Nezaměstnanost překvapila. Změnila se o více než 0,1 %

189
nezamestnanost
Foto: Redakce FinTag

Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl z listopadových 3,5 procenta na 3,7 procenta. Jde o překvapení, protože nezaměstnanost v Česku se dlouhodobě vychyluje na úrovni pouhého 0,1 procenta. Tím veškerá překvapení ale nekončí.

Loni v prosinci počet registrovaných uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných pracovních míst poprvé od ledna 2023. Uvedl to Úřad práce ČR [ÚP ČR]. Ten evidoval ke konci prosince celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání. To je o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Počet uchazečů o zaměstnání byl v prosinci přitom o 7 438 vyšší než počet nabízených volných pracovních míst. Podle ekonomů jde sice o změnu trendu, nikoli však o zásadní změnu.

„Navzdory chabým výsledkům české ekonomiky způsobeným útlumem v řadě odvětví, na trhu práce se situace nijak zásadně nezměnila. Nárůst nezaměstnanosti v prosinci byl sezónní, dokonce lze říct, že očištěná nezaměstnanost se vlastně už téměř rok v podstatě ani nezměnila,“ komentuje prosincová data hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Zástupci ÚP ČR uvedli, že situace na pracovním trhu odpovídala v prosinci běžnému vývoji ke konci roku, kdy nezaměstnanost pravidelně roste. S příchodem zimy postupně končí sezónní práce zejména v zemědělství a ve stavebnictví. Do evidence se hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. A také živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost.

„Hlavním důvodem, proč ani pokles hospodářství nevedl k vlně propuštění a růstu nezaměstnanosti, je dostatek volných pracovních míst. […] Ekonomika i v horších časech tak dokázala místa nejenom uchovávat, ale fakticky i vytvářet. I když to nemusely být jen zaměstnanecké poměry. Oblíbenost švarcsystému rozhodně neuvadala. A to nejen díky rozvoji potravinových a gastro zásilkových služeb,“ vysvětluje Dufek.

Nezaměstnanost podrobněji

Průměrná míra nezaměstnanosti za celý rok 2023 se ustálila na hodnotě 3,6 procenta. Na jedno volné pracovní místo aktuálně připadá 1,0 uchazeče. Z geografického pohledu panovala nejvyšší míra nezaměstnanosti tradičně v okresech:

  • Karviná: 8,2 %.
  • Bruntál: 7,4 %.
  • Most: 7,2 %.

Nejvíce uchazečů na jedno volné místo připadá v okresech Karviná [9,9], Bruntál [8,4] a Jeseník [6,2]. Naopak nejnižší nezaměstnanost tradičně zůstává v okresech Praha-východ [1,4 %], Praha-západ [1,6 %] a Benešov [1,9 %]. V okresech Mladá Boleslav, Praha-západ připadá na jedno místo 0,2 uchazeče, v okrese Praha-východ je to 0,3 uchazeče.

Podle analytiků další důvod, proč zůstává v Česku trh práce dlouhodobě praktiky neměnný, je přístup firem ke kmenovým zaměstnancům.

„Po dřívějších zkušenostech si musejí být vědomy, že propouštění může být velmi rychlé, avšak jejich pozdější získání zpět už téměř nemožné. Proto obvykle v první chvíli sahají do řad agenturních zaměstnanců. A takový krok už na číslech z úřadů práce vidět nebývá,“ vysvětluje Petr Dufek.

„I v případech, kdy k propouštění dochází, se zaměstnancům zřejmě daří obratem nalézt uplatnění jinde,“ doplňuje hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle něj lze přesto s příchodem nového roku očekávat, že se nezaměstnanost směrem nahoru posune. Tipuje ji na úrovni 4 procent s tím, že i tak půjde o velmi nízkou hodnotu.

Česko ve srovnání s ostatními zeměmi

V meziročním srovnání má Česko dlouhodobě stále jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] to je pro náš trh práce klíčovou zprávou.

„Rád bych proto znovu poděkoval všem zaměstnavatelům, kteří vytvářejí pracovní místa,“ řekl ministr.

Vít Hradil upozorňuje, že nejaktuálnější mezinárodně srovnatelná data o nezaměstnanosti v EU pocházejí z loňského listopadu. Podle nich Česku náleží pozice třetí nejméně nezaměstnané země Evropské unie s hodnotou 2,9 procenta.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Na první příčce je Malta s 2,5% nezaměstnaností. Na druhé místě je pak Polsko [2,7 %]. Naopak na opačném konci se nachází Španělsko [12 %], Itálie [8 %] a Francie [7,5 %]. Evropský průměr pak činí šest procent.

„Připomínám, že metodika výpočtu nezaměstnanosti používaná Eurostatem se liší od té reportované českým ministerstvem práce a sociálních věcí,“ upozorňuje závěrem Vít Hradil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here