo opačný trend, ale naštěstí je realita jiná. Takže i v Ikea dneska koupíte použité věci. Například v Automotive je běžný trh výrobcem repasovaných dílů (startéry, vstřikovače, alternátory…) a bude stále více prestižních značek, které budou takto nabízet i další výrobky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here