Americká burza NASDAQ jde pomáhat na Ukrajinu

378
Americká burza NASDAQ vítá nového člena / Foto: Nasdaq Exchange

Americký burzovní operátor NASDAQ podepsal s ukrajinskou vládou dohodu o spolupráci. Na Ukrajině se NASDAQ zasadí o rozvoj kapitálových trhů. Informovala o tom americká vládní Agentura pro mezinárodní rozvoj [USAID].

Agentura pomáhá Ukrajině při propojování zahraničních investorů s ukrajinskými podniky. Zprávu potvrdila i samotná americká burza. Uzavřená dohoda podle USAID předpokládá, že NASDAQ poskytne Ukrajině širokou technickou podporu při rozvoji kapitálových trhů.

„Toto nové partnerství mezi naší burzou a ukrajinskou vládou demonstruje, že Ukrajina je otevřená pro podnikání, ačkoliv musí nadále bojovat za svou svobodu,” uvedla šéfka USAID Samantha Powerová.

Podle ní investoři vyjadřují důvěru v budoucnost ukrajinské ekonomiky. V prvních třech čtvrtletích loňského roku Ukrajina, jak uvedla agentura Reuters, získala přímé zahraniční investice v hodnotě kolem 4,1 miliardy dolarů [cca 96 mld. Kč].

Ukrajina letos získala v přepočtu bilion korun finanční pomoci

„Partnerství mezi ukrajinskou vládou a burzovním operátorem podtrhuje atraktivní investiční příležitosti, které Ukrajina nabízí,“ vysvětlila Powerová s tím, že i proto je skvělé, že americká burza sehraje jednu z klíčových rolí při obnově země.

K čemu se zavázal NASDAQ

NASDAQ podle dohody poradí ukrajinské vládě v oblasti regulace veřejně obchodovaných společností. A nabídne i svůj obchodní trh. Firma již oznámila, že se vzdá vstupních poplatků při registraci ukrajinských podniků na svých burzách ve Spojených státech a v Evropě. Jakkoli tento krok ještě musejí schválit regulátoři.

„Tato dohoda je prvním krokem k užšímu partnerství mezi společností Nasdaq a Ukrajinou,” uvedl výkonný místopředseda NASDAQ Ed Knight.

 „Těšíme se na pokračování rozhovorů s ukrajinskou vládou,” dodal.

Zástupci společnosti deklarovali, že nejenže pomohou při tvorbě kapitálu ukrajinským podnikům, ale i podpoří Ukrajince v podnikání prostřednictvím seminářů a školení.

Z původně deseti miliardářů zbyli na Ukrajině už jen dva

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Julija Svyrydenková uvedla, že vzájemná spolupráce povede ke zvýšení odolnosti ukrajinské ekonomiky a k zajištění plného využití jejího potenciálu. Zároveň ale podtrhla znalosti a technologie společnosti NASDAQ. Označila je za důležité nástroje k zajištění dlouhodobého financování ukrajinských podniků a rozvoje kapitálových trhů.

Americká burza a její hlavní indexy

National Association of Securities Dealers Automated Quotations [NASDAQ] je největší ryze elektronický burzovní trh ve Spojených státech. Zahrnuje přes pět tisíc akciových titulů z 39 zemí světa. Obchodují se na něm akcie, opce i futures kontrakty. Burzu vlastní společnost NASDAQ OMX Group. Specializuje se na technologické i biotechnologické tituly. Burza akcie většinou high-tech společností zahrnuje do několika indexů. Každý odráží situaci v odpovídajícím odvětví ekonomiky. Nyní funguje třináct takových indexů.

Vývoj ceny akcií NASDAQ OMX Group

[Zdroj: xStation]

Nejznámější je Index Nasdaq Composite, který zahrnuje akcie zhruba pěti tisíc společností kotovaných na burze. Tržní hodnota se vypočítává takto: celkový počet akcií společnosti krát aktuální tržní hodnota jedné akcie.

Další indexy NASDAQ
  • Bank Index — pro společnosti v bankovním sektoru
  • Biotechnology Index — pro zdravotnické a farmaceutické společnosti
  • Computer Index — pro společnosti vyvíjející software a hardware pro počítače
  • Financial Index — pro společnosti ve finančním sektoru, kromě bank a pojišťoven
  • Industrial Index — pro průmyslové společnosti
  • Insurance Index — pro pojišťovny
  • Telecommunications Index — pro telekomunikační společnosti

Dalším důležitým indexem je Index Nasdaq 100. Ten zahrnuje 100 největších společností na burze podle kapitalizace. Index nezahrnuje společnosti ve finančním sektoru. Podle stavu k roku 2021 technologické společnosti tvoří 57 procent z indexu. I když se index skládá ze stovky společností, obsahuje 101 akcií. Společnost Alphabet Inc. totiž vydala dva druhy akcií.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here