Zmocněnec pro Ukrajinu vyrazil s podnikateli na Ukrajinu

469
zmocnenec
Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný [druhý vlevo] v čele tří desítek českých podnikatelů dorazil na Ukrajinu. / Foto: Úřad vlády ČR

Česká podnikatelská delegace ukončila týdenní misi na Ukrajině. Šlo o delegaci, kterou vedl vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Podnikatelé projeli Kyjev, Dněpr a Kryvyj Rih na východě Ukrajiny.

Z Česka vyjely tři desítky zástupců českého průmyslu z oblasti energetiky, zdravotnictví a infrastruktury. Na organizaci cesty se podílela Hospodářská komora ČR [HK ČR] a Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Češi vystoupili na podnikatelských fórech v Kyjevě, Dněpru, ale i ve městě Kryvij Rih, které leží jen několik desítek kilometrů od fronty.

„Přivezli jsme naprosto konkrétní projekty a návrhy řešení na ty nejvíce prioritní potřeby ukrajinských partnerů,” řekl Kopečný s tím, že čeští podnikatelé na cestě jednali s více než třemi stovkami ukrajinských partnerů.

A nejenom těch obchodních. V Kyjevě česká delegace jednala s vicepremiérem a ministrem infrastruktury Oleksandrem Kubrakovem. Dále s ministrem pro strategické průmysly Oleksandrem Kamyšinem a náměstkyní ministra zdravotnictví Marynou Slobodničenkovou. Setkali se dále s ministrem energetiky Jaroslavem Demčenkovem a náměstkem ministra zahraničních věcí Jevhenem Perebyjnisem.

Jednání v Dněpru

V Dněpropetrovské oblasti podnikatelé jednali s vedoucím oblastní vojenské administrativy Serhijem Lysakem. Blíže promluvili i s předsedou oblastní rady Mykolou Lukašukem a s primátorem města Kryvyj Rih Borysem Filatovem.

„Navazujeme na plán české vlády držet patronát nad obnovou Dněpropetrovské oblasti. Je to nejvýznamnější hospodářská a průmyslová oblast Ukrajiny. A Česká republika je zase nejvíce průmyslovou zemí EU. Struktura našich ekonomik je podobná. Uvědomují si to podnikatelé na české i ukrajinské straně,” uvedl Kopečný, proč mise cílila na východní část válkou zasažené země.

Americká burza NASDAQ jde pomáhat na Ukrajinu

Delegace na své cestě navštívila Městskou klinickou nemocnici č. 16, zdravotnické zařízení podporované českou vládou. Do něj české firmy dodávají svou produkci. Aktuálně nemocnice darem obdržela technologii virtuální reality, která pacientům po těžkém zranění umožňuje návrat jemné motoriky pomocí rehabilitačních cvičení.

„Zdravotnictví je dlouhodobě jednou z primárních oblastí naší pomoci Ukrajině. Tato pomoc spočívá v dodávkách jak českého zdravotnického vybavení, tak v přímé podpoře ukrajinských zdravotnických zařízení, v čemž budeme pokračovat nadále. Jsem přesvědčen, že Česko má v tomto ohledu co nabídnout,” řekl český velvyslanec na Ukrajině Radek Pech.

Setkání s EIB a USAID v Kyjevě

Kromě vazeb mezi českými podnikateli a ukrajinskou samosprávou, tedy mezi českou nabídkou a ukrajinskou poptávkou, mají mise podnikatelům pomoci získat informace o možnostech financování byznysových projektů.

„Proto jsme se během cesty setkali s hlavními sponzory ukrajinské obnovy, kteří už dnes poskytují programy v řádu miliard eur. Šlo mimo jiné o zástupce Evropské investiční banky a Americké rozvojové agentury v Kyjevě,” popsal Kopečný.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

Vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny cestoval do země s podnikateli již potřetí od vypuknutí ruské invaze v únoru 2022. Nyní šlo o dosud nejpočetnější delegaci.

–RED–

1 komentář

  1. Evropě nebezpečný psychopat z Kyjeva těmto slouhům … snad vysvětlí proč nechal vloni utýrat novináře z USA Gonzalo Lira. Který byl zatčen, mučen, nějak utekl, pak znovu napsal pravdu o klaunovi, uaoligarchech i jeho osobní válce pro osobní mamon … Občana USA fanatický ukrošašek udal, novináře chytli a umučili alzákovi vrazi na jeho příkaz … Pokrytci nyní bědují nad navaleným, který odešel na procházku … ale to byla proradná sketa, stejně jako u nás véna láhev. Stačí zveřejnit fakta o těchto dvou potkanech, vždy vše dělali jen pro prachy i pro své morálně pokřivené ego, hnus této morálně zcurw.. doby

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here