Do válčícího Izraele dál jezdí turisté. Ekonomika ale varuje

178
Izraele
Ilustrační foto: Pixabay.com

Izraelská ekonomika loni ve 4. čtvrtletí kvůli válce s palestinským hnutím Hamás klesla o 19,4 procenta. Za celý rok ekonomika Izraele udržela růst, když přidala dvě procenta. Ještě předloni ale rostla o 6,5 procenta. 

Data zveřejnil izraelský statistický úřad. Výsledek je výrazně horší, než očekávali analytici. Ti s hospodářským propadem sice počítali, v průměru jej ale odhadovali na deset procent. Za propadem ekonomiky je razantní omezení spotřeby izraelských domácností. Ta v zemi stejně jako například v Česku tvoří více než polovinu hrubého domácího produktu [HPD].

Negativní výsledky statistici potvrzují i u vývozu. Loni ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 18,3 procenta. Klesly i fixní aktiva v bytové výstavbě. Propad v tomto sektoru dosáhl 67,8 procenta. Naopak výdaje vlády, především v souvislosti s financováním války proti Hamásu, prudce vzrostly. Jejich růst loni dosáhl 88,1 procenta.

Izraelští statistici zároveň zpřesnili data za třetí čtvrtletí, kdy podle nich HDP vzrostl o 1,8 procenta. Dosavadní odhad ukazoval na růst o 2,7 procenta. Výsledek je, že hrubý domácí produkt na hlavu v Izraeli loni klesl o 0,1 procenta, zatímco v zemích OECD se v průměru o 1,2 procenta zvýšil.

Do Izraele dál jezdí turisté

I přes válečný stav v Izraeli v roce 2023 vzrostl počet návštěvníků ze zahraničí ve srovnání s rokem předchozím, to o 12,5 procenta. Šlo sice o růst, ale oproti roku 2019 jeho tempo zpomalilo o 34 procent. Uvedl to izraelský list The Jerusalem Post v článku In spite of war, 2023 tourist number nearing pre-Covid.

V roce 2023 přispěli turisté do izraelské státní pokladny částkou 4,85 miliardy dolarů [cca 114 mld. Kč]. Každý turista v zemi v průměru utratil, včetně nákladů na leteckou dopravu, 6 005 šekelů [cca 39 000 Kč].

„Připravujeme infrastrukturu, která nám umožní hned po skončení války znovu nastartovat ekonomiku a zajistit pro naši zemi dodatečné zdroje pro návrat do běžného života a k růstu. Zprávy z fronty jsou nadějné,“ prohlásil izraelský ministr pro turistiku Chaim Katz.

Rekordní počet turistů z USA přijel do Izraele v období od ledna 2023 do vypuknutí války. Celkem v tomto čase navštívilo zemi 3,01 milionu turistů z celého světa. V již zmíněném roce 2019 to ale bylo rekordních 4,5 milionu turistů.

Vraždění v Izraeli pomáhal Írán, napsal WSJ

Po vypuknutí války se počet návštěvníků snížil. V posledním loňském čtvrtletí jich přijelo jen 180 000 oproti očekávaným 900 000 tisícům. Nejvíce turistů přijelo z USA, Francie, Británie, Ruska, Německa, Itálie, Rumunska, Polska, Kanady a Španělska.

„Zatímco někteří turisté svoji návštěvu kvůli válce odložili, mnozí svoji rezervaci nestornovali a čekají, až budou moci přijet. Izrael má jako turistická destinace mnohé co nabídnout a těšíme se, že se k nám turisté opět vrátí,“ řekl ministr Katz.

Podle statistiky Incoming Tourism Survey ministerstva pro turistiku nejčastějším důvodem návštěvy, to v 37 procentech případů, byly poznávací cesty. Zhruba 26 procent turistů do země přijelo na rekreaci, 25 procent na návštěvu rodiny a přátel, 11 procent obchodně a pět procent z jiných důvodů.

Válka s Hamásem a dopady na ekonomiku

Navzdory pokračující válce s Hamásem analytici očekávají, že izraelská ekonomika v letošním roce vykáže asi dvouprocentní růst. Záležet ale bude na tom, jak dlouho nynější konflikt potrvá. A zda se nerozšíří do širší oblasti, uvedla agentura Reuters.

Pozorovatelé se přitom shodují, že situace na Blízkém východě začíná připomínat soudek střelného prachu. Na Blízkém východě se do různých potyček, ozbrojených úderů a útoků zapojuje čím dál víc aktérů, Írán, Irák, Libanon, Sýrie a Jemen.

Izrael vs. Hamás: Cena ropy roste, dolar posiluje, akcie klesají

Válka Izraele s Hamásem začala loni 7. října, tedy na samém začátku čtvrtého čtvrtletí. Příslušníci hnutí Hamás tehdy napadli jižní Izrael, kde pozabíjeli na 1 200 lidí a dalších zhruba 250 jich unesli do Pásma Gazy. Evropská unie, Spojené státy i česká vláda označují Hamás za teroristickou organizaci.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Stát Izrael vznikl velmi podivně před asi 74 lety. Od té doby je to nejen teroristický stát a se všemi kolem sebe válčí. Pásmo Gazy které podle mezin. smluv patří Palestině chtěli vždy anektovat, tak provokovali, kradli území … až se jim to povedlo. Máte to v dokumentech tv. Na druhé straně hranic provádí to samé … Judaismus s Hamásem si v krutém náboženství nemají co vyčítat. Nechat je být a nemíchat se mezi ně … Jenže finanční zisk za zbraně, voj. materiál z jejich … je pro zbrojařské mafie příliš lákavým soustem … Stejně tak nebezpečný alzák z Kyjeva i když mu musí pustit desátek.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here