Vládní zákaz HHC akceleroval tuzemský trh s HHC

344
HHC
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Vláda minulý týden schválila zařazení látek HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových, a tedy zakázaných látek. Chce tím zabránit prodeji cukrovinek s těmito látkami. V reakci na to prodejci těchto produktů zlevnili své zboží.

Podle Asociace bezpečných prodejních automatů [ABPA] se prodejci již nyní snaží zboží vyprodat i za cenu velkých slev. Předseda Asociace Vojtěch Ulman tvrdí, že prodejci jsou po rozhodnutí vlády “v panice”.

„Mají skladem miliony produktů s HHC. I proto zavádí velké slevy. A roste i poptávka. Opravdu spatřujeme razantně zvýšenou poptávku zákazníků po HHC,“ uvedl Ulman.

Podle něj není zákaz šťastným řešením. Výsledkem tohoto kroku podle něj bude pouze posun produktů s HHC na černý trh. Což rozhodně nezabrání intoxikaci osobám mladších 18 let, argumentují zástupci Asociace. Správná je regulace prodeje a státní dohled, uvedl Ulman. Rozhodnutí vlády kritizují jak obchodníci, tak i zastánci liberálnějšího prostředí ve vztahu k návykovým látkám. Patři mezi ně Think Tank Racionální politiky závislostí.

Co se nelíbí zastáncům racionální politiky závislostí

Think Tank označil rozhodnutí vlády jako neideální, ale i v rozporu s jejím vládním prohlášením. V něm vláda slibuje rozumnou politiku v oblasti závislostí.

„Přestože jsme poukazovali na možná rizika, vláda zvolila zákaz, a tedy vystavila desítky tisíc lidí kriminalizaci. Přitom mohla využít možnosti, které nabízí potravinové právo,“ říká Helena Gherasim ze zmiňované iniciativy.

Protidrogový koordinátor nabídl vládě 15 mld. ročně

„Toto radikální řešení jen vystaví riziku trestního stíhání konzumenty, kteří HHC pravidelně užívali a jimž pomáhalo se zdravotními či psychickými problémy a mají doma zásoby produktů,“ dodává.

Think Tank upozorňuje i na to, že vláda ignorovala národního koordinátora pro protidrogovou politiku Jindřicha Vobořila. Ten uvedl, že po zákazu HHC se v prodeji objeví mnohem nebezpečnější alternativy. Což ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] ale okamžitě veřejně odmítl.

„Byli bychom rádi, kdyby měl pan ministr pravdu, ale skutečnost je právě opačná. Na českém trhu lze běžně koupit produkty s obsahem HHC-P. A to i v podobě cukrovinek,“ upozorňuje přesto Gherasim.

Nová a nezakázaná látka HHC-P

Zmíněné produkty s obsahem HHC-P, což je semi-syntetický hexahydrokanabiforol, na seznamu zakázaných látek a výrobků ale chybí. HHC-P je přitom oproti zakázanému HHC 30krát silnější. Vyrábí se izomerací z přírodního CBD. A patří tudíž mezi velmi rizikové jak pro děti a mládež, tak pro dospělé.

„Je pravděpodobné, že tento kanabinoid, jehož bezpečnost nebyla zkoumána a který zůstává zcela legální, brzy mezi uživateli nahradí HHC,“ tvrdí zástupci think tanku.

Podle nich je látka HHC-P stejně jako třeba THCV či CB9 a podobné látky prozkoumaná méně než HHC [hexahydrokanabinol]. Ve svých tvrzeních se odvolávají na závěry mezirezortní skupiny při Úřadu vlády pro hodnocení rizik nových psychoaktivních látek. Podle nich je riziko HHC pro lidské zdraví fatálního charakteru minimální v krátkodobém horizontu.

O tom, jak ministerstvo zdravotnictví vládě navrhlo na seznam zakázaných návykových látek přidat HHC, hexahydrokanabinol-O-acetát [HHC-O] a tetrahydrokanabiforol [THCP], vypovídá zveřejněný návrh.

„Účinek kanabinoidů začíná 30 minut až hodinu od požití látky, je zde tedy zpoždění účinku, proto dochází k intoxikacím. Uživatel si vezme například gumového medvídka s obsahem HHC a nepozoruje žádné účinky, tak si vezme za 10 minut další a pak ještě další, a tak dojde k předávkování,“ popisuje resort ve zmiňovaném dokumentu, jak dochází k předávkování.

Ti, kteří HHC užívají. A ti, kteří ho zneužívají

Na problematiku těchto látek upozornily otravy dětí kanabinoidy, jichž v Česku přibývá. Například v Karlovarském kraji se podle materiálu v lednu předávkovalo osm dětí a mladistvých, jedno dítě skončilo dokonce na jednotce intenzivní péče [JIP]. V Plzni lékaři za čtvrt roku hospitalizovali kvůli požití HHC jedenáct dětí. Lékaři ze stejného důvodu na JIP pečovali i o tři dospělé. Přičemž jednu ženu museli napojit na plicní ventilaci. Mluvčí chomutovské policie Pavla Kofrová nedávno informovala o mladistvé dívce, která skončila v nemocnici poté, co snědla želatinové proužky s obsahem HHC.

Podle lékaře Pavla Kubů z pacientského spolku pro léčbu konopím [KOPAC] jsou tu ale i lidé, kteří HHC používají k léčebným účelům.

„Je to i obrovský problém, který zhorší situaci nemocných užívajících konopné produkty k úlevě od příznaků a vystaví pacienty riziku trestního stíhání. Toto je samozřejmě také dáno velmi vysokými byrokratickými bariérami dostupnosti takzvaného léčebného konopí,“ říká na adresu rozhodnutí vlády Kubů.

Vobořil, Piráti a obchodníci spojili síly. Postavili se za kratom

Helena Gherasim tvrdí, že jediným opravdu funkčním řešením je co nejrychlejší uvedení zákona o psychomodulačních látkách do praxe. Naopak vládní zákaz ukazuje na riziko, kdy stát zakáže jakoukoliv bylinu nebo látku. Zejména pak tu, která se znelíbí kterémukoli etablovanému byznysu, jež podle ní zakázané látky vyhodnotí jako konkurenční.

Co vlastně rozhodla vláda

Avšak vládní zákaz prodeje produktů s látkou HHC přijde dříve než s novelou zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách. Ta prochází druhým čtením ve Sněmovně. Opět ji iniciovala skupina poslanců napříč politickým spektrem.

Novelu zákona předložila skupina poslanců ve složení Zdenka Němečková Crkvenjaš [ODS], Tom Philipp [KDU-ČSL], Věra Adámková [ANO], Michaela Šebelová [STAN], Martina Ochodnická [TOP 09], Klára Kocmanová [Piráti] a David Kasal [ANO].

„Není možné, aby si tyto látky v neomezeném množství legálně kupovaly děti. Aby si je kupovaly v automatech bez jakékoli kontroly nebo v podstatě v jakékoli prodejně. To je to hlavní, co musí vyřešit novela, která jednoznačně stanoví zákaz prodeje podobných látek nezletilým nebo z automatů,“ vysvětlila na nedávném sněmovním Výboru pro zdravotnictví jeho předsedkyně Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Ministr Válek chce mít novelu schválenou do letošního léta, ale v té době už bude platit zákaz HHC. Uvedené psychoaktivní látky podle novely měly zůstat v prodeji, ale jen na k tomu určených místech a ne kdekoli, jako je tomu dnes. To se však s novým vládním rozhodnutím nestane. Anebo, jak řekl ministr Válek, nejdříve v roce 2025.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here