Jak hledat investiční nemovitost a proč nečekat

441
investicni
Zakladatel investiční společnosti YD Capital Pavel Rydzyk radí, jak výhodně koupit investiční nemovitost. / Foto: YD Capital

Plánujete koupi investičního bytu? Příležitost lze najít v každé době, i když se ta současná může zdát pro takové rozhodnutí nevhodná. Proč nákup investičního bytu neodkládat, jak vybrat vhodnou investiční nemovitost a kde hledat?

Koupit, nebo vyčkat? Zájemci s nákupem nemovitosti často váhají. Pokud ale máte již konkrétní a pro vás ideální nemovitost vybranou, příliš neotálejte. Velká výhoda současné doby je, že nemovitost můžete koupit bez tlaku ze strany prodávajících a dalších kupujících za vámi. Navíc s možností vyjednat si slevu.

„Přitom z dlouhodobého hlediska s nějakým celkovým zlevňováním cen nemovitostí počítat nelze, spíše naopak. V atraktivních lokalitách navíc ceny nepřetržitě rostou, zatímco sazby hypoték by měly postupně klesat. Při nastavení krátké doby fixace a následném refinancování je dosti pravděpodobné, že z dlouhodobého hlediska i při současných sazbách nakonec vyděláte. V případě nemovitostí je třeba na záměr pohlížet v delším horizontu,“ vysvětluje Pavel Rydzyk, zakladatel investiční společnosti YD Capital.

Dodává, že zajímavé slevy lze najít především u majitelů, kteří s prodejem pospíchají. Nabídky je proto třeba sledovat průběžně, doporučuje.

Zajímavá nabídka? Neváhejte!

Rozhodnutí pořídit si investiční byt nyní nahrává hned několik faktorů. Kvůli vysokým úrokovým sazbám trh prakticky zamrzl. Po poklesu poptávky následoval mírný pokles cen. Nyní je tak v nabídce více zajímavých příležitostí k nákupu. Možnosti jsou teď rozhodně pestřejší než třeba před dvěma lety. A kruh se uzavírá, když i situace na hypotečním trhu doznala mírného zlepšení. Za mírným oživením stojí červencová deaktivace limitu DSTI i zajímavější akce bank. Ty nejlepší sazby se již blíží k pěti procentům. Další dobrá zpráva je aktuální deaktivace dalšího parametru DTI ze strany České národní banky.

Výraznější pokles úrokových sazeb odborníci očekávají v příštím roce. Situace na trhu nemovitostí se pak může rychle a radikálně měnit. Na ideální dobu proto už nečekejte. Jakmile bude více zájemců, ceny porostou.

„Jakmile úroky klesnou pod psychologickou 5% hranici, vzroste počet zájemců o koupi nemovitosti. Na kvalitní nabídky se tak opět mohou tvořit ‚fronty‘. Prodávající se dostanou do výhodnější pozice a další zdražení nemovitostí na sebe nemusí nechat dlouho čekat. A rostoucí ceny nemovitostí zase vytáhnou ceny nájmů,“ říká Pavel Rydzyk z YD Capital.

Kde hledat investiční nemovitost?

Mezi nejžádanější investiční nemovitosti patří již tradičně byty ve městech. Kvůli vyšším cenám nemovitostí vzrostla poptávka po jednopokojových či dvoupokojových bytech. Obecně jsou lukrativní byty ve městech s vysokými školami nebo v jejich blízkém okolí. Vedle Prahy a Brna je to i Plzeň, Ostrava, Olomouc, Hradec Králové nebo Pardubice.

Zájem naopak opadl o starší nemovitosti, které je nutné výrazněji opravovat či celkově rekonstruovat.

„Právě kvalitní a dobře promyšlené projekty, které zohledňují i efektivitu provozu po energetické stránce mají nyní navrch. Tyto nemovitosti na ceně netratily a jejich cena roste konstantně,“ doplňuje Pavel Rydzyk.

Za zcela klíčový faktor u investičního bytu označuje lokalitu. Hledejte nemovitosti v městských nebo příměstských oblastech, kde je stabilní trh práce, kvalitní občanská vybavenost a dobrá dopravní infrastruktura. Velké plus je samozřejmě i blízkost veřejné dopravy.

„Dá se říct, že lokalita je alfou a omegou. Vše ostatní nemusí být neměnné. Můžete upravit dispozice, třeba i pomocí dotací nemovitost kvalitně zrekonstruovat, ale lokalita je daná. Na druhou stranu se i její význam může v čase změnit a vyvíjet. Zajímejte se o její další plánovaný rozvoj v kontextu územního plánu obce. I to by měl být jeden z faktorů pro vaše rozhodnutí,“ radí Pavel Rydzyk.

Vsaďte na selský rozum a nebojte se zeptat odborníků

Při hledání nejsou namístě emoce, ale praktická stránka věci a selský rozum. Dále se zamyslete nad tím, které věci lidé obvykle hledají. Rozumná dispozice, možnost parkování, garáž, docházková vzdálenost do školy či školky. Podívejte se do internetových mapových aplikací na recenze, které lidé píší o místních restauracích, obchodech a dalších službách. Vše může mít velký vliv na zvýšení hodnoty investice – tedy nemovitosti – při pronájmu.

Zkrátka je důležité sázet na věci, které jsou podložené, dlouhodobě udržitelné a celkově dávají smysl.

„Totéž platí i pro reality. Těchto rad se navíc mohou spolehlivě držet jak sólo investoři, tak ti, kteří do nemovitostí neinvestují napřímo, ale svěří své finance investiční společnosti, která investuje právě do nemovitostí a zhodnocení nabízí prostřednictvím fondu či dluhopisů. Nabízené investiční příležitosti si řádně prostudujte, nechte si záměr projektu vysvětlit, a hlavně se ptejte,“ uzavírá Pavel Rydzyk.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here