Evropská komise schválila 17,5 miliardy pro Národní plán obnovy

306
Narodni_plan_obnovy
Foto: Pixabay.com

Česká republika obdrží z Evropské unie dalších více než 17,5 miliardy korun ve formě grantů pro Národní plán obnovy [NPO]. Evropská komise [EK] vydala kladné předběžné hodnocení splnění 28 dílčích milníků a cílů.

Stalo se tak poté, kdy vláda Petra Fialy [ODS] zažádala o druhou a třetí platbu z EK pro NPO. Komise současně ocenila důležité kroky při realizaci čtyř reforem a 24 investic, které přinesou pozitivní změny pro občany i podniky v Česku s dopady na klíčové oblasti. Těmi jsou čistá mobilita, zdravotnictví, lesnictví, vodní hospodářství, výzkum a digitalizace. Celkem má Česko dostat v rámci NPO 228,4 miliardy korun.

„V rámci NPO jsme připravili řadu programů na podporu energetických úspor, využívání obnovitelných zdrojů energie, ale také na digitalizaci nebo reformy v oblasti bydlení a vzdělávání. Proto jsem rád, že se nám daří plnit milníky a cíle…, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Pro úspěšné dokončení druhé a třetí výplaty musí žádosti posoudit ještě poradní Výbor pro hospodářskou politiku, Hospodářský a finanční výbor a Výbor pro komitologii. K samotné výplatě ve výši 17,5 miliardy korun by mělo dojít počátkem dubna, tvrdí Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO].

Národní plán obnovy a jeho cíle

NPO vznikl v reakci na krizi způsobenou pandemií covidu a na její ekonomické dopady. Tvoří ho reformy a investice, které směřují Česko k zelené a digitální budoucnosti. Pokud bude Česká republika nadále svůj plán plnit, načerpá finanční prostředky v celkové výši 209 miliard korun ve formě grantů. Částku 19,4 miliardy korun pak získá ve formě půjček. Ty EK rozdělí do devíti plateb.

Český plán má sedm pilířů: digitální transformaci, ekologickou transformaci, fyzickou infrastrukturu, vzdělávání a trh práce, výzkum, vývoj a inovace, veřejnou správu, zdravotnictví a REPowerEU.

MPO dá firmám z NPO čtyři miliardy na fotovoltaické systémy

Reformy a investice se v rámci NPO provádí po celou dobu fungování Nástroje pro oživení a odolnost, tedy do roku 2026. Nástroj pro oživení a odolnost představuje jádro celého nástroje NextGenerationEU, který poskytne více než 800 miliard eur [cca 2,4 bil. Kč] na podporu investic a reforem v celé Evropské unii.

Poslední výzvy v programu

Poslední výzvy v rámci NPO úřady vyhlásily letos v lednu. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] posílí onkologickou prevenci a péči. Peníze půjdou do podpory a zvyšování kvality preventivních screeningových programů.

MPO vyčlenilo 50 milionů korun ve výzvě na Digitální vysokokapacitní sítě 5G. Jejím cílem je instalace a otestování kooperativního inteligentního dopravního systému [C-ITS] využívající 5G na vybraném úseku železničního koridoru TEN-T a navazující tratě. Investice je určena provozovatelům železničních dopravních cest.

EK bude kontrolovat čerpání dotací z NPO v ČR více než jinde

Další peníze půjdou na zvýšení konkurenceschopnosti českých malých, středních a velkých podniků. To zejména v oblasti zdravotnických prostředků a leteckého průmyslu na místním i zahraničním trhu pomocí certifikací.

Ministerstvo kultury vypsalo výzvu za sto milionů korun na podporu spolupráce malých a středních podniků nebo institucí s kreativci. Avšak jen těmi, kteří patří pod Celostátní galerii kreativců. Jde o podporu rozvoje kulturního a kreativního sektoru. Celkový přehled i potřebné odkazy k aktuálním výzvám z NPO je zde.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here