Lék proti covidu nejspíš usmrtil tisíce lidí. Užíval se i v Česku

61829
covidu
Foto: Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]

Lék hydroxychlorochin podávaný pacientům s vážnou formou covidu-19 v prvních měsících šíření viru SARS-CoV-2 v roce 2020 nejspíš způsobil minimálně až 17 tisíc úmrtí v šesti sledovaných zemích. Upozornil na to server Zdravé Zprávy. 

Odvolává se na výsledky studie francouzských vědců. Od podávání hydroxychlorochinu [HCQ] pacientům s těžším průběhem covidu lékaři ustoupili již několik měsíců od vypuknutí pandemie covidu-19 v roce 2020. Ukázalo se, že lék ke zlepšení stavu pacientů nevede. Lék původně vyvinutý proti malárii dostávali pacienti v nemocnicích v první vlně nákazy.

„Navzdory absenci důkazů dokumentujících jeho klinický přínos,“ upozorňují vědci ve své práci publikované v magazínu Biomedicína & Farmakoterapie.

studie zveřejněná ve vědeckém časopise Nature v dubnu roku 2021 na základě do té doby sesbíraných dat hovoří o 11% růstu úmrtnosti v souvislosti s předepisováním hydroxychlorochinu na léčbu covidu. Ukázalo se totiž, že látka zvyšuje riziko poruchy srdečního rytmu.

Lék se používal i v České republice v roce 2020, v níž běžely tři klinické studie na jeho léčbu covidu-19. V jedné z nich šlo o klinické hodnocení kombinace hydroxychlorochinu a azitromycinu u pacientů s covidem, kteří se léčili na jednotkách intenzivní péče [JIP]. Po varování Světové zdravotnické organizace [WHO], že lék není bezpečný, došlo k ukončení náboru pacientů do těchto studií. Jedna ze studií zůstala v běhu.

„U třetí jsme se domluvili, že díky dostatečnému sledování na JIP studie pokračuje,“ uvedla tehdejší ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová [zde se vyjádřila i k očkovací strategii během covidu, pozn. red.].

Lék podala vybraným pacientům i infekční klinika Ústřední vojenské nemocnice v Praze [více níže, pozn. red.]. Tehdy se léčba hydroxychlorochinem, ale i dalšími takzvaně experimentálními léky doporučovala například i v Belgii či v USA.

Lék podávaný na léčbu covidu-19 v první vlně nákazy

Obavy z účinků hydroxychlorochinu při léčbě covidu-19 již tehdy vzbudil článek Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis ze dne 22.5.2020 ve vědeckém časopise The Lancet.

Článek shrnuje data z 61 nemocnic na šesti kontinentech, ve kterých hydroxychlorochin či kombinaci hydroxychlorochinu a azitromycinu lékaři podali hospitalizovaným pacientům s prokázanou nákazou covid-19. Text naznačuje, že výsledky podávání hydroxychlorochinu, resp. hydroxychlorochinu a azitromycinu nepředstavují léčebný přínos. A to zejména z důvodu vyššího výskytu komorových arytmií a neprokázané účinnosti.

Nákaza 2019-nCoV z trhu s netopýry a svišti srazila asijské trhy

Nyní vědci z univerzit ve francouzském Lyonu a kanadském Québecu použili výsledky studie z roku 2021 k podrobnější analýze údajů o hospitalizaci pacientů kvůli covidu-19 v šesti zemích. A sice ve Francii, Itálii, Belgii, Španělsku, Turecku a ve Spojených státech.

V těchto zemích podrobněji sledovali podávání hydroxychlorochinu a poté vyhodnotili riziko úmrtí spojeného s užitím této látky. Závěry jejich analýzy ukazují, že v důsledku léčby hydroxychlorochinem mohlo ve zmiňovaných šesti zemích zemřít 16 990 lidí.

„Naším cílem bylo odhadnout počet úmrtí souvisejících s užitím HCQ na celém světě,“ uvádí v žurnálu vědci.

Hodnocení se totiž týká pouze údajů o podání HCQ ve zmiňovaných šesti zemích, navíc v době od března do července 2020. V té době se lék pacientům ve vážném stavu kvůli infekci covid-19 předepisoval nejvíce. Číslo proto může být ve skutečnosti mnohem vyšší, dodávají autoři studie.

V Americe se za covidu ukradlo víc peněz než v Česku

Vědci ve své publikaci především upozorňují na to, že hydroxychlorochin se pacientům s covidem-19 předepisoval navzdory nízkým důkazům o jeho účinnosti a bezpečnosti. A právě z této zkušenosti by se měly zdravotní autority poučit do budoucna. Třeba při zvládání podobných pandemií, uvádí vědci ve své práci.

Hydroxychlorochinem se léčilo i v Česku

Hydroxychlorochinem i v rámci několika klinických studií se hospitalizovaní pacienti s těžkým covidem-19 léčili i v České republice. Například na začátku dubna 2020 přijali na infekční kliniku Ústřední vojenské nemocnice v Praze lékaři 34 pacientů s covidem. Léčbu hydroxychlorochinem podali patnácti z nich.

Pandemie moru zatnula tipec nevolnictví. Co přinese covid?

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke tehdy k této léčbě uvedla, že podávání HCQ vychází z pracovní verze společného doporučeného postupu „Specifická léčba dospělých pacientů s covid-19“. Ten připravily odborné společnosti infektologů, intenzivistů a transfuzních lékařů ve spolupráci s klinickou skupinou Ministerstva zdravotnictví ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Tehdy i dodala, že léčba hydroxychlorochinem se doporučuje i v jiných zemích. Například v Belgii nebo USA, kde tehdejší prezident Donald Trump k tomuto léku veřejně prohlásil „Co můžete ztratit? Vezměte ho… .“

Donald Trump udělal, co avizoval. Pozastavil financování WHO

Látka hydroxychlorochin [HCQ] patří do skupiny antimalarik a původně byla určena k léčbě malárie. Nyní se používá také v oblasti revmatologie k léčbě revmatoidní artritidy nebo k léčbě systémového lupusu. K léčbě covidu se již nepoužívá. Zajímavé je ale i zjištění, které pro server Zdravé Zprávy nedávno uvedl přednosta Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové a vědecký sekretář České pneumologické a ftizeologické společnosti docent Vladimír Koblížek. Podle něj covid proniká i do mozku a svalů. Následky některé pacienty vyřazují z běžného života. A těmto pacientům se v Česku zatím nikdo speciálně nevěnuje.

–VRN/DNA–

1 komentář

  1. Bral jsem Hydroxychlorochin celý první rok Covidu 19, jen shodou okolností, ne záměrně. Nicméně Covid se mne ani nedotkl. Můžu být jen přirozeně imunní nebo u mne proběhl bezpříznakově. Anebo…
    Nebyl jsem tak pošetilý, abych se postavil do fronty ze třetiny nemocných lidí před testovacím stanem. Anebo…
    Protože jsem kuřák. Protože ve skupině kuřáků tabáku byla nemocnost poloviční. Proto o škodlivosti kouření podivné ticho. Takové ticho vždycky předznamená výživný materiál, novinář by ho měl cítit jak prase vycvičené k hledání lanýžů, sorry ))) Anebo…
    Bral jsem tou dobou i vysoké dávky Oxycodonu (neuropatická bolest). Tyhle opiáty zabraňují si infekce všimnout, ne vždy samozřejmě

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here